Y generáció – Tényleg csodabogarak a mostani 30-40 évesek?

2022. okt. 22. Bálint Ildikó

Generációs különbségek mindig is voltak és mindig is lesznek. Nem ugyanolyan értékrenddel, szemlélettel vagyunk, mint nagyszüleink, és akár szüleink és ez talán így is van rendjén. A világ folyamatosan és gyorsan változik, másba születnek bele az újabb generációk, és ezért kialakulnak a generációs különbségek.

Sokan csodabogárként tekintenek a mostani 30-as 40-es éveiben járó korosztályra, különösen, ha a munkával kapcsolatos attitűdjeiket nézzük.

A generációs különbségekre Tari Annamária pszichológusnő hozott egy nagyon élethű példát, amelyet saját maga tapasztalt meg:

„Amikor a Vígszínház mellett utasra váró taxikba kukkant, akkor azt látja, hogy a harmincas sofőr okostelefonját nyomogatja, a 40-50-es taxisofőr pici tévékészüléket néz, a 60-as korosztályba tartozó taxis pedig keresztrejtvényt fejt.”

Ezekkel a különbségekkel nap, mint nap találkozunk a munka világában is. A szakértők tudják, hogy másként kell kezelni a más-más generációba tartozó dolgozókat. Ahol nem tudják ott véleményem szerint rosszul működnek a szervezeti folyamatok.

Általánosságban azt szokták mondani, hogy szüleink, akik 1950-1970 körül születtek, bekerültek egy munkahelyre fiatalon, és abból az állásból is mennek, mentek nyugdíjba. Ez nem mondható el egy pályafutását az elmúlt 10-15 évben, vagy épp mostanában kezdő dolgozó fiatalról.

A mai fiataloknál, az Y és Z generációnál rendszeresnek mondható, hogy munkahelyet váltanak, keresik a jobb, vonzóbb munkalehetőségeket.

Honnan indulhatott annak a kutatása, hogy léteznek generációs különbségek?

Ennek a vizsgálata majdnem százéves múltra vezethető vissza, Karl Mannheim 1928-ban foglalkozott kutatásában azzal, hogy azok a benyomások, amelyek gyermekkorban érnek minket befolyásoló szerepük van egész életünkre. Például az értékrendszerünkre, magatartásunkra, attitűdjeinkre.

Az Y generáció megnevezés az 1980 és 2000 között születettek csoportja. Tehát nagyjából egy 20 éves intervallumot szabtak meg erre a generációra. Azt hozzá kell tenni, hogy ez nem egy standard, minden országra jellemző meghatározás. Az egyes országokban vannak különbségek. A besorolás az adott ország gazdasági szintjétől is függ. Mivel ezt a generációt nevezik internet, digitális, cyberkids generációnak is, ezért jogos, hogy összefüggésben van az ország fejlettségével.

Az Y generáció tagjai jól képzettek önbizalommal és integritással rendelkező fiatalok, akik nagyon jól ismerik a modern technológiát és fogékonyak az újítások iránt. Tulajdonságaik még, hogy függetlenek, önállóak, célorientáltak, kreatívak és vállalkozó szelleműek, individualisták, gyakori a nárcisztikus személyiség, az önérzetesség, a külső irányítottság és a csoportorientáltság.

Nem véletlen nevezik “google generációnak” is, hiszen az internet használata alapvető ismereteik közé tartozik. Nem szeretik, ha háttérbe szorítják őket, érezniük kell, hogy van beleszólásuk a döntésekbe. De ugyanakkor teret is kell nekik adni, hogy a saját ötleteiket megvalósítsák, a kreativitásukat kiélhessék. Fontos az önmegvalósítás.

Egy 2013-as felmérés eredményeként az jött ki, hogy a legstresszesebb generáció az Y, mintegy 65%-a vallotta magát különösen stresszesnek a megkérdezettek közül.