A szauna és jótékony hatásai

2022. jan. 22. Lebán Csenge

Biztosan mindenki járt már olyan fürdőhelyen, ahol volt szauna. Legtöbbünk már be is ült egy kis időre. Aki kipróbálta, az tudja, hogy elsőre talán fullasztó, mégis egészen kellemes érzés a testnek és a léleknek egyaránt.

„Kismértékben orvosság, nagymértékben gyógyszer” – tartják a szaunázásról az északi népek.

A léleknek azért, mert a szauna remek lehetőség kicsit elcsendesedni. Ott az emberek csak üldögélnek, pihengetnek, és élvezik a forróság gyógyító hatásait. A stressz egy kis időre megszűnik, ellazulhatunk. Jól is alszunk utána, hiszen a szaunai környezet elősegíti a mélyebb alvást, amitől aztán sokkal kipihentebbek leszünk.

Az első, amit a forró, párás kabinban tapasztalhatunk, az az izzadás. Köztudott, hogy ilyenkor a testnedvekkel természetes úton távoznak a méreganyagok. A test megszabadul az ólomtól, a higanytól, és más ártalmas anyagoktól. Az izzadáshoz több energiára is van szükség, ezért előfordulhat, hogy akár 300 kalóriát is elégetünk, miközben a szaunában ülünk. Közben az izmok ellazulnak, enyhülnek az ízületi fájdalmak. Szívünket is megedzi, hiszen a szív nagyobb erőfeszítéseket tesz a test magas hőmérséklete miatt. Ez azonban veszélyes szívbetegek és magas vérnyomásos betegek esetében. Megfázásos megbetegedésekre is rendkívül hatásos, hiszen a szauna nagyon intenzív gőzölő kúrát jelent. Kitisztítja és ápolja a légutakat. A bőrre is jótékony hatással van, mert tágítja a pórusokat, ami tisztulást eredményez. A bőrünk így fiatalabbnak és egészségesebbnek látszódhat majd.

Vannak azonban szabályok, melyekre érdemes odafigyelnünk a saját egészségünk érdekében.

A sminkek és illatszerek használatát jobb, ha kerüljük, amikor szaunázni indulunk. Ékszereinktől is javasolt megválunk arra a kis időre, több okból is. A fém könnyen átforrósodhat a szaunában, így akár égési sérüléseket is okozhat a bőrnek. A gyűrű különösen veszélyes, hiszen a melegtől az ujjak hajlamosak megduzzadni. Ebben az esetben nem csak az égési sérülés veszélye nagy, hanem annak is, hogy a vérkeringést is elszorítja. Egykettőre ott a baj: éget, de lehúzni nem tudod.

Az sem mindegy, hogy mikor eszünk. Nem jó, ha éhgyomorra ülünk be szaunázni, hiszen a vércukorszint így könnyen leeshet. Jóllakottan pedig már alapból nagy energiákat mozgósít a szervezet, nem hiányzik neki, hogy a szauna miatt meg kelljen ezt osztania. Ez aztán rossz közérzetet is okozhat számunkra.

A forróság jelentősen megterheli a szív működését, így sportolás után jobb, ha negyed, de inkább fél órát várunk nyugalmi állapotban a szauna igénybevétele előtt.

A legjobb és legbiztonságosabb persze az, ha kikérjük háziorvosunk véleményét. Ezzel elkerülhetjük, hogy több kárt okozzunk saját magunknak, mint hasznot.