3 tipp, hogy kiegyensúlyozottabb legyél

2023. márc. 08. Bálint Ildikó

Te is érezted már úgy magad, hogy semmi sem sikerül, rossz kedved van, nem sikerül befejezni a feladatod, egyszerűen összecsapnak a fejed fölött a hullámok? Összeszedtünk 3 könnyen kivitelezhető dolgot, ami segít abban, hogy jobb kedved legyen, összeszedettebbnek érezd magad és ne nyomasszanak a problémák, könnyebb elérd a kitűzött céljaidat!

Szerető kedvesség öröme

A pozitív gondolkodás mára már önálló tudományterület, a pozitív érzelmek bizonyítottan építik a személyes erőforrásainkat. A pozitív érzések további kellemes érzéseket generálnak bennünk, mint például öröm, nyugalom, inspiráció, lehetőségek felismerése.

Néha egy apró gondolat is elegendő ahhoz, hogy jobb kedvre derüljünk, íme egy gyakorlati tipp, ami pillanatok alatt elvégezhető:

Válassz ki 1-2 embert magad körül és gondold magadban a következőt:

„Azt kívánom, hogy ez az ember boldog legyen, és azt kívánom, hogy az az ember boldog legyen”

Ez az egész egy 10 másodperces gondolat, és mégis mindenkit jobb kedvűvé, mosolygóvá változtat.

A gondolat maga jutalmazó erejű számunkra, minden erőfeszítéstől mentesen növeli a boldogságunkat. Bármikor, bármennyi ideig, bárhol elvégezhető, akár gondolatban is választhatsz bárkit.

„Vedd észre, hogy elmúlt” avagy a megkönnyebbülés érzése

Kalandoznak a gondolataid? Egyszerre több dolgon is jár az agyad? Ez hosszútávon nem vezet hatékonysághoz, ezért meg kell tanulnod lezárni magadban azt, ami vagy befejeződött, vagy ott és abban a pillanatban nem tudsz vele foglalkozni.

A „vedd észre, hogy elmúlt” gyakorlattal arra edzed az elmédet, hogy vegye észre, hogy amit korábban tapasztalt véget ért, azaz megszűnt.

A legegyszerűbb példa erre, hogy a légzés végén vedd észre, hogy a légzés véget ért. Vagy a gondolatod végén, vedd észre, hogy a gondolatod véget ért. Egyszerűen megszűnt:

Mire figyelj?

  • Vedd észre az átmeneti pontot aközött, hogy egészen jelen volt, és hogy legalább már részben nem áll fenn többé egy érzékszervi tapasztalásod (teljesen vagy részben megszűnt)
  • Egy érzelem megélésének a végén, legyen az egy örömteli vagy akár haraggal teli pillanat,vedd észre, hogy már elmúlt, befejeződött (ez a gyakorlat akár meditációs gyakorlatként is felfogható).

Ha ezt meg tudod csinálni, akkor apró megkönnyebbüléseket fogsz érezni, így ha egy kellemetlen érzésed volt, legyen az fizikai fájdalom, valamilyen bizonytalanság, zűrzavar, akkor koncentrálhatsz annak az elmúlására és az újonnan megjelenő érzéseket észlelheted.

Legyen tehát bármilyen rossz élményed, arra koncentrálj, hogy mikor fog elmúlni, így sokkal könnyebben át tudod vészelni, és a végén elérni a kiegyensúlyozottságot.

Érd el a célodat – hozz egy döntést, amihez végig tartod magad

„A cél olyasmi, aminek az elérését megtervezed, dolgozol érte, majd eléred”.

Te is érezted már magad frusztráltnak, amiatt, hogy nem sikerül véghez vinni, amit elterveztél?

Ne türelmetlenkedj, mert ez az elsődleges oka annak, hogy a legtöbben nem érik el a céljaikat. Felesleges frusztrációhoz vezetnek a magaddal szemben támasztott észszerűtlen időbeli elvárások, a kudarctól való félelem.

Amikor meghoztad a döntésedet, verj vissza mindent, ami eltántoríthat a célodtól, ne köss kompromisszumot!

Mire van szükséged, hogy minőségi, hosszan tartó eredményt érhess el?

  • Legyen a célod világos, egyszerű, egyenes – egy nagy döntés!
  • Hosszan tartó fókuszálás, ilyenkor az érzelmek, az önmarcangolás, mindennemű dráma csak hátráltat
  • Élvezd és értékeld a folyamatot! Ez azért fontos, mert sokkal több időt töltesz konkrétan az út megtételével, mint az út legvégén átélt rövid és diadalmas érzésekkel. De azért természetesen ünnepeld meg a dicsőség pillanatait, amikor megtörténnek.
  • Tanulj a vereségekből is és ellensúlyozd azokat, mert ha ez elmarad, akkor nem próbálkozol elég keményen.
  • Egy döntést hozzál meg egyszerre, ahhoz könnyebb tartanod magad, mint ha sok kisebb döntésen keresztül akarod véghez vinni a célod (az apró döntések figyelmetlenséghez vezetnek és könnyen elveszíted a célod felé vezető utat).

„Ne fogadj el kevesebbet annál, mint amire képes vagy, tart ameddig tart.”