Ennyi vizet igyál, hogy a szervezetednek elég legyen

2021. aug. 10. Bálint Ildikó

Tudtad, hogy a tested legalább 70%-a vízből áll és még a csontjaid is tartalmaznak vizet? Így ahhoz, hogy minden rendben és egészségesen működjön, bőven van szükséged folyadékra. A fizikai aktivitáshoz, a szellemi működéshez és még a testhőmérséklet szabályozáshoz is szükség van vízre.

Mennyi az annyi? Mennyi vizet igyál, hogy mindened jól működjön?

Az ideális vízfogyasztás mértéke elsősorban a testsúly függvényében változik. Ugyanis minél nagyobb testtömeggel bír valaki, annál több folyadékra van szüksége. Valamint a nem és a kor is befolyásoló tényező. Átlagosan napi 2-2,5 liter folyadék a minimum ajánlott mennyiség. Ez kisebb gyermekeknél valamivel kevesebb, felnőtt férfiaknál pedig több.

Vannak olyanok, akik ennél azonban sokkal több folyadékot kívánnak, akár a többszörösét is. Ez addig nem okoz problémát, amíg nem valamilyen betegség tünete. A cukorbetegséget szokták említeni, mint olyan betegséget, aminek árulkodó tünete a magasabb folyadékigény.

A folyadékigénye mindenkinek megnő párhuzamosan a fizikai aktivitással. Sportolás vagy fizikai munka előtt és közben is többet kell innunk, mint azt megszoktuk. Idősebb korban pedig még hamarabb bekövetkezhet kiszáradás, így figyeljünk idősebb ismerőseinkre, hogy tudatosan fogyasszanak napközben vizet.

A vízfogyasztást nem lehet előre letudni, mert a vese működése óránként 1l folyadékot képes feldolgozni. Így egész nap fokozatosan kell vizet fogyasztanunk.

Mit tehetünk, ha mindig elfelejtjük az ivást?

A legegyszerűbb módszer, ha mindig a kezünk ügyébe van az innivalónk. Ne menjünk hosszabb útra innivaló nélkül, és ha dolgozunk, tanulunk vagy akár egy olvasmányba mélyedünk bele, legyen ott az asztalunkon az innivaló. Ha annyira feledékenyek vagyunk, hogy még így is elfelejtjük, akkor pedig már telefonos applikációk is vannak, amelyek figyelmeztetnek bennünket, hogy inni szükséges.

Honnan tudhatjuk, hogy kevés vizet iszunk?

A testünk úgy van beállítva, hogy ha hiányt érez valamiből, akkor jelez. A vízhiányra különös érzékenységgel van, már abban az esetben is tüneteink lehetnek, ha néhány százalékkal kevesebb folyadékot vettünk magunkhoz, mint kellene.

A kezdetleges tünetek a fáradtság érzése, a koncentráltság hiánya, akár fejfájás. Majd ezt követi a száj kiszáradása és a vizelet színének a megváltozása.

Miből adódik össze az elfogyasztott vízmennyiség?

Az elfogyasztott vízmennyiség pontos meghatározását az akadályozza, hogy nemcsak azt kell beleszámolni, amit konkrétan víz vagy egyéb üdítőital formájában elfogyasztottunk, hanem egyéb tényezők is hozzáadódnak. Úgy, mint a zöldségek, gyümölcsök, az ebédre elfogyasztott leves. Még ha ezek nem is tűnnek nagyon nagy mennyiségnek, de apránként összeadódnak.

Legyen a mindennapok része a bőséges vízfogyasztás és a szervezeted hálás lesz érte!