A hatékony méregtelenítés alapjai

2021. nov. 10. Márton Eszter

A méregtelenítés divatja nem a nyugati világ hóbortja, hanem évszázados múlttal rendelkezik, hiszen már a természeti népeknél is megfigyelhető szokás volt. Ezeknek az elsősorban vallásos gyakorlatoknak is döntően része volt a helyes életmód, a mértékletes táplálkozás, teljes, esetleg részleges tartózkodás a káros ételektől, hogy a test és a lélek egyszerre tisztuljon meg a nem kívánt mérgektől.

Mikor jött el az idő a méregtelenítésre?

Valószínűleg szervezetünk jelez, ha itt az idő egy radikálisabb leállásra. Ha megmagyarázhatatlanul levertek és fáradtak vagyunk, gyakran fáj a fejünk, folytonos puffadás gyötör, emésztésünk nem megfelelően működik, lelassult az anyagcserénk, netán felszedtünk pár plusz kilót, akkor érdemes belevágni. Mindenképp olyan időszakra ütemezzük, amikor van időnk felkészülni lélekben is a kihívásra.

A méregtelenítés fontosabb, mint valaha, hiszen felgyorsult világunkban sokszor alig jut idő a megfelelő táplálkozásra és gyakorta nyúlunk olyan élelmiszerekhez, melyek tele vannak tartósítószerekkel és egyéb, egészségünkre káros anyagokkal, melyek méregként felgyülemlenek szervezetünkben. A toxinok, szabad gyökök lebontása, eltávolítása a szervezet dolga, melyet elsősorban a máj végez el, de részt vesznek benne a kiválasztó szervek is. Az emésztőrendszer, a vesék és a vizeletkiválasztó rendszer, valamint fontos szerepe van a vér- és nyirokkeringésnek. A méregtelenítés során ezt a folyamatot segítjük és lényegében ezen szerveink működését támogatjuk egy kis plusz odafigyeléssel. Az ekkor alkalmazott böjt csökkenti a káros méreganyagok bevitelét, a fokozott folyadékbevitellel pedig elősegíti a toxinok kiürítését. Plusz kiváló gyógynövények is rendelkezésünkre állnak melyek önmagukban képesek megkötni a méreg anyagokat és elősegíteni a sejtgenerációt.

Mik azok, amik tiltólistára kerülnek?

Tiltólistán van a koffein, így a kávét a kúra folyamán mindenképp mellőzni kell. Tilos még az alkohol, bármilyen formába. Cukor és minden olyan élelmiszer, ami csomagolt, mesterséges anyagok, édesítőszerek, adalékokat tartalmaz. A dohányzás, gyógyszerek, és a feldolgozott vagy finomított élelmiszerek sem engedélyezettek. És nem utolsó sorban a tejtermékek sem ajánlottak.

Miket fogyasszunk ilyenkor?

A zöldségek lehetőleg nyersen minden mennyiségben jöhetnek, továbbá a rostban gazdag ételeket, gyümölcsök, esetleg halas ételek, ha nem akarunk teljesen húsmentesen táplálkozni. A rostdús táplálkozás, a vitaminbevitel az emésztőrendszerünket, a zöldségekben és gyümölcsökben lévő antioxidánsok a májat is egészségesebbé teszik, és sikeresebb lesz a kúránk.

Folyadékbevitelünkre fokozottan ügyeljük, legalább 3 liter szénsavmentes folyadékot igyunk víz, frissen facsart zöldség-vagy gyümölcslé vagy gyógytea formájában.

Ne hagyjuk ki ilyenkor sem a testmozgást, sőt ilyenkor talán még fontosabb, hiszen a sikeres méregtelenítést nagyban elősegíti az izzadás is. Végezzünk rendszeres, lehetőleg intenzív testmozgást. Emésztésünknek, vérkeringésünknek, ereink és szerveink állapotának is jót fog tenni.

Azonban ne vigyük túlzásba a kúrát, csak rövid időszakra tervezzük az életmódváltást, hiszen hosszú távon nem működik és még káros is lehet.