Batch cooking – a módszer, amitől több időd jut majd a családra

2021. jan. 27. Fodor Andrea

A batch cooking – bár trendi újdonságnak tűnhet a neve alapján – nem egy világrengető újdonság a főzés témájában. Lényege, hogy egy hétre előre elkészítjük, előkészítjük a gondosan megtervezett teljes menü nagy részét, majd hűtőben tároljuk és az adott napon csak véglegesítjük az aznapi fogást. Ezzel a néhány órás elfoglaltsággal és persze gondos tervezéssel nagyon sok időt spórolhat számunkra.

Fő szempont, hogy minden nap egészséges, és friss hozzávalókból készült étel kerüljön az asztalra más egyéb gyors megoldások helyett. Fontos – ha nem a legfontosabb – eleme a tervezés. Segít abban, hogy ne vásároljunk felesleges alapanyagokat, listával érkezünk a boltba és ezáltal csökkenti az élelmiszer pazarlást is. Segítségével egyszerű, de változatos és gazdaságos ételek készíthetőek.

Előnyben részesíti a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket, ezzel is hozzájárulva egy egészségesebb, fenntarthatóbb életmódhoz.

A tervezést nagyban segíti, ha felállítunk egy kedvünkre való tematikát a hét minden napjára. Például a hétfő a maradékmentő nap, szerdán ehetünk szárnyashúsból készült ételeket, péntekre tehetünk tésztanapot, de tervezhetünk külön napot a hüvelyes zöldségeknek is akár. Ide betehetünk akár nemzetek ízvilágához kapcsolódó napokat is (pl. görög, ázsiai stb.). Ebben pont az a jó, hogy teljesen a család ízlésvilágára tudjuk szabni a heti tervezést.

Érdemes a család kedvenc ételeinek receptjét elmenteni, így könnyebben lehet később összeállítani a heti terveket.

Ha elhatározzuk, hogy belevágunk, akkor gondoskodnunk kell megfelelő mennyiségű és minőségű ételtároló edényre (üveg, vagy műanyag választás szerint), melyekben tároljuk majd az előkészített ételeket. A megkerülhetetlen és legszükségesebb eszközünk azonban a hűtő/fagyasztószekrényünk lesz. Ugyanis annak megfelelő méretűnek kell lennie a heti ételmennyiség tárolásához. Fagyasztásra csupán néhány élelmiszer biztonsági szempontból szükséges esetben van szükség általában. Ha erre esik a választásunk, fontos, hogy az egyszer már kiolvasztott ételt nem szabad újra lefagyasztani.

A főzésnél érdemes a lassan készülő dolgokat előre elkészíteni (pl. sültek) és a gyorsabb (pl. párolt zöldség) fajtákat csak előkészíteni (mosni, darabolni) és frissen aznap elkészíteni. Az előre megfőzött tészta, 2-3 napig eláll hűtőben, de fontos, hogy a szószokat, ragukat külön tároljuk hozzá. Levesek, alaplevek kitűnően fagyaszthatóak.

Szóval tervezésre és kreativitásra fel, próbáljátok ki ezt a fajta tudatos főzési technikát, és nemcsak jót tesztek vele a családotoknak hanem egy fenntarthatóbb életmódot is elsajátíthattok a segítségével.