Az egészség a legnagyobb kincs

2020. jún. 14. Szűrös Ivett

A megfelelő életmód, a táplálkozás és a testmozgás segíthet megelőzni vagy csökkenteni az esélyét bizonyos betegségek kialakulásának. Ennek ellenére senki sem lehet abban száz százalékig biztos, hogy élete végéig egészséges marad.

Bár egészséget pénzért venni nem lehet, azért vannak dolgok, melyekért fizetni kell, és általuk például csökkenthetjük bizonyos betegségek kialakulásának esélyét. Minőségi ételt-italt csak azok tudnak venni, akik megengedhetik maguknak. Az egészséges, vitaminokban gazdag táplálkozás életkortól függetlenül mindenki számára fontos. Természetesen vannak olyanok, akiknek a szokásnál is jobban oda kell figyelni az étkezésre, ilyenek a várandósok, valamint a szoptató édesanyák. Sajnos az egészséges táplálkozást nem mindenki engedheti meg magának. Akinek fizetéstől fizetésig be kell osztani minden forintot, annak esélye sincs, hogy például a reggelihez az egészségesebbnek mondott vajat vegye meg az olcsóbb, saját márkás margarin helyett, vagy a fehér kenyeret teljes kiőrlésűre cserélje. És akkor még nem is beszéltünk a friss gyümölcsökről, zöldségekről, melyeket sokan egyáltalán nem vagy csak nagyon ritkán engedhetnek meg maguknak. A pénznek akkor is fontos szerepe van, ha valaki lebetegedik, hiszen magánkórházakban olykor gondosabb, gyorsabb ellátásban részesülhetünk. Sajnos vannak olyan betegségek, melyekből azonban még a világ legjobb orvosai sem tudnak kigyógyítani.

Egészségünk megőrzése persze nem csak pénz kérdése. A mozgás ingyen van. Egy kora reggeli/esti futás, egy késő délutáni hosszú séta vagy egy fél órás kerékpározás nem kerül egy forintba sem, mégis napi rutinná téve segíthet fizikai kondíciónk megtartásában, erősítésében. A szabad levegőn eltöltött mozgás mindenki számára felüdülést jelenthet, de különösen javasolt szellemi/ülő munkát végzők számára.

Bár a dohányzás, az alkohol- és drogfogyasztás bizonyítottan rossz hatással van az egészségre, ez mégsem tántorítja el emberek milliót attól, hogy káros szenvedélyének hódoljon. Ráadásul ezeknek az egészségkárosítóknak a megvétele gondot okoz az átlagfizetésből és az az alatt élők számára, akiknek persze sokszor fontosabb a cigi, a pia vagy a kábítószer, mint a kaja. Nem csak saját megélhetésüket, egészségüket, de a családtagjaikét is veszélybe sodorhatják a függővé váló emberek.

Fontos, hogy lehetőségeinkhez mérten mindent tegyünk meg a saját és a környezetünkben élők testi-lelki épségének megőrzéséért. Az egészség egy olyan kézzel nem fogható dolog, aminek hiányát csak akkor érezzük meg igazán, amikor valamilyen betegség ledönt a lábunkról, vagy egy balesetben maradandó sérülést szerzünk.