A fény gyógyító ereje

2021. jún. 02. Márton Eszter

A napfény csodálatos jelensége felkeltette az érdeklődését számos embernek és ma már sok olyan fényterápiás eszköz rendelkezésünkre áll, melyek leutánozva a napfény egyes tulajdonságait fejtik ki egészségmegőrző hatásukat.

Nem csoda, hogy a történelem során a napot sokszor istenségként tisztelték és a napkultusz a föld minden táján elterjedt, egyes régiókban pedig meghatározó kultuszként működött. Hitték, hogy teremtő ereje kozmikus és egyetemes istenné emeli, ezért már az ókorban is felismerték és alkalmazták az emberi szervezetre mért pozitív hatásait.

A napfény nem véletlen, hogy az évezredek alatt az életet adó fényt szimbolizálta, hiszen a legtöbb élőlény számára alapszükséglet, nem is beszélve arról a hatalmas gyógyító erőről, ami sugaraiban rejlik. Számos kutatás bizonyítja, hogy a napfény tökéletes fegyver a depresszió ellen, fokozottan javítja a közérzetet és segít, hogy hangulatunk, kedélyállapotunk kiegyensúlyozottabb, boldogabb legyen. Emellett elősegíti a D-vitamin termelését a szervezetben, amely élettanilag kiemelten fontos, hiánya a negatív kalciumegyensúlyhoz, csontvesztéshez, a csonttörések fokozott kockázatához, az immunrendszer gyengüléséhez vezethet.

A színterápia egy tovább gondolt eszköz, amely ötvözi a fény és a színek együttesen elért energiáját. Már az ókori egyiptomiak is ismerték a színek jótékony hatásait. Az egyes színek a fény különböző típusai, rezgései. Gondoljunk csak arra milyen nyugtatóan hat ránk egy hosszú séta az erdőben a zöld színek árnyalataiban vagy a tenger végtelen kéksége milyen felemelő érzéseket képes bennünk kelteni.

Az emberi sejtek, hasonlatosan a növények fotoszintéziséhez, képesek kémai reakcióba lépni a fénnyel, amikor az érintkezik a bőrrel. Komoly egészségügyi problémák kezelésére is alkalmas metódus a színterépia.

Néhány csodaszín és az egészségre gyakorolt hatásaik

A vörös szín az életet szimbolizálja és a vér színe, így közvetlen a vérre gyakorol hatást. Serkenti a vérkeringést, ideális vérellátási zavarok, vérszegénység, vashiány kezelésére. Ám fontos tudni, hogy csak mértékkel és körül tekintve érdemes alkalmazni, túlzott mértékben nyugtalanságot okozhat.

A narancssárga frissítő hatású, fokozza a kreativitást és életkedvet. Kiváló étvágytalanság kezelésére, karban tartja az immunrendszert, támogatja a vese, epe működését, továbbá jótékonyan hat a nemi működésre.

A kék szín a békesség és nyugalom színe. Kiváló stressz oldására, ezért kifejezetten kedvelt szín relaxációs szobákban, meditációs termekben. Segít kapcsolódni tudatunkkal, egységet teremteni testünkben és lelkünkben.

Lila vagy Ibolyakék lelkileg nyugtató erővel bír, segít a belső egyensúly elérésebe. Emellett főleg migrénre, fejfájásra, idegrendszerrel kapcsolatos problémákra, illetve nyirokkeringési, daganatos és hormonális betegségek kezelésére alkalmas.

A sárga a nap színe, meleget sugárzó, lelkesítő szín, amely a gyomor, máj, lép, hasnyálmirigy, epehólyag bántalmakra kiváló. 

A zöld szín a természet színeként kifejezetten nyugtató hatással bír az emberi idegrendszerre, lecsendesíti gondolatainkat, a legalkalmasabb a pihenésre és lazításra. Gyógyító a szív és tüdőbetegségekre és a szembetegségek kezelésére is alkalmas.

Ahhoz, hogy életünkben harmónia legyen, használjunk ki minden olyan alkalmat, amit a fény csodálatos jelenlétében tudunk eltölteni. Ez lehet a napsugarain eltöltött néhány értékes perc, vagy a fényterápiás eszközök adta lehetőségek. Kétségtelen hogy életünk minősége klasszisokkal javulni fog. Ne becsüljük alá a fény erejét, szívjuk magunkba és újuljunk meg ereje által.