A kamillavirág hatása a testre

2021. ápr. 29. Lebán Csenge

A régészeti leletek szerint a kamilla (másik nevén orvosi székfű) gyógyászati hatásait már 2000 évvel ezelőtt is a világ több táján ismerték. Előszeretettel hasznosították az egyiptomiak, németek, rómaiak, az utóbbiak már nagymértékben termesztették is. Rövidesen elterjedt egész Európában, majd a Britek által Észak-Amerikában is.

Magyarországon főként az Alföldön termesztik, de szinte mindenhol megtalálható kisebb mennyiségben, 2015-ben Hungarikummá is nyilvánítottak.

Hatását leginkább a benne található szeszkviterpén nevű anyagnak köszönhetően fejti ki. Elsősorban gyulladáscsökkentésre használjuk, de ismertek ezenkívül gombaellenes, antibakteriális, sebet- és emésztőrendszert gyógyító, és fájdalomcsillapító tulajdonságai is.

Megfázás esetén enyhíti a felső légúti panaszokat. Hörgőhurutkor inhalálóként, torokgyulladáskor és a száj egyéb betegségeinél (például afta) öblögetőként ajánlott igénybe venni forrázat formájában. A kamillatea hatásos lehet különböző emésztőrendszeri betegségek kezelésére, például gyomorfekély, bélhurut, vagy puffadás. Szemgyulladás és kötőhártya-gyulladás kezelésére is alkalmas, azonban megbízható forrásból származó kamillával érdemes csak kipróbálni, hiszen a kórokozókkal szennyezett növény veszélyes lehet. Ha fürdőként használjuk, aranyér, fekélyes sebek, és bőrbetegségek kezelésére is hatásos lehet. Menstruációs fájdalmak enyhítésére is jó, védőnők pedig kisbabák fürdővizébe is ajánlják.

Nemrégiben a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel is összefüggésbe hozták, ugyanis fogyasztása csökkenti a szívinfarktus által okozott halálozási esélyt az idősebb korosztály köreiben. Több tanulmány is foglalkozott a kamilla rákellenes hatásával, és arra jutottak, hogy megakadályozza a rákos sejtek növekedését, ezzel természetes rákkezelést eredményezve. Ez a pozitív hatás a kamillában megtalálható, apigenin nevű anyagnak tulajdonítható, amely a bőr-, a prosztata-, a mell- és a petefészekrák elleni küzdelemben segít.

A kamilla kivonat gyakran használatos enyhe nyugtatóként az idegrendszerre. A gőz az agy szaglással kapcsolatos részébe kerül, ezzel csökkenti a szervezet stressz-válaszát. Ezáltal jótékony hatással van az alvászavarokra, a stresszre, a depresszióra. Segít megnyugodni és relaxálni.

Nem csak az emberek betegségeit és fájdalmait enyhítheti a kamilla. Állatok különböző problémáinál is hívhatjuk segítségként. Például ha a macska szeme csipásodni, gennyesedni kezd, a legjobb kamillateával áztatott vattával áttörölgetni, akár minden nap, amíg el nem múlik. A patás állatok megbetegedéseire is hatásos lehet. Ha belső gyulladás, evészavar, puffadás, vagy kólika jeleit tapasztaljuk, az abrakot reggelente kamillateával leöntve adjuk az állatnak, így ha a betegség még nem túl komoly, elkerülhető lehet a súlyosbodása.

Túladagolni nem igazán lehet, hiszen gyenge hatóanyagokat tartalmaz. Nem ajánlott azonban szezonális allergiában (például parlagfű), szénanáthában, vagy gyakori csalánkiütésben szenvedő személyeknek igénybe venni, hiszen náluk allergiás reakciót válthat ki. Ezen kívül vannak, akik szerint a kamilla enyhe méhi stimuláns, így a várandós hölgyeknek érdemes orvoshoz fordulni használat előtt.