Derítsd jókedvre látásod szemvidítófűvel

2022. okt. 28. Farkas-Csamangó Tekla

Ha szívesen fogyasztasz gyógynövényeket, érdemes elolvasnod ezt a cikket, hiszen egy igazán hasznos és sokrétű növényt, a ránézésre is kifinomult, fehér és sárga színű, gyengéd virágú szemvidítófüvet mutatom be Neked. Nem csak szemedre, hanem egész szervezetedre jó hatással lesz.

A szemvidító gyógynövény, ahogy azt a neve is sugallja, elsősorban a látásodat teszi boldoggá. A népi gyógyászat sokféle szembetegségre alkalmazza, és jó néhányan azt is mondják, hogy a szemvidítófű teát fogyasztó személyt boldogság éri a tea elkortyolgatása után. Ennek az állításnak valószínűleg az lehet az alapja, hogy a növény latin neve Euphrasia rotskovianna Hayne, ami egy görög eredetű szóból származik, melynek jelentése boldogság. De nézzük meg ennél kicsit bővebben, miért érdemes boldogságteát inni, vagy borogatást készíteni belőle.

A szemvidítófű hatása

Ez az áldásos növény nyugtatja a szemet, enyhíti a kipirosodást és a szemfáradtságot. Árpa vagy kötőhártya gyulladás esetén a borogatás mellett célszerű teát is inni, hiszen ezeket a fertőzéseket vírusok okozzák. A tea pedig erősíti az immunrendszert.

Mivel a növényben sok az A-, B-, E- és C-vitamin segíti az éleslátást és regenerálja is a szemet, ami a fárasztó napok után különösen jóleső érzés.

Vasat és jódot, valamint egyéb antioxidánsokat is tartalmaz, ezért nemcsak a szemnek jó, ha feltöltöd a gyógynövényes készleted szemvidítófűvel. Hiszen megfázás esetén, orrfolyáskor, homloküreg gyulladáskor, emésztőrendszeri panaszok és gombás fertőzések esetén, valamint túlságosan stresszes napokon is ajánlott megfőzni egy – egy pohár teát vagy borogatást, mert tested – lelked meghálálja a gondoskodást.

Felhasználása

A szemvidító gyógynövényt általában borogatásként vagy teaként alkalmazzák, de cseppek is léteznek belőle.

Ha borogatást készítesz, forralj fel vizet és körülbelül egy bögrényihez (2,5-3 dl) adj hozzá két-három teáskanál szemvidítófű gyógynövényt, majd tíz-tizenöt percig lefedve áztasd. Mindezek után szűrd le és hagyd langyosra hűlni. Ha kellőképpen kihűlt áztass bele vattapamacsot vagy gézt és helyezd azt a csukott szemhéjakra. Dőlj hátra és relaxálj negyedórát. Ezt a pihenést nem csak a szemed, hanem a lelked is meg fogja hálálni. Szemfáradtság, árpa vagy kötőhártya gyulladás esetén ismételheted ezt a folyamatot naponta kétszer-háromszor. Szemed néhány alkalom után sokkal pihentebb lesz és kevésbé érzékeny a fényre. Jobban viseli majd a képernyőket, amik egyébként a mai világban kellemetlenségeket tudnak okozni, hiszen nagymértékben rongálják a látást.

Amennyiben fertőző betegsége van szemednek, például árpa, fokozottan ügyelj arra, hogy a borogatást cseréld le tizenöt perc elteltével, és sose használd kétszer ugyanazt a pamacsot vagy gézt. Sőt teát is főzz újat, ha már beletetted a használt vattát, mert így a fertőzés csak tovább fokozódhatna a szemeden.

Ha teáznál, gyakorlatilag ugyanígy kell elkészítened, csak a leszűrés után, meg kell innod a főzetet, nem pedig vattát áztatni bele. Amennyiben szeretnéd, adhatsz hozzá egy kevés mézet, de csak a langyos teához. Mert forró állapotban a méz jótékony hatásai elvesznek.

Egyéb gyógynövények

Amennyiben biztosra mennél, és mindenképpen szeretnéd javítani látásodat, a szemvidító gyógynövény mellett, a következő növények is segíthetnek:

Kamilla

A kamilla kiváló szemgyulladásra és szemfáradtságra. Ezenkívül immunrendszer regeneráló hatása is közismert.

Diófalevél

A diófalevél tisztító hatásáról vált ismertté. Így nem csoda, hogy a szemfenék tisztításában nagy segítség. Emellett pedig a szürke hályog kezelésére is ajánlják lemosásként.