Az éltető víz – Te eleget iszol?

2022. júl. 07. Fodor Andrea

Az emberi test tömegének több mint a fele víz, így kiemelten fontos, hogy mindig elegendő folyadék utánpótlást biztosítsunk testünknek a megfelelő működéshez. Mi sem jelzi a víz fontosságát jobban, mint hogy étel nélkül akár 4-6 hétig is képes túlélni egy ember, viszont víz nélkül csak néhány napig bírja ki testünk.

Szinte az összes szervezetünkben lezajló élettani folyamathoz vízre van szükségünk. A víz a legfontosabb „táplálékunk”. A megfelelő hidratáltság kulcsa, hogy azelőtt igyunk vizet, mielőtt szomjúságot éreznénk. Sajnos, sokan csak akkor isznak, mikor már érzik, hogy szomjasak. A szomjúság azonban már a dehidratáció első jele. Szakemberek szerint sokan krónikusan dehidratáltak, de nem tudják, mivel sosem tapasztalták meg, milyen a jól hidratáltság.

A folyadékszükségletünket legkönnyebben a súlyunkhoz mérten tudjuk kiszámolni. Felnőttek esetében 22-38 ml/kg a napi ajánlott mennyiség. Ez nagyjából 6-8 pohár víz. Az interneten fellelhető számos vízkalkulátor is a segítségünkre lehet, hogy nagyjából meghatározzuk a napi folyadékszükségletünket. Emellett ma már sokféle mobil applikáció is letölthető a telefonokra, mely figyelmeztet bennünket, hogy igyunk eleget.

Azonban folyadékszükségletünkre számos más tényező is hatással van a testsúlyunkon kívül. Ilyenek például a sófogyasztás, magas fehérjebevitel, sportolás és az extrém meleg időjárás is.

A testünk számára szükséges folyadék nagyobb részét ivás formájában pótoljuk, azonban étkezéssel is folyadékhoz juttatjuk szervezetünket. A zöldségek, gyümölcsök jelentős víztartalommal bírnak – ez is hozzáadódik a napi folyadékmennyiséghez. Aki koffeines italokat fogyaszt, azokat semmiképp se számolja hozzá a napi folyadékhoz, hiszen ezek ellentétesen működnek, vízhajtó hatásúak.

A mérleg másik oldalán pedig a folyadékvesztés áll – ez történhet izzadás, illetve a normál anyagcsere folyamatok útján. Melegben, sportoláskor fokozódik az izzadás, így több folyadékot vesztünk. Erre mindenképpen figyelnünk kell, ha meg szeretnénk tartani az egészséges egyensúlyt.

Felmérések alapján a legtöbb ember nem fogyaszt elegendő mennyiségű vizet a nap során. Nézzük meg, milyen plusz előnyökkel jár, ha növeljük a napi vízfogyasztásunkat: szebb lesz tőle bőrünk, hajunk és a körmeink. Ez nyilván főleg a hölgyeknek ad megfelelő motivációt a vízfogyasztáshoz, de a szépségelőnyökön túl az egészségünk mindannyiunk számára fontos! Egy megfelelően hidratált test energikusabb és jobban működik – frissebbek és erőteljesebbek leszünk, ha eleget iszunk.

Szeretnénk felhívni a figyelmet még két fontos dologra. Az első, hogy az ajánlott folyadékmennyiséget egyenletesen elosztva fogyasszuk el a nap során. Semmiképp se terheljük a szervezetünket azzal, hogy a nap közben kimaradt mennyiséget egyszerre pótoljuk! A másik tényező, amiről szintén érdemes tudnunk: létezik olyan is, hogy túl sok vízfogyasztás is – ez szintén káros lehet!

Ne essünk tehát a szélsőségek csapdájába, figyeljük magunkat és igényeinket. Tudatosan és egyenletesen hidratáljuk testünket – ami meg is fogja hálálni a törődésünket.