Azért néha a borotválkozás sem ártana…

2022. jún. 15. Bálint Ildikó

Gondoltad volna, hogy a szakáll elterjedésének egyik oka az volt a múltban, hogy segítsen eltüntetni azokat a sérüléseket, amelyeket a férfiak verekedés, harc közben szereztek? Emellett még az oroszlán dús szőrzetével szoktak párhuzamot állítani, mert ahogy az oroszlán is félelmet kelt, úgy próbáltak meg a férfiak a szakállal is megfélemlítést, kelteni dominanciájukat fitogtatni.

Napjainkban pedig egyre inkább a férfiasság szimbólumaként, bölcsességet, komolyságot tükrözve jelenik meg a szakáll. A nők körében azonban megosztó vélemények vannak, hogy mennyire jó, ha a férfi szakállt visel.

Szakáll pro és kontra

Ha belegondolunk, a történelemben olyan nagy nevek, mint Leonardo Da Vinci vagy az evolúció atyja, Charles Darwin is igen tisztességes méretű szakállt viseltek. Ebben a korban még a tapasztalat, a bölcsesség jelképe volt a szakáll.

Ma már senkinek se kell megvárnia az idősebb kort, hogy szakállt növesszen. Sőt, egyre fiatalabbakat találunk már a szakállas férfiak táborában, akik alig várják, hogy babaarcuk eltűnjön és elkezdjenek szőrösödni. Akad közöttük, akik később sem válnak meg tőle, míg vannak olyanok, akiknél az egész nem több, mint múló hóbort.

Többfajta kutatást is végeztek már azzal kapcsolatban, hogy a nők mennyire szeretik, ha egy férfinak szakálla van. A felmérések is azt bizonyítják, hogy a szakáll megítélése társadalmanként és koronként különböző. Ma már, amikor egyre több szakállas férfi van és nem kirívó, ha egy fiatal is szakállat növeszt, sokkal elfogadottabbá vált, mint régen, amikor még inkább csak a kiváltságosok, az idősebbek hordtak szakállt.

Nem szabad elfelejteni, hogy a szakállnövesztés azonban nem annyiból áll, hogy egyszerűen a borotválkozást felfüggesztve a természetre bízva várja a férfi, hogy hogyan növekszik. Mert, ha így történik, akkor sokkal inkább egy ápolatlan, vad külső lesz az eredmény, míg odafigyelés mellett egy sármos, vadító férfi képe alakulhat ki. Ráadásul azt mondják, hogy minél többet foglalkozik egy férfi a szakállával, minél több időt fordít rá, annál türelmesebb fajta. 🙂

Határtalan a szakáll választék

A 3-6 mm-es borostánál túl még számos variációja létezik a szakállnak, a mértani pontossággal kivitelezettől kezdve, egészen a csapzott szakállig.

Formálható kecskeszakáll, körszakáll, császárszakáll, balbo szakáll, full beard, oldalszakáll, átmenetes szakáll és a lista valószínűleg vég nélkül folytatható, mert nagyon sok fantázianévvel bíró szakáll létezik.

Férfija válogatja, hogy kinek mi áll jól, mi passzol a stílusához vagy épp a fejformájához. De akadnak olyan férfiak is, akiknek egyszerűen nem áll jól semmilyen szakáll forma és persze akadnak olyan nők is, akiket a hideg is kiráz attól, ha a férfi szakállt hord.

Egy párkapcsolatban pedig nagyon fontos, hogy ezen a téren is egyetértés legyen, így érdemes egymással megbeszélni és közös döntésre jutni.