Bodza: finom és jótékony növényeink egyike

2022. aug. 02. Farkas-Csamangó Tekla

A feketebodza-fa virága sárgásfehér, illatos és elegáns. Kislányok kedvenc hajba való tavaszi ékszere. De az sem ritka, hogy menyasszonyi csokrok ékköveként tündököl. Sokan álmodnak arról gyerekként, hogy ez díszíti majd a ruhájukat az esküvőjükön. Ám a bodza amellett, hogy kihangsúlyozza a szépséget, a szervezetre is jó hatással van.

Nemcsak a belőle készült ízletes szörp és lekvár miatt hasznos növény, hanem azért is, mert segít megőrizni egészségünket. Érdemes házilag felhasználni, és akár még télire is eltenni belőle.

Bodzával a megfázás ellen

Kiválóan űzi a náthát, csillapítja a lázat, ha teát készítünk virágjából vagy a hajtásából. Egy-két csésze leforrázott és körülbelül tíz – tizenkét percig áztatott, majd leszűrt ital csodákra képes. Gyorsan kitisztítja a szervezetünket és még a kedvünket is rendbe hozza. Mindezeken felül fontos még kitérni a vitaminokra, hiszen a bodza bogyója többek között A, B és C vitamint, valamint vasat és kalciumot is tartalmaz.

Fülfájás és rekedtség ellen szintén a virágját használhatjuk fel. Gőzölögtetni javasolt vele. Hasonlóképpen, mint ahogy a légutak és az orr kitisztítása érdekében, valamint gyulladáscsökkentés miatt kamillával gőzölünk. Ez a módszer ma már talán kevésbé ismert, de a népi hagyományokban még él és igen hatékony. Nagyszüleiktől, szüleiktől még a mostani fiatal felnőttek generációja is elleshette.

Hogyan fogjunk ehhez a praktikához hozzá?

A bodzavirágot egy edénybe tesszük és leforrázzuk tiszta vízzel, majd a fejünket teljesen befedjük egy törölközővel vagy lepedővel, és az edény fölé hajolunk. Nem túl közel, hogy meg ne égessük magunkat. Néhány percig élvezzük a forró, bodzás pára hatását. Ezt akár napi kétszer-háromszor is megismételhetjük. Fülünk kevésbé fog fájni, rekedtségünk pedig elmúlik.

Orvosság emésztési gondokra és egyéb bajokra

Azt nem sokan tudják, de az ezzel foglalkozó szakkönyvek és internetes portálok többször is említik, hogy a bodza 2-3 centiméteres hajtásának székrekedést oldó, hashajtó hatása van. Olyannyira beválik az alkalmazása, hogy csak fokozott pihenés mellett szabad hozzáfogni. Emellett úgy tartják, hogy a gyümölcséből készült lekvár és befőtt nagyszerű vesetisztító hatású. Fogyasztását tüdőbajosoknak is ajánlják. Ám a folyadékpótlásra a vízhajtó hatása miatt minden esetben nagyon oda kell figyelni.

Bodza, szépség, fogyókúra

A szépségünket is megőrizhetjük a bodza virágjának segítségével. Sőt még a fogyókúránkat is előremozdíthatja, ugyanis 3-4 hétig nyugodtan ihatunk belőle naponta egy csészével. Egyeseknek szaunás tapasztalataik is vannak a bodzával. Ha szaunázás előtt elfogyasztunk egy pohár bodzateát, az fokozza az izzadást. Így gyorsabban méregtelenít a szervezetünk, ez is fogyást eredményezhet. Azok, akik próbálták, többnyire hatásos, pozitív élményekről számolnak be: jó módszert találtak arra, hogy elérjék, és hosszútávon megőrizzék a kívánt súlyukat.

Alkalmazása külsőleg

Léteznek már bodzás kenőcsök, oldatok, mivel a tündöklő fehér virágok szinte kimeríthetetlen gyógyforrásként hasznosíthatók. Borogatásra és ekcémára bőrnyugtató tulajdonságuk miatt használják őket. De köszvényt is lehet velük kezelni.

Sokoldalú lehetőség

Éppen a bodzában rejlő sokoldalú lehetőség miatt célszerű otthon üvegcsében szárított virágot vagy aszalt bogyót tartani. Azoknak az ínyenceknek pedig, akik egyszerre szeretnék élvezni a növény jótékony hatását és a kellemes ízét is, kifejezetten ajánlott lekvárt és szörpöt készíteni. Előbbi kenyéren vagy sültekhez tálalva, utóbbi pedig nyári frissítő italként igazi kedvenc lehet.

Egy következő cikkünkben recepteket is kapnak olvasóink ehhez.