A dió, mint gyógynövény? Határozottan igen!

2022. máj. 30. Diós Anita

A dió az egyik legsokoldalúbb gyümölcsfánk, amelynek ízletes termése mellett szinte minden része használható valahogyan – például természetes festék készítésére, bútorkészítésre, de akár gyógynövényként is.

Magyarországon nagy hagyománya van a dió termesztésének, hiszen ez a csodálatosan szép, különleges megjelenésű lombhullató kiválóan érzi magát itt, a Kárpát-medencében, és egészen a közelmúltig jelentősebb kártevői nem is akadtak felénk. Nem csoda, ha a csonthéjas gyümölcs fogyasztása mellett egyaránt alkalmazták a diófa különböző részeit például a népművészek textilek festésére és bútorkészítésre, a művészek diópác készítéséhez, a gyerekek különböző játékokhoz, vagy éppenséggel a népi gyógyítással foglalkozók megannyi kellemetlen betegség tüneteinek enyhítésére. De lássuk csak, mi mindent is „gyógyíthat” az e célra alkalmazott diófalevél!

Mindenek előtt, a diófalevél teát sokan tisztító, „méregtelenítő” hatásúnak vélik, és alkalmanként azért fogyasztják, hogy ezzel általános jobb közérzetet, testi-lelki fittséget nyerjenek. Aki bízik a tisztítókúrákban, bátran kipróbálhatja ezt a teát, hiszen móddal fogyasztva egészséges felnőtteknél nem okoz semmilyen problémát, ráadásul különleges, kesernyés aromája segít egy picit befelé fordulni, meditálni is a lassú kortyolgatás közepette.

A még friss diófalevélben viszonylag nagy mennyiségű C-vitamin található, ami az immunrendszer működését támogatja, illetve B1 és B8 vitaminok is találhatóak benne, amelyek elsősorban az idegrendszer működését javíthatják, a megfelelő anyagcserét segíthetik, vagy éppen a szív- és érrendszer működésére gyakorolhatnak pozitív hatást.

A P-vitamin pedig, melyből szintén jelentősebb mennyiség lelhető fel a diófalevélben, az idegrendszer mellett a máj számára is fontos lehet.

A szembetegségek megelőzésében is lehet szerepe a diófalevélnek, hiszen a benne található A-vitamin nemcsak a fogak és a bőr állapotát javítja, de egyúttal a szem, azon belül a retina egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen.

Mindezeken felül a diófalevél többféle hasznos ásványi anyagnak, így a cinknek, foszfornak, mangánnak, jódnak és magnéziumnak is tárháza, így aztán valóban javíthat az általános közérzetünkön és egészségünkön, ha olykor-olykor fogyasszuk a belőle készült teát.

Az is érdekes lehet, hogy milyen tünetek és betegségek ellen találták hatásosnak a diófalevél teát – még ha tudományos bizonyíték a tea hatásosságára a legtöbb esetben egyelőre nincs is.

Nem ritkán féreghajtó hatása miatt itták – amire persze ma már „jobb” készítmények is léteznek –, de gyulladáscsökkentő, gombaölő, sebösszehúzó és baktériumölő hatását is kihasználták. A sebek kezeléséhez természetesen külsőlegesen, főleg borogatásként alkalmazták a diófalevélből készült főzetet, de gyulladással járó betegségek esetében a tea ivását is hatásosnak tartották.

A diófalevél ezen kívül állítólag képes javítani a mitesszeres bőr állapotát, így aki hasonló problémával küzd, nemcsak a bőr borogatását, de akár alkalomadtán a tea fogyasztását is kipróbálhatja. Szintén hatásosnak találták a diófalevél teát az ekcéma, illetve bizonyos emésztőrendszeri betegségek esetében is.

Végezetül fontos megjegyezni, hogy akinek valamilyen ismert alapbetegsége van – vagy ismerten fokozott véralvadási hajlama van –, csak akkor fogyasszon diófalevél teát, ha előtte kikérte orvosa véleményét is. Terhes és szoptató nők, illetve kisebb gyermekek esetében pedig kerülendő a diófalevél tea fogyasztása.