5 dolog, amit tégy meg az egészségedért

2022. aug. 31. Farkas-Csamangó Tekla

Bármennyire is elcsépeltnek hangzik, testi-lelki egészség nélkül nem élhetsz tartalmas hétköznapokat. És az egészségedet megőrizni nem gyógyszerek segítségével tudod igazán. Azért csak és kizárólag Te tehetsz. Nézzük, mit és hogyan!

Az egészség fantasztikus állapot, de mivel túlságosan természetesnek tűnik, mikor éppen minden a helyén van, kevesebbet törődünk vele, mint amennyit kellene, pedig ellenkező esetben nagyon is hiányoljuk, és kétségbeesünk tehetetlenségünkben. Azért, hogy minél tovább őrizhesd általános jólétedet, összegyűjtöttem néhány tippet.

Táplálkozz színesen

Színesítsd az étkezésedet zöldséggel, gyümölccsel. Tálald barátaidnak, családodnak és magadnak a szivárvány minden színét. Nem arról van szó, hogy mondj le minden csábító ételről és kizárólag zöldséget, gyümölcsöt, valamint nyomelemekben gazdag fogásokat egyél. Hanem arról, hogy tartsd be a mértéket, s ha néha bűnbe esnél egy-két finom falatért, édességért vagy gyorskajáért, attól még ne felejtsd el megenni az uborkát, a paprikát, az almát és a többi vitaminbombát sem, sőt néhány gyógynövényt is bevethetsz. Hiszen a gyógynövényeknek hála erősödhet az immunrendszered és sokkal ellenállóbb leszel betegségekkel szemben.

Mozogj

Heti néhány óra séta, futás, kerékpározás vagy úszás, netán más sport, rengeteget segít abban, hogy fitten tartsd magad. Így jobb lesz az állóképességed, hamarabb legyűröd az akadályokat, és még a munkádban is sikeresebbé válhatsz. Hiszen akárhonnan is nézzük, a mozgásnak számtalan jótékony hatása létezik. Többek között erősíti az izmokat, oldja a stresszt és támogatja a vérkeringést.

Ha soknak gondolod a heti néhány óra sportolást, akkor se bújj ki a mozgás öröme alól, és legalább alkalmanként válaszd a lépcsőt a lift helyett. Pillanatokon belül rájössz majd, hogy sokkal jobb program, ha inkább biciklizni mész a hétvégén!

Lazíts

Az egészség egyik legfontosabb alappillére a lazítás, kikapcsolódás. Mert kell egy kis feltöltődés a szervezetednek, lelkednek is. Ezért, ha kedved tartja, menj kirándulni, vagy hallgass zenét, esetleg menjetek moziba a barátaiddal. Lepd meg magad egy masszázsbérlettel, szánj időt arra, hogy akár többfajta masszázst is kipróbálj. Mert mindegyik egy kicsit másként hat rád.

De ha csak otthon szeretnél pihenni, végy egy forró fürdőt. Használj habfürdőt, illóolajat, gyertyát, fürdőbombát vagy igyál meg a kádban egy pohár bort, hogy fokozd a hangulatot. Hiszen ezek a percek mind azt szolgálják, hogy amikor visszatérsz a hétköznapi kerékvágásba, könnyebben tudd teljesíteni a rád váró feladatokat.

Aludj eleget

Sokak számára ez az a pont, amit a legnehezebb kivitelezni, de az elegendő és minőségi alvás legalább annyira fontos hosszútávon, mint a rendszeres mozgás és kiegyensúlyozott táplálkozás. Hiszen alvás közben regenerálódik a szervezeted és felkészül a másnapra. Így, abban az esetben, ha nem alszol eleget, nem csoda, hogy úgy érzed magad, mint aki bal lábbal kelt fel.

Annak érdekében, hogy jót aludj, érdemes esténként hanyagolni a mesterséges forrásokat, úgy, mint laptop, tablet, okostelefon, internet, tévé és még sorolhatnám. Helyettük inkább vegyél egy könyvet a kezedbe.

Énidő

Utolsó tippként álljon itt egy ma már közkedvelt fogalom: az énidő. Ami azt jelenti, hogy valóban magadra lelsz, saját magaddal foglalkozol, és azt csinálod, amit szeretsz. Ilyenkor megéri tényleg magadra koncentrálni. Felejtsd el egy percre a gondokat, a barátokat és az ő gondjaikat. Kapcsold ki még a telefont is, hogy biztosan ne érjenek utol a negatív ingerek, és végre együtt lehess a terveiddel, az álmaiddal és a gondolataiddal.

Az énidődet próbáld arra fordítani, hogy feltöltődj, fejlődj, relaxálj, és akkor a hét többi része sokkal gördülékenyebb lesz.

Remélem ez az 5pontos lista segített abban, hogy átgondold, mennyi mindent tehetsz az egészségedért.