A Feng Shui alkalmazása a szállodákban: minden egy helyen, a jó időben, a megfelelő vendégkörnek

2021. okt. 09. Tollas Tímea

A Boston Hospitality Review online felületén találtam egy varázslatos cikket a Feng Shui módszer alkalmazásáról a szállodaiparban. A cikkből sok érdekességet tudhatunk meg a Feng Shui kialakulásáról.

Bemutatásra kerül a módszer alkalmazása nagy szállodákban, a lobby kialakításától egészen a vendégek szobájának legapróbb berendezési tárgyáig. Megtudhatjuk, hogy a világban igazán sokan hódolnak ennek a módszernek, amely lassan egy lakberendezési stílussá is kinőtte magát. Ez nem véletlen, nagyon fontos, hogy megismerjük ezt a technikát, hiszen szállodánk berendezésénél, felépítésénél fontos szerepet játszhat.

Feng Shui – a módszerről, kialakulásáról

A nyugati világ misztikus, titokzatos művészetnek tartja, melynek oka, hogy igazából nem éti pontosan, mi is ez. Alkalmazása kapcsán sokszor vagyunk szkeptikusak, nem tudjuk pontosan, hogy mire is való. Sokan időpocsékolásnak, feleslegesnek tartják alkalmazását. Ám a cikk elolvasása után erre teljes mértékben rácáfolhatunk.

A Feng Shui egy több mint 3000 éves kínai rendszer, mely mögött tudományos gyakorlati megvalósíthatóság áll. A feng shui jelentése szél és víz, az ősi Kínában lakóhelyek tájolásnál, a kedvező hely kiválasztásánál használták. Megfigyelték, hogy azokon a helyeken, ahol a házakat széltől védett, dombokkal körülvett, napos déli lejtőre, vízhez közel építették, ott gazdagabban, egészségesebben éltek az emberek. A régi kínaiak falvaikat, sátraikat a folyók ívén belül építették, mely körülölelte a települést. „Gyöngyöt védő sárkány” -nak nevezték el az ilyen helyet. A Feng Shui a yin és yang kölcsönös interakciójára, kapcsolatára épít. Az ő felfogásuk szerint ez a két energia irányítja az egész univerzumot.

Mit tud a Feng Shui nyújtani a szállodák üzletének

Manapság már egyre több vállalat, nagyobb szálloda láncok fordulnak a Feng Shui módszer alkalmazása felé, mert segít nekik az üzleti stabilitás, hatékonyság és jólét elérésében is. Emellett találunk pár nagy céget is, akik már nyitottak a múltban a Feng Shui felé és jelentős sikereket értek el, mint például: Coca Cola, Orange, HSBC, és a British Airways is többek között.

Néhány szálloda, akik szintén teljesen beépítették a módszert:

  • Viana Hotel and Spa, Westbury, New York, USA
  • Metropolitan Hotel, Vancouver Waterfront, Canada
  • Melarose Feng Shui Hotel, Brandenburg Gate, Berlin
  • De La Mer Feng Shui Hotel, Tel Aviv, Israel
  • Gold Coast Hotel, Hainan, China

Az elhelyezkedés és az építési terület

A Feng Shui szorosan összefügg a szálloda elhelyezkedésével és az építkezés tervezett szerkezetével.  Fontos szempontok lehetnek az építkezésnél: a történelem és a kultúra, a környező épületek, a terep és topográfia, a fő táj, az utak, a víz áramlása, és az elrendezés a szállodában.

+ Érdekesség: a hotel előterében egy hosszú és tágas lobbynak kell lennie, amely a Feng Shui szerint felöleli a „chi”-t vagyis az energiát.

Ahelyett, hogy egy kiváló helyet találnánk, amely szerencsésnek tűnik az építkezésre, hódoljunk az egyszerűségnek. A letisztultság fontos a Feng Shui alkalmazása során. Alakítsunk ki egyszerű, négyzetes formát, amely tágasságot sugall a vendég számára. Így amikor betér a szállodánkba, késztetést érez arra, hogy megtöltse a szobákat jóléttel és pozitív energiával.

Fontosnak tartják még, hogy a szálloda bejáratánál ne helyezkedjenek el „baljós” dolgok, mert ezek megzavarják az energiát, melynek során konfliktusok merülhetnek fel a dolgozók között, az üzlet nem lesz igazán sikeres. Baljósnak számít például a két épület közötti világító oszlopok, éles sarkok, kiszögellések az épület kialakításánál, közlekedési táblák, kémények.

Belső elrendezés, vendégszobák kialakítása

A vendégek elégedettsége a legfőbb célunk, éppen ezért a Feng Shui is vallja, hogy alakítsunk ki olyan szobákat, amelyekben vendégeink komfort érzete és energiája a maximális szinten lehet. Éppen ezért nem meglepő, hogy az első és legfontosabb szempont a szállodánk kialakításánál a szobák megtervezése és berendezése. A legmegfelelőbb a legmagasabb főépületben kialakítani a szobákat. Az étkezési, funkcionális, szabadidős tevékenységek részére kialakított termeket megfelelően el kell különíteni a vendégszobáktól. A zaj, éjszakai bárok ricsaja megzavarhatja a vendég nyugalmát, így ezekre nem árt figyelni a tervezési szakaszban.

A szoba magassága átlagosan 2,8 méter legyen. Minél magasabb a belső tér, annál üresebbnek fogják érezni a vendégek a helyiséget. Minél alacsonyabb, annál inkább depressziósabbak lesznek pár nap leforgása alatt. A szobai dekoráció mindenféleképpen visszafogott, letisztult legyen, amely nyugalmat sugároz az ott tartózkodás alatt. Fontosak a természetes fények, ablakok és a kilátás szerepe is, hiszen a vendég ettől biztonságban és nyugodtan érezheti magát. A fürdőszoba szintén alapvető szempont a Feng Shui működése során. A legfontosabb szabály: a fürdőszoba ajtó ne legyen szemben az ággyal.

Recepció és kassza

Szállodánk üzemeltetése során nagy figyelmet kell szentelnünk a recepció megtervezésére is. A vendég itt lép először kapcsolatba velünk, ilyenkor kell lenyűgöznünk, megmutatnunk, hogy itt ő az első és legfontosabb láncszem. A recepciós háta mögött visszafogott, egyszerű falnak vagy kabinetnek kell lennie, mely támogatást és bizalmat sugároz vendégeink számára.

A szálloda neve, dizájn, összhatása

A színek használata nagyban tükrözi a szálloda elsődleges célját, azt, hogy mire fektetik a hangsúlyt, milyen elemeket ötvöznek összességében. Az öt elem közül legalább egyet meg kell jeleníteni a szálloda dizájnjának kialakítása során.  A különböző színek és árnyalatok, minták használatával kifejezésre tudjuk juttatni mottónkat, üzleti kapcsolatainkat és sikerességünket is a piacon.

Okok és okozatok szövevényes világában élünk. Ennek megértésében és megélésében segít mindennapjaink során a Feng Shui. A módszer alkalmazása meglátásom szerint nem haszontalan, hiszen üzletünket tudjuk sikeresebbé tenni a segítségével és kifejezésre tudjuk juttatni az elsődleges célunkat: a vendég nyugalma, elégedettsége mindenek előtt!