Akupunktúra, egyáltalán mit jelent ez a szó?

2022. szept. 06. Bálint Ildikó

Talán semmi sem fontosabb az életünkben, minthogy testi-lelki egyensúlyban legyünk. Ha ez megvan, akkor sokkal könnyebben veszünk minden velünk szembe jövő akadályt, élettel telibbek leszünk és kiegyensúlyozottak. Ennek szellemében működik a kínai orvoslás által ismert módszer, az akupunktúra, amely a szervezet komplex élettani egyensúlyára törekszik.

Akupunktúra jelentése

Az akupunktúra egy ősi kínai módszer, amely több ezer éves múltra tekint vissza. Európában a XVII. század folyamán kezdett elterjedni.

Magyarországon Dr. Lahner Antal nevéhez fűződik az első írásos megjelenése a módszernek, amely módszer 2007 óta a WHO ajánlása szerint is ajánlott mozgásszervi megbetegedés által okozott fájdalmak és ízületi panaszok csillapítására. Akut és krónikus fájdalom csillapításra is alkalmas, de akár még gyulladáscsökkentő szerepe is lehet. Derékfájásra, migrénes rohamok kezelésére is ajánlják.

Azt tartják, hogy a dohányzásról való leszokásban és még a fogyókúrában is segíthet.

Maga a szó annyit jelent, hogy pont, – vagy tűszúrás. Méghozzá az emberi test 12 meridiánon (ami energia csatornát jelent) és 2 vezetéken található tűkkel való ingerlése.

Mi a különbség a fül akupunktúra és a test akupunktúra között?

Olyan szakembert, aki fül akupunktúrát végez meglehetősen könnyű találni, mivel egy tanfolyam elegendő a tudás megszerzésére, ami már feljogosít arra, hogy ilyen jellegű tevékenységet végezzen.

Ugyanakkor a teljes testen végzett akupunktúra, sokkal mélyebb anatómiai ismereteket igényel, csak szakvizsgával bíró szakorvos végezheti, mivel egyetlen téves szúrás is komoly egészségügyi problémákat okozhat, már eleve azért, mert a tűszúrás bőr alá hatoló.

A szakszerűen elvégzett akupunktúrás kezelés nem okozhat semmilyen komolyabb panaszt vagy mellékhatást, esetleg kisebb kellemetlenség fordulhat elő. Enyhe feszítő érzés lehet a tű beszúrásakor, ami hamar is múlik és fájdalmat igazából nem is okoz.

Hány kezelés szükséges ahhoz, hogy hatni tudjon?

Mint, ahogy minden ember más és más, így nincs tökéletes recept arra vonatkozóan, hogy mennyi kezelés szükséges ahhoz, hogy annak hatása érződhessen.

Azt tartják, hogy legalább 4-5 kezelés szükséges ahhoz, hogy valami elkezdődjön és még tovább 5-6 ahhoz, hogy egy kezelés véget érjen. Heti két alkalomnál sűrűbben nem javasoltak a kezelések.

Egy kezelés alatt legfeljebb 15 tűt használnak és maguk a kezelések kb.30 percesek.

Mi az akupunktúra elvének lényege?

A kínai orvoslástan úgy tartja, hogy minden emberben megvan az életenergia, vagyis a csi és ha ez az energia nem áramlik megfelelően a meridánokban, az energia csatornákban akkor alakulnak ki a betegségek. Az akadályoztatás miatt, akár az egész szervezet egyensúlyi állapota felborulhat. Olyan energia blokkok képződnek, amelyek ezeket az akadályokat létrehozzák. A tűkkel történő kezelés lényege, hogy ezeket a blokkokat felszámolják és újra áramolhasson szabadon a csi.

A tűszúrással neuro-kémiai változások következnek be a szervezetben, amely változások a hormonrendszer mellett hatással vannak az idegrendszerre és még az immunrendszerre is.

Egy kínai mondás azt tartja, hogy “Barátoknak naponta, ellenségeknek heti egy” kezelés ajánlott a kezelésből. Nem ördögtől való dolog, így, akinek tényleg olyan fájdalma van, amivel nem tud mit kezdeni és van bizodalma a kínai orvoslásban, annak egy próbát megér. Kipróbál 4-5 kezelést és ha azután sincs pozitív tapasztalata, akkor nem kötelező folytatni, ha pedig segít, akkor miért ne használnánk ki, hogy ilyesmire is van lehetőségünk.

Milyen árakkal találkozhatunk, ha akupunktúra mellett döntünk?

Sajnos azt kell mondani, hogy nem épp egy olcsó dolog az akupunktúra. Nyilván széles skálán mozognak a piaci árak, de átlagosan kezelésenként 20-30 ezer forint közötti összegeket el szoktak kérni.

Ha ezt beszorozzuk 10-15 kezeléssel, ami általában szükséges szokott lenni, akkor az már elég nagy összegre rúg. De az egészségünk mindennél fontosabb és ha megtehetjük és enyhíteni szeretnénk a panaszaikon, akkor érdemes lehet fontolóra venni.