Van olyan, hogy ideális korkülönbség egy kapcsolatban?

2021. okt. 11. Bálint Ildikó

Túl öreg, vagy épp túl fiatal hozzád a párod? Állandóan szembe jön veled a téma, hogy miért nem korodbeli társat választottál? Pedig ti tökéletes harmóniában vagytok, csak a közvélemény próbál beleszólni a dolgotokba.

Mi számít ideális korkülönbségnek?

Nagyszüleink idejében még ritkaságszámba ment, hogy nem egy korosztályból házasodjanak az emberek, ma pedig már az sem ritka, ha akár 10 vagy annál több év korkülönbség van, akár a férfiak, akár a nők javára.

A kutatások túlnyomó többsége szerint az a gyakoribb, ha a férfi az idősebb, de átlagosan csak néhány évvel. Az emberek nagyobb hányada a maximum 1-6 év különbséget tartja ideálisnak.

Felteheted a kérdést, hogy akkor már nem is szerethetsz egy 10 évvel idősebb férfit?

Nyilvánvalóan nagyban függ az élethelyzettől és attól az életkortól, amiben vagyunk, hogy mi az, ami elfogadható. A legnehezebben tolerálható helyzet, ha a lány még csak a tízes évei végén jár, a férfi pedig az érett 30-asok táborát erősíti. Ekkor sokkal több kifogással élhet akár a család, akár a barátok. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy minden életszakasznak megvannak a maga kihívásai és ha a párunk a mi adott életszakaszunktól már, vagy még távol áll, akkor nehezen tud benne támogató lenni.

Ellenben egy 30-as nő egy 40-es férfi mellett már nem számít kirívó esetnek. A másik véglet, ha a hölgy még fiatal, a párja pedig erősen őszülő, nyugdíjhoz közeli. Gondoljunk csak arra, hogy mennyire kiverte a biztosítékot és találgatásokra adott okot, amikor annak idején Andy Vajna felvállalta, hogy a párja Tímea, aki nála sokkal fiatalabb volt.

Milyen tényezők befolyásolhatják, hogy sikerül-e összehangolódni egy párkapcsolatban?

Egy boldog párkapcsolat alapja és összetevői sokkal több mindenen múlnak, mint pusztán az életkor. Íme, néhány fontosabb szempont:

  • kialakult-e az elköteleződés egymás iránt
  • vannak-e hasonlóságok: iskolai végzettség, érdeklődési kör, személyiség jegyek
  • vannak-e féltékenységi jelenetek: ha az egyik fél folyton gyanúsítgatja a másikat, lépten-nyomon a sarkában jár, akkor az hamar végét vetheti még egy boldognak tűnő kapcsolatnak is
  • kiegyensúlyozott szexuális élet: egy harmonikus kapcsolat alapja a mindkét felet kielégítő szexuális együttlét
  • gyermekvállalás kérdése: ha egyikőtöknek már van gyereke, vagy éppen az egyikőtök egyáltalán nem akar, míg a másik igen, akkor ez a kérdés is problémákhoz vezethet

A TE kapcsolatodban minden jól működik?

Mint az élet minden területén, a párkapcsolatban is az egyik legfontosabb az őszinte kommunikáció. Ha ez hiányzik, akkor függetlenül a kortól és minden egyébtől nem lesz hosszútávon boldog senki abban a kapcsolatban. Így törekedj arra, hogy kölcsönös egymásra figyeléssel mindkettőtök igényeit szem előtt tartva legyetek együtt, és akkor az sem számít, ha a közvélemény épp ágál a kapcsolatotok ellen a korkülönbség miatt.