Étrend-kiegészítők pro és kontra. Minden, amit eddig nem tudtál az étrend-kiegészítőkről

2021. szept. 29. Bálint Ildikó

Az étrend-kiegészítők évről – évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, de az embereknek még sincs kellő tájékozottsága azzal kapcsolatban, hogy mi a funkciójuk, miért érdemes őket szedni vagy éppen mikor nem szükséges a szedésük.

Vajon mivel teszünk jobbat a szervezetünknek, ha szedünk étrend-kiegészítőt vagy ha nem?

Sok a bizonytalanság akörül, hogy haszonnal jár-e a szedése, vagy esetleg felesleges és inkább ártunk vele a szervezetünknek.

A szerepük megértését a megtévesztő reklámok is nehezítik. Előfordul, hogy a reklámokban terápiás, megelőző hatást vagy tudományosan nem alátámasztott hatást tulajdonítanak a termékeknek. Például egy reklám azt ígéri, hogy egy csodaszerrel 2 hónap alatt 30 kg súlyvesztés is garantált. Jól hangzik, de ez egy olyan előny, ami nem, hogy nem garantált, de semmilyen megalapozottság nincs mögötte, nem beszélve arról, hogy ez ellentmond a törvényi előírásoknak.

Jót teszünk-e a szervezetünkkel, ha étrend-kiegészítőt szedünk?

A kiegyensúlyozott és vegyes étrendalapvetően biztosítja az emberi szervezet egyensúlyához, normál működéséhez szükséges tápanyagokat (vitaminok, élelmi rostok, ásványi anyagok, fehérje, szénhidrát, zsír) valamint a biológiailag aktív összetevőket is (antioxidánsok, probiotikumok, L-karnitin).

Adódnak azonban olyan speciális élethelyzetek, – például egy fogyókúra, vagy súlyosabb betegség utáni lábadozás, stresszes életmód – amikor szükség van az étrend-kiegészítők segítségére, hogy az egyensúlyi állapot fenntartható legyen.

Egyetlen étrend-kiegészítő sem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozást, a nyugodt és megfelelő életmódot, de nagyban hozzájárulhat a szervezet egyensúlyának fenntartásához.

Hogyan szabályozzák a jogszabályok az étrend-kiegészítőket?

Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, hanem koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási, – élettani hatással bíró anyagokat. 

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az a hivatalos szerv, amely az európai uniós irányelveknek és a magyar jogszabályok alapján hatóságilag ellenőrzi az étrend-kiegészítőket. Legkésőbb a termék első forgalomba hozatalakor a gyártónak vagy az importőrnek kötelessége bejelenteni a készítményét az OGYÉI-nek. A bejelentési kötelezettség magában foglalja a készítmény címkéjének, kitöltött adatlapjának és a közigazgatási szolgáltatási díj megfizetéséről szóló igazolásnak a benyújtását. Az OGYÉI feladata, hogy jelezze a piacfelügyeleti hatóságok felé, ha bármilyen probléma, vagy veszély áll fenn az étrend-kiegészítőkkel.

8 szempont, amely segít megismerni az étrend-kiegészítőket

 • széles körben lehetséges az árusításuk: élelmiszerüzletek, drogériák, gyógyszertárak polcain és az interneten is megvásárolhatók
 • különböző adagolható formában vannak forgalomba: tabletta, kapszula, por, adagolható folyadék, pasztilla
 • a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás nem helyettesíthető velük, csak annak kiegészítésére szolgálnak, betegségek megelőzésére, gyógyítására nincs jogosítványuk
 • a termékek címkéjén és reklámozásuk esetén is tilos a terméknek betegséget megelőző, gyógyhatást hirdetni
 • mielőtt forgalomba kerülnek az étrend-kiegészítők, nem szükséges őket engedélyeztetni, viszont a forgalmazásukat be kell jelenteni az OGYÉI felé
 • a címkéjükön szerepelni kell az “étrend-kiegészítő” kifejezésnek
 • kötelező rajtuk feltüntetni az összetevőket csökkenő sorrendben és az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget
 • a termék címkéjét minden esetben ajánlott vásárlás előtt elolvasni, hogy az alapvető információkkal tisztába kerüljön

Az étrend-kiegészítők címkéjének kötelező tartalmi elemei

A címkén csak olyan egészségre vonatkozó állítások szerepelhetnek, amelyek a következő szempontokat betartják:

 • nem félrevezető
 • nem ösztönöz túlfogyasztásra
 • nem okoz kétséget más élelmiszer fogyaszthatóságát illetően
 • nem sugallhatja azt, hogy a kiegyensúlyozott és változatos étrend önmagában nem lehet elegendő 
 • könnyen megérthetőnek kell lennie
 • tudományos bizonyítékokra alapozott, alátámasztható állítások szerepelhetnek

Szent-Györgyi Albert is úgy fogalmazta meg: 

“A vitamin olyan anyag, ami akkor okoz betegséget, ha nem esszük meg.”

Gondold át az aktuális élethelyzeted, és ha úgy érzed, hogy jót tenne a szervezetednek a támogatás, akkor érdemes elgondolkodni étrend-kiegészítő vásárlásán.