Étvágytalanság, mikor forduljunk orvoshoz

2022. jún. 13. Bálint Ildikó

„Egyél szépen, itt repül a falatka, hamm bekapjuk” – szebbnél szebb szavakkal, kérve-kéred gyermeked, hogy egyen valamit. Finomabbnál finomabb falatokat készítesz neki, igyekszel a körítést is a kedvére valónak csinálni (úgy, mint a tányért, evőeszközt, az étel díszítése) hogy hátha… De nem, ő elutasító és minden falatot eltol a szájától.

Ismerős az érzés? Ha neked is meggyűlt már a bajod a gyermeked étvágytalanságával, akkor tudod milyen bosszantó és idegőrlő is tud egyben lenni ez a helyzet. De mikor jön el az, amikor már az egészséget is veszélyezteti az étel elutasítása?

Az étvágytalanság lehetséges okai

Amikor étvágytalanságról beszélünk akkor elsőként azt kell megvizsgálni, hogy mennyire eszik keveset a gyerek. Csak mi érezzük azt, hogy ez tényleg kevés, vagy a súlygyarapodás is megállt nála már egy ideje. Ha aggódunk, akkor mielőtt bárhova fordulnánk, először gondoljuk át, hogy az utóbbi hónapokban mennyire stagnál a gyermekünk súlya.

Mert sokszor az az igazság, hogy a gyerekek jobban tudják, hogy mennyi ételre van szükségük, mint mi magunk. Ha a mérleg arról tanúskodik, hogy gyermekünk fejlődik, akkor nem biztos, hogy van alapja az aggódásnak.

Ami még befolyásolhatja az étvágyat az a napközben elfogyasztott folyadék mennyisége és mibenléte. Mert a sok cukros ital könnyen lehet, hogy a kicsi gyomrot olyannyira eltelíti, hogy nem fog egyebet kívánni. Ügyelj arra, hogy minél több vizet igyon az édes innivalók helyett.

A túlzásba vitt tízórai vagy uzsonna is befolyással lehetnek a főétkezések során elfogyasztott étel mennyiségével. Próbáld meg, hogy a köztes étkezéseket könnyű, egyszerű falatokkal letudni. Elegendő lehet egy kis gyümölcs, egy joghurt, müzliszelet.

Ne kényszerítsd az evésre

Nincs annál rosszabb, mint ha valakit kényszeríteni kell arra, hogy egyen. Gondolj csak magadra, minden bizonnyal neked is vannak olyan ételek, amiktől a falra tudnál mászni. Ugyanígy a gyermekednek is van, ezért ne próbáld meg ráerőltetni, azt, amitől teljesen elzárkózik, mert a végén még úgy kiábrándul az evésből, hogy teljesen elzárkózik.

Vannak, akik trükkökkel próbálják meg rávenni a gyerekeket, hogy megegyenek valamit így akár valamilyen feltétel teljesüléséhez kötik az evést. Mint például, ha azt mondjuk a gyereknek, hogy csak akkor megyünk játszótérre, ha ezt vagy azt megeszel…

Ez a „zsarolási módszer” azonban nem biztos, hogy beválik. A gyerekek nagyon okosak és könnyen megtanulják feszegetni a határaikat. Ha kitapasztalják, hogy az evéssel elérhetik a céljaikat, akkor azt később könnyen felhasználhatják ellenünk és csak akkor lesznek hajlandóak bizonyos dolgokat  megenni, ha aztán teljesítjük a kívánságiakat.

Ha komolyabb dolgok állnak az étvágytalanság mögött

Sajnos előfordulhat, hogy nem a gyerek finnyásságán múlik az, hogy mennyit eszik, hanem valamilyen egészségügyi probléma áll a háttérben. Erre nekünk kell figyelni, és ha rendellenességet tapasztalunk, akkor azonnal orvoshoz fordulni. Hogy mire lehet gondolni? Akár allergia is állhat a háttérben, vagy gyulladás is okozhatja az étvágytalanságot. Ha hányás, hasmenés is társul hozzá, akkor pedig végképp nem szabad ölbe tett kézzel várni.

Nagyon fontos szülőként, hogy mérlegelni tudjuk a helyzetet, és tisztában legyünk azzal, hogy mivel is állunk szemben. Mert lehetnek olyan időszakok a gyermekünk életében, hogy egyszerűen nincs kedve enni, de az is lehet, hogy valami komolyabb áll a háttérben, amit nekünk kell észrevennünk és orvosolni a bajt.