Életmódtippek magas vérnyomásban szenvedőknek

2021. máj. 14. Fodor Andrea

A magas vérnyomás gyakorlatilag már népbetegséggé vált sajnos napjainkban. Szinte mindenki valamilyen módon érintett a problémával, vagy magas a vérnyomása, vagy valamelyik családtagja szenved ettől a betegségtől. Szeretnénk segíteni néhány javaslattal, amelyek a gyógyszeres kezelést kiegészítve segíthetnek ezen az állapoton.

Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha tartósan 135/85 feletti értékeket mérünk. Ebben az esetben elengedhetetlen a szakorvosi konzultáció és kezelés. Mivel ez egy nagyon veszélyes következményekkel járó állapot, így kiemelten fontos, hogy betartsuk az orvosunk utasításait. Azonban mi magunk is sokat tehetünk a gyógyszeres kezelés mellett, hogy javuljanak a vérnyomás értékeink. Nézzük sorra, mik ezek!

Táplálkozás

Étrendünk kiemelkedő hatással van életminőségünkre és egészségünkre. A túlsúly, elhízás fokozott kockázatot jelent magas vérnyomás esetén. Ebben az esetben az elsődleges cél a testsúly csökkentése. Jelentős túlsúly esetén mindenképpen javasolt dietetikus szakember segítségét kérni a fogyáshoz. Már maga a testsúlyvesztés is pozitív hatással lehet a vérnyomásértékekre. Ha pedig elértük a súlycsökkenést, érdemes fokozottan figyelni az szívbarát ételek fogyasztására. Javasolt sok zöldség, gyümölcs, zsírszegény termékek fogyasztása. A sózást mellőzük, hiszen a sós ételek is fokozzák a magas vérnyomás kockázatát. Ezeket kiválthatjuk zöldfűszerek használatával.

Koffeinfogyasztás visszaszorítása

Van, aki akár napi 6-8 csésze kávét is elfogyaszt, vagy rendszeresen iszik különböző energiaitalokat. Mindkettő nagymértékben növeli a magas vérnyomás esélyét. Általában a magas vérnyomásos betegeket eltanácsolják a kávéfogyasztástól, mivel növeli a pulzusszámot. Itt a koffeinmentes változatokkal is csak óvatosan próbálkozzanak, mert bizony azok is tartalmaznak valamennyi koffeint, mely az arra érzékenyeknél bizony tüneteket okozhatnak. Aki nem tud lemondani a kávéról, az fogyasszon kevesebbet belőle.

Dohányzás, alkohol elhagyása

Jelentősen ronthat állapotunkon a dohányzás és az alkoholfogyasztás. Érdemes mindkettővel felhagyni a siker érdekében, mert már ezek kiiktatásával is komolyabb javulás érhető el állapotunkban. Már egy-két szál cigaretta is bizonyíthatóan emeli a vérnyomást, és szaporább szívdobogást idéz elő, növeli a szív munkáját, a belélegzett szén-monoxid és kátrány pedig közvetlenül károsítja a tüdőt és az erek falát. Szóval nem érdemes kockáztatni!

Ha valaki tartósan nagyobb mennyiségű alkoholt fogyaszt, annak vérnyomás emelő hatása van. Egy-egy pohár alkalomszerűen elfogyasztott vörösbor nem okoz problémát, de tartósan semmiképp nem ajánlott. A röviditalok és a sör fogyasztása viszont súlygyarapodással járhat, ami szintén rossz irányba mozdítja a vérnyomásértékeket.

Rendszeres testmozgás

A legfontosabb tényező, mely a stresszt is csökkenti a rendszeres mozgás. Akár sétával, akár bármilyen nem túl megerőltető mozgásformával érdemes belevágni az életmódváltoztatásba. Az orvosok által is ajánlott mozgásmennyiség heti legalább 150 perc közepes intenzitású kardio mozgás + 2×30 perc izomerő növelési gyakorlat. Tegyünk egészségünkért, és fogjunk bele bátran a rendszeres mozgásba.

Ha a fenti tanácsokat megfogadjuk, akkor biztosan javulni fog egészségi állapotunk, és jobban fogjuk érezni magunkat.