Új kollégám lesz – barát vagy vetélytárs?!

2022. máj. 22. Bálint Ildikó

Te is aggódtál már amiatt, hogy megtudtad, hogy új kollégával bővül a csapatod? Különböző érzéseket indíthat meg bennünk, ha megtudjuk, hogy a munkahelyi közegünkben változás fog bekövetkezni. Mert amennyire segítség is lehet egy új csapattag, ugyanúgy bosszankodásra is adhat okot.

Aggódnom kell az új kolléga miatt?

Az egyik érzés, ami felmerülhet, hogy mi lesz akkor, ha egy törtető, ambiciózus kollégát kapunk, aki nagyobb babérokra szeretne törni, aki a céljai eléréséhez nem riad vissza semmitől és senkitől. Sőt, még akár az is lehet, hogy valamiben jobb lesz nálunk és jobb teljesítményt lesz képes nálunk nyújtani.

Mit tehetünk azért, hogy jó viszony alakuljon ki közöttünk és ne vetélytársként tekintsünk egymásra?

Az első napok sorsdöntőek. Az ún. onboarding szakaszban – ami magát a beilleszkedést, az új kollégának a szervezeti dolgokkal való megismerését jelenti – érdemes elkezdi lerakni az alapjait a kollegiális együttműködésnek.

A vállalati légkör hangulata

Ha olyan vállalati légkört tudunk teremteni, amelyben lehetőség szerint mindenki egyenlő és nincs rivalizálás, akkor nagyobb eséllyel várhatjuk el, hogy az új kolléga se legyen akarjon egyből nagyobb babérokra törni.

Persze ez önmagában még ki nem zárja, de ha azt látja, hogy ebben a környezetben nem jellemző, akkor ő is kevésbé fog vetélytársként viselkedni.

Minden cégvezető számára fontos szempont, hogy az adott vállalatnál dolgozók jól érezzék magukat és elégedettek legyenek. Valljuk be őszintén, ez már csak azért is fontos, mert ha valaki nem érzi jól magát a munkahelyén, akkor ez óhatatlanul kihat a teljesítményére.

A rossz teljesítmény pedig rossz mutatókat szül. A versenyszellem önmagában még nem lenne gond, a probléma akkor kezdődik, ha a rivalizálás súlyosabb méreteket ölt és valós ellenségeskedés kezdődik.

Egy új kolléga érkezése pedig könnyen okozhat ilyen versenyhelyzetet, ha erre a vezető nem figyel oda.

Így a szervezeti kultúra felépítése és az új munkavállaló beillesztése során igyekezni kell arra, hogy ezek a helyzetek elkerülhetőek legyenek. Ha mindenki tudja, hogy mi az ő dolga, letisztultak a szerepek, akkor kisebb eséllyel alakul ki rivalizálás.

A rivalizálás veszélyei

Abban az esetben viszont, ha kialakulnak a problémák, az hosszútávon nem csak a teljesítmény romlásához vezethet, hanem a kollégák kiégéséhez. Munkahelyi stressz jelentkezhet, amit idegen szóval mobbingnak is neveznek.

A sorozatos munkahelyi konfliktusok egyre nehezebben kezelhetővé válnak, és akár felmondásig is fajulhatnak.

A felmondással pedig senki nem jár jól, sem a munkavállaló, sem a munkaadó. Arra kell törekedni, hogy már az elején sikerüljön inkább baráti viszonyt kialakítani, hogy minél könnyebben elkerülhetők legyenek a későbbi problémák, konfliktusok.