Unaloműző tippek gyerekekkel

2022. máj. 16. Farkas-Csamangó Tekla

Ha a gyerkőcök unatkoznak, gyorsan elszabadulhat otthon a pokol, mert a kicsik még nem tudnak mit kezdeni a csenddel és a nyugalommal. Ezért vagy nyűglődnek, vagy kitalálnak valami figyelemfelhívó, ám olykor sajnos nem helyénvaló dolgot. Azért, hogy elterelhesd a figyelmüket és színt vihess hétköznapjaikba, összegyűjtöttem néhány ötletet, ami segíthet elűzni az unalmat.

Ám mielőtt megosztanám a tippjeimet, fontosnak tartom megjegyezni, hogy az unalomtól nem szabad félni. Igaz, hogy manapság felnőttek és gyermekek hajlamosak rettegni tőle, mert a társadalmunk információáramláshoz és inger gazdag környezethez szokott, de az unatkozás hasznos is lehet. Főleg a gyerekeknek. Mert megtanítja őket kreatívnak lenni, kitalálni, hogy mi legyen a következő elfoglaltság, vagy éppen a fantáziájukra bízni magukat, hiszen bármiből lehet bármi. Még az unalomból is lehet kaland, csak képzelőerő kell hozzá.

Viszont, ha mégis attól tartasz, hogy beüt a katasztrófa, ha a gyerekek unatkoznak, jöjjenek és szolgáljanak mentőövként az unaloműző tippek.

Szabadtéri elfoglaltságok

Ha jó az idő, irány a friss levegő! Ugyanis a szabadban remekül lehet szórakozni. Menjetek sétálni, trambulinozni, kerékpározni, csúszdázni a játszótérre vagy nyaljatok el egy-egy gombóc fagyit és beszélgessetek. Esetleg kiránduljatok vadasparkba. 

Ezek apró és nagyon egyszerű tevékenységek, de a gyerekeket garantáltan boldoggá teszik, mert a közös programok során rájuk figyelünk. Ráadásul, ha a szabadban vagyunk, az még az egészségünknek is jót tesz. A kicsikkel pedig megszerettethetjük a mozgást is.

Meseolvasás

Ha nincs lehetőségetek kimenni, akkor sem kell pánikba esni. Keressetek egy jó könyvet és olvassatok, vagy találjatok ki közösen mesét. Ha szeretnétek, még le is rajzolhatjátok a szereplőket, különböző jeleneteket. Nem kell művészinek lennie a rajzoknak, csak alkossatok közösen.

Ha pedig maradnátok a könyvlapozgatásnál, de már az is unalmasnak tűnik, dobjátok fel azzal, hogy bebújtok egy takaró alá és zseblámpával olvastok. Az ilyesmit kicsik és nagyok is imádják.

Bunkerépítés

A bunkerépítés kicsit hasonlít a takaró alatti meseolvasáshoz, ám még annál is több izgalmat ígér, ugyanis rendkívüli kalandokat élhetnek át benne a gyerekek. Lehet az rendőrőrs, vár, palota, katonai állomás vagy bármi, amit csak el tudnak képzelni. Ehhez a mókához is tökéletes kiegészítő a zseblámpa és még néhány kispárna.

Habár a szülőknek gyakran van kifogása a bunkerépítés ellen, mondván rumlit csinál és túl sok helyet igényel, valójában az egyik legegyszerűbb és legkreatívabb játék. Ráadásul akár elégnek bizonyulhat hozzá két szék és néhány takaró. A gyerekeket viszont órákra lefoglalja.

Festés

A festés ugyancsak remek és mókás program. Elő a temperát, ecsetet és papírt. Fessetek le bármit, amit akartok. Vagy használjátok a tenyereteket sablonként. Hiszen rengeteg jópofa ötletet találni az interneten, amik ujj-és tenyérnyomokból készülnek. De a legkisebbeket már az is lenyűgözi, ha befested a tenyerét, és az színes nyomot hagy a papíron.

Süteménysütés

Az édességnek minden kisgyerek örül. Annak pedig még inkább, ha süteményt készítetek és ő is segíthet. Ebben az esetben sem kell a legdrágább sütikre és cukrászkölteményekre gondolni. Elegendő egy egyszerűen elkészíthető finomság is, például kókuszgolyó vagy piskóta, esetleg a gyerkőc kedvence.

Ha további ötletre volna szükséged, nézz körül weboldalunkon. Biztosan találsz olyan receptet, amit még nem próbáltatok és megragadja a fantáziádat.

Rögtönzött házibuli

Ne félj, nem arról van szó, hogy vendégsereget kellene fogadnod. Vagy óriási előkészületeket kéne tenned. Sőt! Ha úgy tartja kedved, lehettek csak Ti, és más egyébre nincs is szükséged, mint zenére. Indítsd el a gyerekek kedvenc slágereit, és mozogjatok. Táncoljatok, ha tudtok! És akkor is, ha nem. Hiszen az otthon az a hely, ahol bárki lehet bármilyen, bárki mozoghat bárhogyan. Még abban az esetben is, ha kicsit ügyetlen.

Persze néha csempészhetsz a dalok közé, olyan számot is, amit te szeretsz. Ez is izgatottsággal és boldogsággal töltheti el a kicsiket. Hiszen, amit anya, apa és más felnőttek szeretnek, az számukra mindig különleges.

Ha pedig igazán szabadságot akarsz adni a gyerekeknek és tényleg meglepnéd őket, öltözzetek fel csinosan. Jöhet a pörgős szoknya és egy kis körömlakk vagy enyhe szájfény, netán ékszer. Ez általában a kislányokat nyűgözi le, de a fiúknak is nagy élmény, ha felpróbálhatják például apa nyakkendőjét.

Még folytathatnám az unaloműző tippek sorát, de azt hiszem, ebből már bőven lehet választani, és biztosan alulmarad az unalom! Jó szórakozást!