Vizsgadrukk és nagy hajrá? Így lendülj túl a vizsgák okozta nehézségeken!

2021. dec. 30. Tollas Tímea

Az ínycsiklandó karácsonyi lakomák és ünnepi fények elmúltával mindannyiunkat egy kérdés foglalkoztat: “vajon hogyan fogok tudni tisztességgel felkészülni a januári vizsgákra?” Korosztálytól és nemtől függetlenül nagyon fontos téma következik, hiszen a tanulás, legyen szó egyetemi, okj-s vagy bármilyen vizsgáról, nagy mumusa mindannyiunknak.

Tipikus jelenség már igen régóta, hogy a nagy karácsonyi készülődésben megfeledkezünk a ránk váró fontos feladatokról és kötelező beadandókról, azaz a vizsgaidőszakra való alapos felkészülésről. Csak egy kis diós bejgli, csak egy újabb rokoni látogatás az ünnepek alatt és hopp, máris december vége van!

Miközben pislogva, szinte megrökönyödve vesszük tudomásul, hogy hamarosan 2022-őt írunk, a gyomrunk is összeszorul. Általában ilyenkor jellemzőek a bűnbánó szomorkodások és az év végi letargikus időszakok is, hiszen érezzük, hogy az időnket innentől kezdve ügyesebben kell beosztani, ha tanulásról van szó.

Lelkiismeret furdalással küzdünk, amikor eszünkbe jut, hogy a szobánkban töltött tételek magolása helyett mi inkább a szórakozást, tejfölös töltött káposzta evést és az örömteli pihenést választottuk.

Nincsen ezzel semmi baj, hiszen mindenki maga dönti el, hogy mire képes, és ha úgy érzi, hogy a nagy év közbeni tanulásnak hála, kikapcsolódhat pár nap erejéig, akkor azt tiszteletben kell tartaniuk másoknak is. Sose foglalkozzunk mások lehúzó, negatív töltetű “én megmondtam, hogy mindent nem lehet egyszerre” mondataival. Ezek nem szolgálnak minket, a hasznunkra meg aztán biztosan nem válnak a jövőben sem.

Éppen ezért igyekezzünk minden szabad percünket okosan kihasználni és a fontos dolgokat előrébb helyezni. Mindannyiunk életében vannak prioritások, azonban a határidőre való felkészülésért és az alapos, korrekt munkáért csakis mi magunk vagyunk a felelősek! Ezt mindig tartsuk észben, mielőtt mentegetőzni kezdenénk egy vizsga kellős közepén vagy éppen végén, ha a lapunk hófehér és fájóan üres marad.

Mérlegeljünk és mindig olyan döntést hozzunk, amivel a későbbiek során is elégedettek leszünk majd és nem keserű megbánással tekintünk vissza rá! Véleményem szerint a karácsony az év egyik legszebb időszaka, amikor lehetőségünk nyílik rég nem látott rokonokat és szeretteinket magunkhoz ölelni, jókat beszélgetni és nyitni mások felé. Éppen ezért év közben és az ünnepek előtt gőzerővel tanulok, hogy abban a pár napban bűntudat nélkül lehessek együtt a számomra legfontosabb emberekkel.

Természetesen nem azt mondom, hogy követendő példa vagyok, hiszen nagyon sok embernek éppen karácsonykor, a munkájától elszigetelődve adódik lehetősége arra, hogy nyugalomban leülhessen tanulni a karácsonyfa mellé. Sokunknak furcsának tűnhet pár nézőpont és a vizsgákhoz való hozzáállás, de egyet sose feledjünk: nincsen jó vagy rossz megoldás, hiszen mi vagyunk a saját jövőnk és sorsunk kovácsai. Éppen ezért nem hibáztathatunk másokat azért, mert valami nem úgy sikerül, ahogyan elvártuk volna.

A mai világban mindenért tenni kell, hiszen semmi sem hullik csak úgy az ölünkbe. Ahogyan a sült galamb sem, ugyanúgy az ötös érdemjegy vagy éppen a “megfelelt” vizsga státusz sem adódik magától. Erős akarattal, a céljainkra koncentrálva kell leülni a bemagolandó tanulnivalók elé és akkor is csinálni, ha éppen nincs hozzá kedvünk.

TOP 5 tipp, hogy sikeresen teljesítsd a vizsgákat!

Az alábbi tippek betartásával tudatosabban tudsz te is felkészülni a rád váró nehezebb, stresszesebb vizsgaidőszakra! Légy kitartó és tudd, hogy nem létezik lehetetlen akadály, így könnyedén túllendülsz majd bármilyen akadályon, amit az utadba sodor az élet.

1.Ne tekints mumusként a vizsgákra

Minden hozzáállás kérdése, éppen ezért nem mindegy, hogy hogyan is állsz a tanuláshoz. Ahelyett, hogy félelemmel töltene el a tanulás puszta ténye, tekints rá úgy, mint az ismeretszerzés elengedhetetlen részére! Élvezettel olvasd el az érdekes információkat és legyél nyitott arra, amiről éppen olvasol. Így könnyebben elsajátíthatod majd az újonnan szerzett ismereteket is.

2. Adj magadnak elegendő időt

A sok túl gondolással és kapkodással csak saját magadat hergeled, így érdemes hideg fejjel, nyugodtan neki kezdened, ha tanulásra szánod el magad. Az idő kulcsfontosságú tényező, ha vizsgákról van szó, éppen ezért ne az utolsó pillanatokra hagyd a felkészülést! Tűzd ki célul magadnak, hogy minden nap megtanulsz 2 tételt, így szórakozásra és pihenésre is jut időd, nem mellesleg pedig a bűntudatod sem fog annyira gyötörni.

3. A titok nyitja: csokizásra fel

Tudtad, hogy a kakaóbab és az étcsokoládé bizonyítottan serkentő hatással van az agysejtjeinkre? Egy kis kocka csokoládé és újult erővel folytathatod a készülést.

4. Ne erőltesd túl magadat

Mindig figyelj a tested jelzéseire, hiszen ő jelezni fogja számodra, ha fogytán van ereje és fárad. Mindenkinél van egy holtpont, azonban ez nem jelenti azt, hogy neked is feltétlenül át kell rajta lendülnöd, akár napi több alkalommal is.

Ne másokat utánozz, és tanulási praktikákat olvasgass a neten, hanem tapasztald ki, hogy számodra és a tested számára mi a legjobb megoldás!

5. Bízz magadban és a megszerzett tudásodban

Szükségtelen magyarázni, hogy az önbizalom a kulcs mindenhez, éppen ezért bármennyi könyvet is magoltál be, semmire sem mész a nagy tudásoddal, ha képtelen vagy azt átadni mások számára. Bízz a tudásodban és ne engedd, hogy mások eltántorítsanak a célodtól vagy elbizonytalanítsanak, hiszen ennél te sokkal többet érsz!

A fenti tanácsok közhelyesnek tűnhetnek, azonban egyáltalán nem azok és saját kútfőből merítettem, ezzel is igyekezve olyan tippeket adni, amelyek számomra sokszor beváltak az évek során.

Hidd el Te is, hogy bármire képes vagy, ha igazán akarod és hiszel benne!

Boldog új évet és sikeres, stresszmentes vizsgaidőszakot kívánok minden kis nebulónak és vizsgára készülőnek!