Édeskömény: a gyomorfájósok és szoptatós anyukák segítője

2022. júl. 13. Diós Anita

A zellerfélék családjába tartozó édesköményt akár a konyhakertben is bátran termeszthetjük, és nemcsak ízletes ételeket készíthetünk belőle, hanem akár jótékony hatásai miatt is fogyaszthatjuk a jellegzetes aromájú magjait.

Keveseknek kell bemutatni a köményt, hiszen a magyar konyhára is nagyon jellemző gyógy- és fűszernövényről van szó, amelyet a népi gyógyászatban is gyakran alkalmaztak. Nem is véletlenül, hiszen valóban nagyon sokoldalú növényről van szó, amely éppúgy alkalmas lehet a levesek, főfogások, pogácsák és egyéb finomságok ízletessé tételére, mint például a gyomorbántalmak enyhítésére, vagy az anyatejtermelés enyhe fokozására.

Az édeskömény rendszeres fogyasztása mindenek előtt magas ásványianyag-tartalma miatt is előnyös, hiszen jelentősebb mennyiségben található benne magnézium, kálium, mangán, vas és kalcium is. Az édeskömény gumója mindemellett kiváló C-vitamin-forrás is, amely viszonylag magas rosttartalma mellett kalóriában viszont szegény, így a fogyókúrázók és az alakjukat tartani kívánok számára is tökéletes választást jelenthet.

A fogyókúránál tartva, érdemes tudni, hogy a köménymag a túlzott étvágyat is csökkentheti, vagyis nagy segítséget jelenthet azok számára, akik nehezen tartják be, hogy elhatározásaik ellenére csökkentsék az elfogyasztott étel mennyiségét. Egy (igen kis mintán végzett) tanulmány szerint a mindössze kettő gramm édeskömény mag forrázatával elkészített, egy bögrényi mennyiségű tea hatására jelentősen kevesebb kalóriát fogyasztottak az önkéntesek, és jóllakottabbnak is érezték magukat a „placebo-teát” kortyolgató kontrollcsoporthoz viszonyítva. Más kutatások viszont nem tudták alátámasztani az édeskömény étvágycsökkentő hatását.

Továbbra is az emésztést érintően említést érdemel a köménymag gyomorerősítő, puffadáscsökkentő hatása, és bár túlzásba nem érdemes vinni a fogyasztását ilyen esetekben sem, de módjával alkalmazva a magokból készített forrázat (vagyis tea) kiválóan enyhítheti a hasfájást.

Görcsoldó hatása miatt szokták még menstruációs fájdalmak ellen is alkalmazni, míg feltételezett antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása miatt adott esetben az enyhébb fertőzések kezelésében is segítségünkre lehet.

Édesköménnyel szinte minden szoptatós teakeverék összetevői között is találkozhatunk, mivel megfigyelések szerint növelheti a tejkiválasztást. Ez a növényben fellelhető fotoanetol és dianetol nevezetű vegyületeknek köszönhető, amelyet egyébként az édeskömény mellett a tejfokozó teákhoz szintén gyakorta használt ánizs is tartalmaz. A vegyületeket tartalmazó növények a prolaktin nevű hormon szintjét is emelik a vérben, amely pedig az anyatej termelődését szabályozza. Meg kell azonban jegyeznünk azt is, hogy akadtak kutatások, amelyek során megfigyelték, hogy a köményt tartalmazó szoptatós teákat fogyasztó édesanyák gyermekei nehezebben ettek, illetve súlygyarapodásuk is valamelyest elmaradt azokétól, akik anyukája nem ivott ilyen teákat. Fontos tehát, hogy aki édeskömény tartalmú teát inna szoptatás alatt, előtte mindenképpen kérje ki erről orvosa véleményét.

A fentiek fényében kijelenthetjük, hogy mind az édeskömény gumója, mind pedig a köménymag olyan értékes tápanyagok, amelyek rendszeres, de persze nem túlzásba vitt fogyasztása hozzásegíthet egy egészségesebb, „fittebb” életmódhoz. Ráadásul a konyhakertekben is termeszthető növényről van szó, amelynek fajtáját aszerint érdemes megválasztani, hogy a gumót, vagy inkább a köménymagot szeretnénk majd beszüretelni.