5 tipp, hogy többet mozogj, még ha nem is sportolsz

2021. jan. 21. Fodor Andrea

Tudtad, hogy akár heti két órával több mozgás is jelentősen csökkenti bizonyos betegségek kockázatát? A legtöbb ember ugyan tisztában van vele, hogy többet kellene mozognia, de valamilyen kifogásba kapaszkodva mégsem teszi. Lehet, hogy valaki nagyon elfoglalt, vagy valamilyen egészségügyi probléma miatt nem tud sportolni. Ezek olyan érvek, amikkel ugyan lehet vitatkozni, de mi inkább segíteni szeretnénk. Mégpedig olyan tippekkel, melyek segítségével akkor is több mozgást csempészhetünk a mindennapjainkba, ha nem sportolunk semmit.

Sétára fel
Akár családtagjainkkal, barátainkkal, de akár a kutyával is sétálhatunk. Ha napi 0,5-1 órát rá tudunk szánni a héten néhány nap arra, hogy kényelmes tempóban felfedezzük lakókörnyezetünket már sokat tettünk egészségünkért. Fontos, hogy a rossz idő se vegye el kedvünket a sétától, hiszen megfelelő ruházattal bármilyen időben sétálhatunk. Ne feledjük, csak elindulni nehéz! 😊

Nézd meg kedvenc sorozatod
Természetesen ez önmagában nem lesz elég mozgásnak. Azonban, ha filmezés közben ráülünk például a szobakerékpárra, vagy súlyzókkal (akár vizespalackok is megfelelnek a célra) végzünk némi mozgást filmezés közben, akkor fel sem fog tűnni, hogy igazából sportolunk.

Válaszd a lépcsőt!
Egyszerű tipp, de igazán hálás lesz érte a szíved. Az se rettentsen meg, ha a harmadikon laksz. Válaszd lift, mozgólépcső helyett amikor csak lehet a lépcsőt. Meg fogsz lepődni, pár hét után mennyivel könnyebben fogsz felérni.

Próbáld ki a kerékpáros/gyalogos közlekedést
Persze kényelmesebb autóval eljutnunk munkahelyünkre, ügyet intézni. Ellenben, ha lemondunk erről a kényelemről részben vagy egészben, azzal nem csak az egészségünkért tehetünk többet, hanem a pénztárcánk is hálás lesz érte! Ha túlságosan távol esik úti célunk, akkor se keseredjünk el! Szálljunk le egy megállóval hamarabb a tömegközlekedési eszközről és tegyük meg a hátralévő utat gyalogosan. A kerékpáros közlekedés pedig egyre népszerűbb, aki kipróbálta nem fogja abbahagyni.

Szórakozz aktívan
Szaladgálós játék a kutyával, tollasozás a gyerekekkel, ping-pong party vagy darts a haverokkal mind-mind olyan szórakoztató elfoglaltság, melyek közben észre sem veszed, hogy megmozgatod a tested. Kirándulj, túrázz a családdal vagy barátokkal. Keress aktív szórakozási formákat, és hozd formába magad!

A fenti öt tipp mellett természetesen rengeteg lehetőséged van rá, hogy hozzászoktasd magad a rendszeres mozgáshoz. A lényeg, hogy fokozatosan növeld a fizikai aktivitásod, így egy idő után már igényelni fogja a tested, hogy megmozgasd magad. Amennyiben már úgy érzed, hogy ezek a mini aktivitások részei mindennapjaidnak, akkor kellő alappal rendelkezel ahhoz, hogy belevágj valamilyen sportba is.