A legjobb stresszoldó hobbik

2021. júl. 13. Diós Anita

Gyakran érzed úgy, hogy nem tudsz mihez kezdeni a benned felgyülemlett negatív érzésekkel és frusztrációval? Ha a válaszod igen, akkor talán te is nagy hasznát veheted egy új hobbinak, amely nemcsak segít fenntartani az érdeklődésedet valamilyen pozitív téma iránt, de egyúttal a mindennapokban megélt stresszt is csökkentheted a segítségével.

Aki szeretné felvenni a harcot a mindennapok feszültségével, jobb helyre nem is fordulhatna a különböző művészeti tevékenységeknél. Olyan művészeti formát érdemes választani, ami iránt igazán tudsz lelkesedni, hiszen úgy később sikereket is könnyebben érhetsz el, ami újabb örömforrást jelent. Manapság már tanfolyamokon elsajátítható a festés, zenélés, éneklés, rajzolás, kerámiakészítés, varrás, faragás, vagy akár a szobrászkodás megannyi fortélya, de azoknak is bőven akadnak lehetőségeik, akik még a házból sem tennék ki a lábukat. Az interneten különböző kreatív technikákról találni informatív oktató, úgynevezett „tutorial” videókat, amelyek segítségével lépésről-lépésre tanulhatod meg, miként kell gyakorolni az általad választott művészeti tevékenységet. A művészeti tevékenységek stresszoldó hatása nem puszta legenda, hanem tudományos források is alátámasztják. A Drexel University egy 2016-os tanulmánya szerint például egyaránt a stresszhormon csökkenését figyelték meg a képzett/haladó, és a kezdő alkotók esetében is az alkotás hatására. Nem véletlenül használják a művészetet akár terápiás célokra is.

Ugyancsak kiváló stresszcsökkentő hobbi a kertészkedés. Akinek akár egy kis erkélye vagy parányi előkertje van, már bátran nekikezdhet ennek a bájos és nagyon hálás szabadidős elfoglaltságnak. Sőt, ha csak pár világosabb helyiség van a lakásban, a szobanövények gondozására már akkor is lehetőség nyílik. A szép kert pedig nem csupán gondozójának segít átlendülni a hétköznapok stresszhelyzetein…! Kutatások szerint az olyan környékeken, ahol több fa, zöld terület, vagy éppen madár volt, alacsonyabb volt a mentális betegségek gyakorisága a lakosság körében. Más kutatások során megfigyelték azt is, hogy általánosságban hosszabb ideig élnek azok, akik rendszeresen kertészkednek, mint azok, akik nem töltenek időt ezzel a tevékenységgel.

Az írás az önkifejezés egyik legkifejezőbb és legközvetlenebb módja, így a naplóvezetéstől a verselésen át egészen a saját novellák, történetek megalkotásáig bármilyen témát is válassz, az írással sokat tehetsz a stressz ellen. Több kutatás is alátámasztja mindezt, s ezek közül érdemes kiemelni egyet, amely a British Journal of Health Psychology nevű lapban jelent meg, hiszen ebben arra is rávilágítanak, hogy még az is hatásos volt, ha valaki egyszerűen csak az általa tapasztalt pozitív dolgokat vetette papírra.

A listáról nem hagyhatjuk le a sportolást sem. A testmozgás lényegében minden formája kiváló „ellenszere” a stressznek. Aki arra fogékony, a csapatjátékokat szociális vonatkozásuk miatt különösen hatásosnak találhatja, miközben az introvertáltabb személyek esetében gyakran egy „magányosabb” sportág vagy tevékenység lehet ideális. A természetben folytatott testmozgás (például túrázás, kerékpározás), vagy az állatokkal végzett sport (például lovaglás vagy agility) ugyancsak kiemelkedően áldásos hatású lehet az emberek nagy részénél.

A felsorolás persze eddig nem teljes, hiszen említhetjük még a jógát, a rejtvényfejtést, a terráriumok/akváriumok berendezését és fenntartását, az olvasást, a főzést, netán a horgászatot vagy a barkácshobbikat is, amelyek mind-mind kiváló módjai a stresszel való megküzdésnek.