A félelmem nyomában: mi az a motion sickness?

2022. okt. 18. Tollas Tímea

Félelem. Megbénító és nagyon kellemetlen, szinte fájdalmas érzés. Érezted már valaha azt, hogy egy kemény gombóc formálódik a torkodban? Egy gombóc, amely egyre és egyre nagyobbá válva kétségbe ejt téged és egy nagy lejtő felé taszít?

Mindannyian rettegünk valamitől. Pókoktól, kígyóktól, a tömegközlekedésen való részvételtől, emberek előtti nyilvános beszédtől, a felelősség ijesztő érzésétől és még sorolhatnám. Hatalmas és igen hosszú listát írhatnék most arról, hogy mitől félek. Úgy igazán.

„A félelem és a bátorság gyakran egy és ugyanaz. Vagy harcost csinál belőled, vagy gyáva maradsz. A különbség az ember, aki mögötte van.”

Jennifer L. Armentrout

25 éves vagyok és úgy látom, hogy egyre több dologtól félek. Azonban az elmúlt éveim legkellemetlenebb pillanatait egy fóbiának „köszönhetem”. Ennek a furcsa, ám létező félelemnek a neve pedig: motion sickness és a már mindenki által ismert klausztrofóbia. A következőkben a motion sicknessről lesz szó, amely a mozgás által kiváltott félelemhez kapcsolódik.

Mi is az a motion sickness?

Képtelenség lefordítani magyarra ezt az angol kifejezést, éppen ezért nem is létezik igazán elfogadott jelentés rá a mi nyelvünkben.

Erre a félelemre az a legjellemzőbb tünet, hogy főként hajókon, repülőgépeken és zárt terekben jön elő és okoz problémát az érintetteknél. A félelem hatására hideg verejtéket, hányingert és hányást is tapasztalhatunk ilyenkor. Érdekesség, hogy a nők és gyermekek hajlamosabbak erre a betegségre, azonban egyre több embert érinthet a mai világunkban.

A motion sickness akkor fordul elő, amikor az agyunk nem tudja értelmezni a szemünkből, a fülünkből és a testünkből küldött információkat.

A sok mozgás – egy autóban, repülőgépen, csónakban vagy akár egy vidámparki játékon – furcsa, szédítően kellemetlen érzést okozhat. A legtöbb esetben hányingerrel kezdődik, az émelygő, gyenge gyomor pedig vezető tünetként könyvelhető el.

A következő tényezők növelhetik a motion sickness megjelenését bárkinél:

  • Hasonló problémák a családunkban
  • Hormonális fogamzásgátló szedése
  • Belsőfül-rendellenességek
  • Menstruációs időszakok alkalmával gyakoribb
  • Migrénes betegségek
  • Parkinson-kór
  • Terhesség során

Honnan tudhatjuk, hogy ezzel a problémával küzdünk?

A legegyszerűbb módja annak, hogy kiderítsük, nálunk is fennállhat -e a motion sick, az, ha segítséget és véleményt kérünk a háziorvosunktól. Az orvos valószínűleg fizikális vizsgálatokat vagy akár laborvizsgálatokat is elvégeztethet rajtunk, amelyek eredményeként fényt deríthetünk a problémánkra.

Milyen kezelési lehetőségek vannak?

Antihisztaminok

Az antihisztaminok, amelyeket általában allergiák kezelésére használnak, megelőzhetik ezt a betegséget és enyhíthetik a kellemetlen tüneteket is.

Szkopolamin tapaszok

A szkopolamin tapaszok vagy orális tabletták megakadályozzák az émelygést és a hányást. Utazás előtt legalább négy órával a fülünk mögé kell tenni a tapaszt. Három naponta kell cserélni és csakis felnőtteknek írják ki az orvosok.

Amennyiben úgy érzed, hogy Te is érintett lehetsz, ne félj segítséget kérni a háziorvosodtól! A betegség nem szégyen, az viszont annál inkább, ha szégyenérzetből nem mersz lépéseket tenni az egészséges, nyugodt élet felé!