5 egyszerű ötlet, hogy egészségesebb ételeket fogyassz

2021. jan. 22. Fodor Andrea

Kinek ne lenne olyan ismerőse, aki éppen diétázik. Manapság a diéták olyan széles választékával találkozhatunk – a legszélsőségesebb változatokig – melyek közül nem könnyű választani annak, aki szeretne leadni a súlyából. Azonban nem mindenki szeretne diétázni.

Van, aki csupán az egészsége megóvása, javítása érdekében szeretne kímélőbb, egészségesebb ételeket fogyasztani. Persze életmódtól függően azért az egészséges étkezés is eredményezhet fogyást. Ezt azonban inkább az ideális testsúly elérésének hívjuk, mint diétának.

Most összegyűjtöttünk néhány olyan tippet, melyek segítségével bárki hatásosan tehet a jobb közérzetért mindössze táplálkozásának a megváltoztatásával.

Ne hagyd ki a reggelit

Nagy hiba, ha valaki úgy szeretne kevesebbet enni, hogy kihagyja a reggelit! Teljes kiőrlésű gabona, zöldségek, tojás vagy kevés minőségi felvágott, túró és gyümölcs is kerülhet a tányérunkra reggel. Ezek az ételek kellő energiát biztosítanak számunkra az egyenletes teljesítményhez.

Mindig legyen zöldség a tányérodon

Lehetőleg minden étkezésnél legyenek a tányérodon zöldségek megfelelő mennyiségben. Akár a reggelihez nyersen (saláta, uborka, paradicsom, paprika stb.), akár az ebédhez saláta vagy párolt zöldség formájában. Ha hozzászoktatod magad, hogy mindig kerüljön a tányérodra zöldség, akkor a többi ételből automatikusan kevesebbet fogsz enni, így növelni tudod a zöldségfogyasztásodat.

Fogyassz több rostos ételt

Sok felnőtt nem fogyaszt megfelelő mennyiségű rostos ételt, ami bizony komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. Szerencsére vannak erre remek módszerek, hogyan növelhetjük észrevétlenül rostfogyasztásunkat. Főtt ételekhez bátran keverhetünk egy-egy evőkanálnyi zabpelyhet, lenmagot, útifűmaghéjat, korpát, kölest stb. Emellett a korábban említett teljes kiőrlésű gabonák és zöldségek, gyümölcsök is fontosak a rostbevitel szempontjából.

Kevesebb sót használj

A túlzott sóbevitel bizonyítottan növeli a szív- és érrendszeri problémák, valamint a magas vérnyomás betegség kockázatát. Használjunk étkezéseinkhez kevesebb sót és több növényi ízesítőt, például zöldfűszereket.

Csökkentsd a cukorbevitelt

Kerüld a cukrozott üdítőket, helyettük igyál cukrozatlan teát vagy vizet. A szokásos kávéba és teába se tegyél cukrot – napi 2-3 kávéba tett cukorból már jelentősebb mennyiség összejön észrevétlenül! A cukorkák és csokoládék helyett inkább természetes, nem cukrozott aszalt gyümölcsöket, magvakat fogyassz.

Ha a fenti tippjeinket igyekszel betartani, már pár hét után érezni fogod a változást. Energikusabb leszel és sokkal jobb lesz a közérzeted. Kis lépésenként ajánlott hozzászoktatnunk magunkat az egészségesebb táplálkozáshoz, nem javasolt hirtelen teljes szigorral mindent megvonnunk magunktól, mert úgy nem lesz tartós a siker.