Eső, szél, hideg – miért vagyunk ilyenkor depressziósak?!

2022. jan. 27. Bálint Ildikó

5tipp, hogy elkerüld a depressziót szürke időben

Veled is előfordult már, hogy reggel kinéztél az ablakon és megláttad a szürkeséget és elment az egész naptól a kedved? Nem véletlen mondják, hogy szürke időben az ember is szürkének érzi magát.

Hogy ez miért van így?

Borongós idő=rossz hangulat

Minél kevesebb napfény ér bennünket és minél szürkébb körülöttünk minden annál könnyebben vagyunk képesek magunkba fordulni és feketén látni a dolgokat. A pszichológia tudományának álláspontja szerint a depresszió színe is a szürke (nem pedig a fekete!) A színeknek óriási szerepe van az életünkben. Nem véletlen, hogy külön színpszichológiai elméletek születtek már.

Minél inkább szürkébb, sivárabb színekbe burkolózunk, annál inkább lehetünk szorongók, vagy akár még depressziósak is. Nyáron mikor minden színekben pompázik ez sokkal ritkábban történik meg, mint ősz végén vagy télen, amikor a környezetünk is egyre inkább sötét színekbe vált. Ilyenkor könnyen magával sodorhatja a lelkünket ez a lelombozó színvilág. Hogy ez ne legyen így, nézzük meg mit tehetünk?!

Öltözködjünk meleg, vidám színekbe

Minél vidámabb az öltözékünk, annál kevésbé érezzük lehangolónak a környezetünket. Sokszor elég egy-egy kiegészítő, amely feldob bennünket. Egy vidám harisnya, egy puha sál és egész napra jókedvre derülünk tőle!

Tartsunk tettre készen az immunrendszerünket

Minél egészségesebbek vagyunk, annál kirobbanóbb formában leszünk! Ne hagyjuk kiürülni a vitamin készleteinket, hanem gondoskodjunk arról, hogy szervezetünk megkapja mindazt, amire szüksége van.

Mozgás, mozgás, mozgás

Minél többet mozgunk, annál egészségesebbek vagyunk. Minél egészségesebbek vagyunk, annál nehezebben ver le minket a depresszió. Ne lustuljunk el szürke időben sem, hanem keressünk olyan mozgásformákat, amiket ekkor is lehet űzni. De legalább mindennap sétáljunk egy félórát.

Használjuk ki, ha újra kisüt a nap

Irány a szabadba, mihelyst felragyog a nap! Örüljünk minden percnek, amit a napon lehet tölteni, még ha vastagabban is kell hozzá felöltözni! Nemcsak a D- vitamin készleteinket pótolhatjuk, de igazi örömforrás a napsütés!

Egy jó baráti beszélgetés mindig felvidít

Nézd végig a telefonkönyvedet és hívj fel egy olyan barátodat, akivel régen beszéltél és tudod, hogy mindig öröm vele a társalgás. Az energiavámpírokat kerüld, mert rájuk nincs szükséged, de egy kellemes csevej segíthet kizökkenteni a szürke hétköznapokból!

Ne hagyd magadat és hogy legyűrjön a szürke idő. Kár lenne bezárkózni a négy fal közé és magadra húzni a redőnyt! Használd ki az élet nyújtotta apró örömöket és ne hagyd, hogy bármilyen rossz időjárás ebben megakadályozzon!

A depresszióból sokszor nem könnyű kilábalni, viszont annál könnyebb beleesni. De ha összeszeded magad és olyan körülményeket teremtesz magad körül, akkor nem lesz előtted lehetetlen!