Életmódváltás lépésről-lépésre

2021. jan. 25. Fodor Andrea

Sokan jutnak az év elején olyan elhatározásra, hogy bizony szükséges megváltoztatni korábbi életmódjukat egészségük védelmében. Még többször előfordul, hogy a kezdeti lelkesedés pár hét után elszáll, és kínszenvedés, vagy feladás lesz belőle. Az igazi életmódváltást kis lépésekben érdemes elkezdeni, úgy könnyebben alkalmazkodhatunk új életvitelünkhöz. Az alábbi tippek ilyen apró lépéseket mutatnak, melyek közül érdemes mindössze néhánnyal kezdeni az elején, és később, fokozatosan bevezetni a többit is.

Kezdjük a napot 1 pohár vízzel

Sok ember kávéval kezdi a napot, pedig az alvás utáni hidratálás kulcsfontosságú egészségünk szempontjából. Ébredés után tehát igyunk legalább 3 dl szűrt vizet/sima vizet.

Válasszuk a lépcsőt

Apróság, de azzal, ha lépcsőzünk liftezés, mozgólépcsőzés helyett, máris növeltük egy kicsivel a fizikai aktivitásunkat. Szívünk hálás lesz érte!

Minden étkezéshez együnk friss zöldséget/gyümölcsöt

Nem olyan nehéz, mint amilyennek tűnik! A reggeli szendvics mellé kerüljön paprika, paradicsom, retek vagy uborka. Az szokásos ebédhez válasszunk salátát vagy párolt zöldséget. Így kevesebb fog fogyni a hagyományos ételeinkből, de nem kell teljesen lemondani róluk.

Óránként álljunk fel és sétáljunk egyet

Amennyiben ülőmunkát végzünk, 1 percre álljunk fel asztalunktól minden órában, és sétáljunk körbe. Ez nem csak a vérkeringést serkenti, de agyunk is frissebb lesz utána – és a kávéból is kevesebb fogy majd 😊

Naponta 30 perc friss levegőn

Minden nap, időjárástól függetlenül tegyünk egy 30 perces sétát odakinn. Ezért nemcsak az immunrendszerünk lesz hálás, de fittebbek is leszünk tőle, ha amúgy mozgásszegény életmódot követtünk előtte.

Együk meg a szivárványt 😊

Arról már korábban írtunk , hogy milyen előnyei vannak, ha színes gyümölcsök és zöldségek kerülnek a tányérunkra. Most arra biztatunk, hogy együk meg a szivárványt! 😊

Kis mozgás is mozgás!

Ne legyünk elégedetlenek, ha több kilométer futás helyett csak a háztömb körül tudtunk sétálni egyet! Fontos, hogy a kis mozgás is sokkal jobb, mintha nem mozogtunk volna!

Ha a fenti tippek közül néhányat kiválasztunk és elkezdjük őket rendszeresíteni az életünkben, már pár hét után érezhető lesz a pozitív változás. Fontos a fokozatosság, hiszen lehet, hogy valaki teljes lendülettel beleveti magát a nehezebb kihívásokba, és a küzdelmek után inkább feladja az egészet. Ha kis lépésekben kezdünk bele, sikerélményekkel gazdagodhatunk, így nagyobb eséllyel folytatjuk ezt az új életmódot.