A rozmaring pozitív hatásai

2022. jan. 01. Lebán Csenge

Aki már látott néptáncost, biztosan észrevette, hogy kalapján madártoll vagy rozmaringszál ékeskedik. Az utóbbi nem csak azért terjedt el elődjeink köreiben, mert díszes, hanem mert úgy hitték, megőrzi az ifjúságot.

Valami valóság alapja lehet, hiszen a rozmaring javítja az agy funkcióit. Ezt már az ókori Rómában és Görögországban is tudták. A szerelem istennőjének, Afroditének szentelték. Szerintük a rozmaring a párna alá téve távol tartja a rossz álmokat és az ártó szellemeket, ha pedig a tornácra lógatjuk, elriasztja a tolvajokat. A legenda szerint pedig Árpád-házi Szent Erzsébetet is a rozmaring gyógyította meg.

Ma már kutatások is bizonyítják, hogy a rozmaringolaj belélegezve segít a gondolkodásban, növeli a koncentrációkészségünket. Az athéni iskolákban gyakran viseltek rozmaring-koszorút a tudósjelöltek. Viszont ahogy a legtöbb gyógynövénynek, a rozmaringnak sem merül ki ennyiben pozitív hatása. Számtalan panaszt képes enyhíteni a leveleiben található illóolajnak köszönhetően. Megtalálható benne a cineol nevű anyag, ami az eukaliptuszban is. Ez azt jelenti, hogy köptető és gyulladáscsökkentő hatású, ami segít a megfázásos- vagy egyéb légzőszervi betegségek leküzdésében. Egy másik anyag, amit nagy mennyiségben tartalmaz, az a kámfor, ami rendkívül jó hatással van az idegrendszerre. A harmadik jelentős mennyiségű anyag benne az alfa-pinén. A vérkeringést serkenti, ezáltal felmelegíti az izmokat, ami könnyebb ellazulást eredményez. A rozmaring emésztési problémák kezelésére is alkalmas lehet, ha az ember puffadással vagy székrekedéssel küzd.

Külső alkalmazásának is vannak lehetőségei. Ha a hajunkat rendszeresen ápoljuk az olajával, megerősíti a hajhagymákat, amivel megszűnik a hajhullás, és megszüntetik a túlzott zsírosodást. A rozmaring olajat tartalmazó testápolók melegen tartanak fürdés után, mert kedvezően hat a vérkeringésre. Az olaj tele van vitaminnal, így a bőr korai öregedését is gátolja. Parfüm is készül belőle, ha valaki kedveli a rozmaring erős, jellegzetes illatát.

Azonban egészségügyi és kozmetikai alkalmazásakor is nagyon figyelni kell a mértékre. Nem szabad túlzásokba esni, mert előfordulhat, hogy nemhogy a pozitív hatást nem érjük el, inkább negatívan hat ránk. Nagyon intenzív az illóolaj, ezért a gyermekek és a terhes nők a terhesség első négy hónapjában, az epilepsziások, magas vérnyomásban szenvedők tartózkodjanak a használatától. Nagyon stimuláló, túladagolás esetén mérgező is lehet.

A menták családjába tartozik, kissé savanykás ízű növény. Nagyon elterjedt fűszernövényként, jól passzol zöldséges és húsos ételekhez. Ha mindig frissen akarjuk használni, akár honosíthatjuk is a kertünkbe. A jó minőségű, átlagos virágföld megfelelő számára, érdemes egy kis homokot is a földbe keverni. Évelő növény, tehát újra és újra kihajt. Fiatalon azonban könnyen megfagy, így hideg időkben óvnunk kell. Betegségre nem hajlamos, tehát a házban is tartható.

Teája egyszerűen elkészíthető: 1 csésze forrásban lévő vízzel forrázzunk le 1 teáskanálnyi összevágott rozmaringlevelet, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Naponta maximum 3 csészényit fogyasszunk, de a fentebb említett esetekben ellenjavallt! A tea meghozhatja az összes említett hatást, de leginkább az emésztést javítja és az immunrendszert erősíti. Más italokba is remekül passzol, például a limonádéba, vagy gyümölcsturmixba, legfőképp málnásba.

Fogyasszuk, használjuk hát bátran, de mértékkel.