
2022. okt. 30. Farkas-Csamangó Tekla
Sokak kedvenc őszi és téli eledele a sütőtök, ami nemcsak sütve, hanem főzve, krémként, levesként és desszertként is jellegzetes ízvilágot idéz. Ráadásul nem pusztán finom, hanem felbecsülhetetlen tápanyag-és vitaminforrás is. Ebből a cikkből megtudhatod, miért érdemes fogyasztanod.
A sütőtök a kabakosok ismert családjában foglalja el királyi helyét, rokona az uborkának és a görögdinnyének. Utóbbihoz kifejezetten hasonlít, hiszen közel 90%-a víz. Rengeteg oldott kincset és értékes, pótolhatatlan energiát tartalmaz. Így nem csak illata, kinézete és íze fokozhatja boldogságunkat, hozhatja vissza régi, őszi-téli emlékeinket, hanem számos területen bizonyíthatja kiválóságát, ha fogyasztjuk. Nézzük is, mire jó ez a sokrétű tök.
Óvja a látást és serkenti az immunrendszer védekezőképességét
A-vitamin tartalma miatt szemünk egyik elsődleges doktora. Javítja a látást, mérsékli a szem öregedését, gátolhatja vagy lassíthatja a szürke hályog kialakulását, magas antioxidáns szintje pedig támogatja a retina sejtjeit és azok regenerálódását.
Emellett serkenti, szinte mozgásra ösztönzi ősszel és télen egyébként is több munkára kényszerülő szervezetünket, mert annak A-, C-, valamint E-vitamin készletét segít újratölteni. Az ásványi anyagok és a cink is közrejátszik abban, hogy jobban tudjunk védekezni a megbetegedések ellen.
Gyulladásos betegségek eseten is kiváló természetes gyógyszer
A sütőtökben megbújó karotinok remek gyulladáscsökkentőnek bizonyulnak. Nem csoda hát, hogy a népi gyógyászatban régóta alkalmazzák ízületi panaszok, láz, különböző gyulladások és megfázás esetén. A sütőtökleves és a tök magja is napi ételnek számított a régi időkben, ha a család valamelyik tagja lebetegedett.
Ma a rákos megbetegedések és az Alzheimer-kór lehetséges ellenszereinek kutatási sorában is számon tartják a sütőtököt. Rendszeres fogyasztása segíthet elkerülni e súlyos állapotok kialakulását.
Ezenkívül nagyszerű ellenszere a magas vérnyomásnak, ennek köszönhetően pedig kiválóan hat a keringési rendszerre is.
Segíti az emésztést és a fogyást
A sütőtök áldásos hatásai közé tartozik, hogy rostban gazdag, vagyis nagymértékben javíthatja az emésztést és segítheti a fogyást. Utóbbit azért támogatja, mert teltségérzetet okozva csökkenti az étvágyat.
Növelheti a termékenységet és terhesség alatt is fogyasztható
Ezt már kevesebben tudják, de ez a tökféle a termékenységet is pozitívan befolyásolja. Egyrészt azért, mert az E- és B-vitaminok emelik a petesejt megtermékenyítésének esélyét. Másrészt pedig az omega-3 zsírsavak csökkentik a stresszt, serkentik a vérkeringést, így támogatva a nemi szervek megfelelő működését.
Ha ez még nem volna elég biztató, a sütőtök virága ugyancsak hozzájárulhat a nemi élet felpezsdítéséhez. Hiszen a növény e része is ehető, ráadásul szabályozhatja a hormonokat és vágyfokozó hatással lehet arra, aki fogyasztja. Nőknek terhesség alatt is ajánlott enni, bár csak mértékkel. Ám a tökmag, példának okáért a magzat fejlődését is segítheti.
Szerepe van a szépség fenntartásában
Főleg a hölgyek kedvelik emiatt. Hiszen feszesíti a bőrt, késlelteti az öregedést és külsőleg alkalmazva, krémként a ráncokat is mérsékli. Máig használják a szépségiparban és rengetegen esküsznek fiatalító, energizáló tulajdonságira.
Nos, kedves hölgyek és urak, amint az látható a sütőtök nemcsak a kert éke, madáretetők alapanyaga vagy az asztal ideiglenes dísze lehet, hanem a konyhák és ételek egyik legfőbb kincse, szervezetünk jó barátja, ami többet adhat nekünk, mint gondolnánk. A nem elvetendő ínycsiklandó falatokon kívül is.
Fogyasszátok jóízűen, egészséggel!