Ásványvíz, vagy csapvíz? Akkor most melyik a jó?

2021. jún. 23. Diós Anita

Hiába hiszik azt sokan, hogy az ásványvíz sokkal egészségesebb a csapvíznél, az esetek többségében ez nem igaz – sőt, most már azt is tudjuk, hogy megfelelő minőségű csapvíz esetében egészségesebb megoldást jelenthet azt fogyasztani.

Mindenek előtt fontos leszögezni, hogy a lehetséges hátrányok ellenére az ásványvíz is igen egészséges módja a szervezet hidratálásának, a szomjunk oltásának, és ahol nem megfelelő minőségű a csapvíz, ott nyugodtan lehet ezt az alternatívát is választani. Most azonban nézzük azokat az érveket és ellenérveket, amelyek a csapvíz és az ásványvíz mellett, illetve ellen szólnak.

Az ásványvizeket, noha többet kell értük fizetni, általában azért kedvelik a fogyasztók, mert könnyen hozzájuthatnak, kényelmesen magukkal vihetik bárhová, szinte bárhol beszerezhetik, no és persze érvként szólhat mellette a magas ásványianyag-tartalom is. Ez utóbbi határozza meg az adott ásványvíz ízének karakterét is.

Éppen a magas ásványianyag-tartalom egyébként bizonyos betegségek mellett okod adhat a különböző típusú vizek fogyasztásának váltogatására. Aki például ismerten hajlamos a vesekőképződésre, lehetőleg kerülje a túl sok kalciumot és magnéziumot tartalmazó ásványvizet, míg a magas vérnyomással küzdőknek az alacsonyabb nátriumtartalmú vizek ideálisak.

Az ásványvizek ellen szól ugyanakkor egyrészt az, hogy nagyobb környezeti terheléssel jár az előállításuk, és sajnos továbbra sem általános gyakorlat a palackok újrahasznosítása. Tudható az is, hogy a palackozott vizekben több mikroműanyag van, mint a csapvízben. Az ugyan nem ismert, hogy ennek milyen káros egészségi hatásai lehetnek, de az óvatosság talán hasznos lehet e tekintetben is. Az esetleges egészségügyi kockázatokat egyelőre még kutatják, de állati kísérletek alapján feltételezhető, hogy a gyulladásos folyamatokat erősíti, az immunrendszert pedig gyengíti, ha a szervezetbe túl sok mikroműanyag kerül.

A csapvíz ásványianyag-tartalma, s így íze is különbözhet az egyes régiókban, azonban itt jóval kisebb különbség lehet jellemző, mint a palackozott vizek esetében. Általánosságban elmondható, hogy a csapvizet a fentebb már említett betegségekkel küzdők is nyugodtan fogyaszthatják korlátlanul.

Noha a csapvíz tisztítása és felhasználása is környezeti terheléssel jár, mégis kevesebbel, mint ami a palackozott vizek esetében jellemző, s a mikroműanyagok sem jelentenek esetleges problémát.

Legyen azonban szó akár csapvízről, akár palackozott vízről, a szervezet hidratálásának legegészségesebb módja a tiszta víz fogyasztása, s jó, ha a naponta ajánlott 2 liter folyadék nagyobb részét ez teszi ki a cukrozott vagy édesítőszerekkel ízesebbé tett italok helyett.