A levendula jótékony hatásai

2021. márc. 13. Lebán Csenge

A levendula a drogériában, a dekorációs boltban, a ruhaüzletben, a fűszer részlegen, egyszóval mindenütt megtalálható. Ez a gyönyörű, illatos növény rendkívül sokrétű, felhasználásának számtalan lehetősége van, csupán tudni kell jól használni.

A levendula gyógyászati hatásai közt vannak ismertek és kevésbé ismertek. Legismertebb felhasználási módja az illóolaj, mely nem csak varázslatos illata miatt közismert, hanem nyugtató hatása miatt is. Ez a tulajdonsága az úgynevezett linalil-acetát nevű anyagnak köszönhető, ami igen nagy arányban (körülbelül 35 százalékban) fellelhető a növényben. Ez az anyag görcsoldó, keringésjavító, fájdalomcsillapító és gombaölő hatással is bír, alvászavarok esetén pedig segíthet ellazulni, ugyanis csökkenti a pulzusszámot és a vérnyomást.

“Ha álmunkban levendula illatot érzünk, egy kedves élmény emlékét idézzük fel.”

Idézet Krúdy Gyula Álmoskönyvéből.

Nem szabad azonban túlzásba esni, hiszen a jóból is megárt a sok! Az illóolajat ne alkalmazzuk túl töményen, mert „túladagolva” ellenkező hatást érhetünk el vele: felpörget, bőrre kerülve pedig égési sérülést okozhat.

Természetesen a levendula számtalan más külső felhasználási módja is létezik, viszont itt is fontos figyelni a megfelelő arányokra, és hogy önmagában jobb nem érintkezni a levendulaolajjal. Kiválóan alkalmas többek között a korpás haj kezelésére, a javaslat szerint keverjünk össze 12-15 csepp illóolajat, 2-2 kanál olíva- és mandulaolajat és vízzel együtt masszírozzuk alaposan a fejbőrbe, majd alaposan öblítsük le. A bőrünkre is jótékony hatással van, éppen ezért számtalan levendula kivonatot tartalmazó kozmetikumot találhatunk a drogériák polcain. Segít a felszíni sérülések, például horzsolások, vagy rovarcsípések elmulasztásában, de a mitesszerek leszárításában is. A fürdéshez való készítmények, például a fürdősók hatásosak lehetnek a bőr zsírosságának kiegyensúlyozásában, de bőrbetegségek, például pikkelysömör tüneti kezelésére is.

Nagyanyáink szekrényeiben is gyakran előfordult a levendula, de nem csak azért, hogy a textil is átvegye kellemes illatát. Ennél sokkal fontosabb, hogy az illat távol tartja a molyokat és a többi kártevőt. Éppen ezért nem csak a ruhásszekrényben alkalmazható, hanem kényesebb növények, például rózsa mellé ültetve, hiszen taszítja többek közt a levéltetveket is, innen kapta „a rózsa társalkodónője” nevet.

A levendula remekül feldob, otthonosabbá tesz egy nappalit vagy hálószobát. Szépen mutat egyszerűen vázában, de különböző dekorációkat is vásárolhatunk, vagy akár készíthetünk is belőle. A feng shui szerint fontos, hogy milyen színekkel vesszük körül magunkat. A levendula-lila a gyógyulás és a harmónia színe, így ha nem is magával a növénnyel, de ilyen színű drapériákkal, vagy párnákkal érdemes díszítenünk lakásunkat.

A konyhában is megtalálhatjuk előnyeit akár dekorációként is, de főleg fűszerként. Remek ízeket adhat az ételeknek, de mint más területen sem, itt sem szabad túlzásba vinni a használatát, mert az elronthatja, rosszízűvé teheti az ételeket. Leginkább az édességek ízét érdemes fokozni vele, mint például a bonbon, nyalóka, lekvár, sütemény, vagy esetleg pálinka. A mértékletesség mellett figyelnünk kell arra is, hogy ne tegyük ki a fűszert hosszú hőhatásnak, mert attól könnyen megkeseredhet. Más fűszerekkel jól harmonizál, különösen a rozmaringgal.

Különösebb gondozást nem igényel, így igazán közkedvelt és egyre inkább elterjedt növény a virágoskertekben is. Minden évben kora tavasszal vissza kell metszeni körülbelül a felére, így folyamatosan megújul és terebélyesedik. Ha a virágát szeretnénk leszedni – ez frissen felhasználható például tej, tejszínhab ízesítésére, szárítottan pedig süteménybe, vagy díszítéshez – akkor tegyük meg virágzás elején, olajlepárlásra pedig csak valamivel később. A levendula szárazságtűrő, kártevője pedig nincs, így a metszésen kívül másféle gondozást nem igényel, így nem kell, hogy nagy gondunk legyen rá. Csupán élvezzük és használjuk ki ennek a csodás növénynek számtalan előnyét!