A gyermekláncfű egészségügyi hatásai

2021. máj. 08. Lebán Csenge

A gyermekláncfű rengeteg más néven is ismert, például pitypang, oroszlánfog, cserbóka, kikirics. Gyermekként levegőbe fújtuk bóbitáját, virágából koszorút fontunk és láncot kötöttünk. Volt belőle elég, szinte sárga szőnyeget alkotott a mezőn. Talán a kesernyés ízére is emlékszünk, amit játék után a kezünkön hagyott. Többféle gyógyhatása is ismert, mégis, nem sokan tekintünk rá gyógynövényként.

Gyógyító hatására már az ókorban is felfigyeltek, hiszen sok betegséggel szemben hatékonyan alkalmazható. Leggyakrabban vízhajtó és béltisztító hatásáért használják, ez miatt nagyon jó a fogyókúrázók számára is. Teája a húgyúti fertőzések kezelésére és megelőzésére is alkalmas. Gyökere méregtelenítő, fokozza a kiválasztó szervek (epe, máj, vesék) működését. Segítségével a mérgek nagyobb mennyiségben távoznak a szervezetből a széklettel, a vizelettel és az izzadsággal egyaránt. Az alkohollal és gyógyszerekkel szemben is megvédi a májat. Gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, ezért emésztőrendszeri gyulladások esetén sikerrel alkalmazható. Fogyasztása nyugtatja a bélrendszert, enyhíti a reflux és az IBS tüneteit. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, például A-, B-, C- és D-vitaminnal, cinkkel, vassal, kalciummal, magnéziummal és káliummal, amik hozzájárulnak a csontok és az emésztőszervrendszeri izmok egészségéhez.

Egy 2012-es tanulmányban kiderült, hogy a gyermekláncfű képes programozott sejthalált végrehajtani daganatos sejteken, tehát a rák egyik természetes ellenszerének is mondható. Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően pedig nem csak kezelni, hanem megelőzni is segít a rákot. A cukorbetegek számára is segítség lehet, hiszen serkenti a hasnyálmirigy működését, ezzel pedig segít kiegyensúlyozni a vércukor-szintet. Mivel a cukorbetegek hajlamosabbak lehetnek máj-, vese- vagy hólyagbajokra, így a gyermekláncfű alkalmazása esetükben erősen ajánlott.

Levele, virága, gyökere, tehát minden része ehető, konyhai alapanyagként használható. Kora tavasztól késő őszig szinte bárhol megtalálható. A levél íze fűszeres, gyógynövényes, a virágzás teljes ideje alatt gyűjthető. A virág íze kissé édeskés, érdemes tavasszal, júniusig leszedni. A gyökere márciusban még keserű, szeptember-október környékén lesz édeskés íze a benne termelődő inulinnak köszönhetően.

Pitypangos receptek

Pitypang tea: körülbelül 50 fokos vízben áztass fél órán át szárított pitypanglevelet, majd szűrd át, citromlével ízesítve fogyaszd.

Pitypangos zöldturmix: darabolj kivit, almát és narancsot a turmixgépbe, adj hozzá fél marék pitypanglevelet (akár a virágát is az édes íz miatt), egy kis citromlevet, és annyi vizet, hogy megfelelő állaga legyen.

Párolt pitypanglevél: néhány marék megmosott pitypanglevelet a spenóthoz hasonlóan dinsztelj meg olívaolajon, ízlés szerint hintsd meg sóval és szezámmaggal. Húsok mellé remek köret.

Pitypang kávé: egy marék pitypang gyökerét tisztítsd meg, majd lefedve hagyd állni fél órát. A sütőben szárítsd ki 100 fokon és ha megszáradt, kávédarálóban őröld finom porrá. Egy csészényi vízhez 1-2 teáskanál port használj, ennek arányában kezdd forralni, majd forrás után kisebb lángon körülbelül főzd még 5 percig.

Már tudjuk, hogy az emberi szervezetre remek hatással van, mások szerint viszont a szerelem közvetítésére is alkalmas:

„A pitypang a szerelem növénye is. Sokan úgy tartják, hogy ha elfújod a magvait, a szél elviszi a szerelmedet a szerelmedhez. Ha fújás közben kívánsz valamit, és egy levegővel sikerül minden magot elfújnod, a kívánságod teljesül.”

Idézet Cecelia Ahern Bárcsak láthatnál c. regényéből