A parlagfűről másként: lehet egy gyűlölt növény gyógyhatású?

2021. aug. 23. Farkas-Csamangó Tekla

A parlagfű napjaink egyik legtöbbet irtott növénye, hiszen túlszaporodása óriási károkat okoz mind mezőgazdasági, mind pedig egészségügyi szempontból. Sokan szenvednek tőle nyári időszakban, virágzáskor.  Ám, ahogy mondják, minden éremnek két oldala van. Ezért utánajártam, hogyan fordítható hasznunkra az ambrosia artemisiifolia, azaz az ürömlevelű parlagfű.

Évszázadokkal ezelőtt, amikor még jobban értettük a természetet, amikor vele együtt éltünk, és nem kihasználni próbáltuk, szinte minden háztartásban tudták, hogy a parlagfű sem haszontalan élőlény. Jót tett az elhanyagolt földnek, mert karbantartotta a talajt. Így képes volt termővé tenni. Ráadásul számos betegségre gyógyszerként hatott. Azáltal pedig, hogy kimagasló immunerősítő, jó néhány gondot meg is lehetett vele előzni.

Emiatt érdemes parlagfüvet gyűjteni

Ez a növény ehető, iható, sőt fűszerként is alkalmazható. Salátáknak érdekes ízt kölcsönöz. Vitaminokban, nyomelemekben, enzimekben gazdag. Javítja az emésztést és mérsékli a gyulladást. Friss, fiatal hajtásait fogyasztva akár még allergiacsökkentő hatású is lehet.

Emellett kiváló praktikának bizonyul, ha leveleit lemorzsoljuk, és sebre tesszük. Hisz a növény gyógyítja azokat. A bőrbetegségeket is könnyebb vele kezelni, enyhíti a rovarcsípések okozta viszketést is.

Teáját a természetgyógyászok láz csillapítására is javasolják, de gyomor- és bélgörcseinktől is megszabadulhatunk általa. Egy púpozott teáskanálnyi szárított parlagfű levelet forrázzunk le hozzávetőlegesen egy liter vízzel, majd kb. tizenöt perc múlva szűrjük át. Ezután már fogyasztható is. Nyugodtan adjunk hozzá mézet, ha nem szeretjük a kesernyés ízeket. Viszont ebben az esetben várjuk meg, amíg kicsit kihűl a tea. Mert ha rögtön, forrón ízesítjük, akkor a méz jótékony hatásai elvesznek.

E tulajdonságain kívül egyéb haszna is van az egyesek által elátkozott fűnek. Úgy tartják, hogy olyan anyagokat tartalmaz, amik fokozzák a szervezet őssejt termelését, valamint megelőzhetik a rákot.

Jelenleg is kutatások folynak ezzel kapcsolatban

Az orvostudomány is tanulmányozza a parlagfű gyógyító mivoltát. Kutatják, hogyan lehet kivonni a növényből mindazt, ami csökkenti a gyulladást és mérgezi a kórosan elváltozott sejteket, illetve serkenti a már említett őssejt termelést. Bár hosszú még az előttük álló út, az sem kizárt, hogy a jövőben orvosi célokra termeszthetővé válik a parlagfű és lekerül a tiltólistáról.

Mindennek ellenére nem árt az óvatosság

Habár a népi tapasztalatok azt mutatják, hogy a parlagfű igenis gyógyít, mielőtt lelkesen literszámra kezdenénk inni a teát, vagy enni a leveleit, figyelemmel kell kísérnünk magunkat. Ha eddig sosem próbáltuk még alkalmazni a parlagfüvet, mindenképpen apránként kezdjük, és mindig a pollentermelődés előtt gyűjtsük. Néha, egy-egy pohár főzet nem árt annak, aki nem érzékeny rá, de túlzásba esni sem szabad.

Azért van szükség figyelemre, mert a világunk, életmódunk megváltozott. Sok ember szervezete jóval gyengébb, mint őseinké volt. Van, akik erre vezetik vissza azt, hogy mostanság egyre többen válnak allergiássá, akár a parlagfűre, akár bármi másra.

Ám éppen ez az egyik érv, ami a parlagfű-fogyasztás mellett szól. Fokozatosan, megfelelő körülmények között adagolva, pont a növény szüntetheti meg az allergiát. Azt is meg kell említeni, hogy léteznek már parlagfű cseppek és tabletták is, amik orvosilag ellenőrzöttek és segítenek leküzdeni a tüneteket.

Viszont magával a növénnyel allergiásként nem okos döntés egyedül kísérletezni, mert az érzékenység immunproblémát jelezhet.  Így megéri szakember véleményét kikérni a parlagfű használatáról.

Ugyanakkor előnyös, ha a pozitív hatásairól is vannak információink, mert a természettől sok mindent tanulhatunk.