Túlköltekezés – amikor elég lenne a bevételed, de te mégis többet költesz – feleslegesen

2022. márc. 10. Szűrös Ivett

A tudatosság az élet minden területén fontos, de a pénzügyek terén kiemelt jelentőséggel bír. Épp ezért ahhoz, hogy az ember tisztában legyen a saját anyagi helyzetével és lehetőségeivel, célszerű folyamatosan nyomon követni a bevételeket, a kiadásokat és – ha vannak – a megtakarításokat, vagyis javasolt az egyéni és/vagy családi költségvetés rendszeres elkészítése.

Erről, valamint ennek előnyeiről a korábbiakban már írtunk, így röviden érintettük az ún. túlköltekezés problémáját is. Most nézzük meg egy kicsit bővebben ezt a témát.

Sokan vannak, akik ilyen vagy olyan okból, de képtelenek megálljt parancsolni vágyaiknak, azaz amint meglátnak egy nekik tetsző ruhadarabot, cipőt, lakásdekorációt vagy egyéb kiegészítőt, a józan ész kikapcsol… Természetesen önmagában azzal, hogy megtetszik valami, még nincs is semmi gond. Azonban amíg egy felelős felnőtt átgondolja, hogy az adott holmi megvásárlása megengedhető-e, illetve szükség van-e rá egyáltalán, addig vannak, akik egyáltalán nem mérlegelnek, hanem gondolkodás nélkül vásárolnak. A túlköltekezésre hajlamosak java része még egy gyors fejszámolást sem végez, sőt, van, akinek az sem számít, hogy rendezve vannak-e már az adott havi fix kiadások, a lényeg, hogy meglegyen a legújabb szerzemény… Azt, hogy ez az életmód mennyire helytelen, a leginkább az alábbi idézet foglalja össze:

„A pazarlás, az értelmetlen költekezés csak pillanatokra szerezhet örömet, utóbb megvan a böjtje.”

Szabó Magda (forrás: citatum.hu)

Természetesen sohasem késő a változtatás, ehhez azonban először is két dolog szükséges:

 • Felismerés. Ha valaki akár saját maga, akár más által, de felismerte, hogy itt bizony baj van, és talán tényleg ideje lenne visszafogni a költekezésből, akkor az már egy jó kezdet.
 • Elhatározás. Legyen szó bármilyen változtatásról, ez mindennek az alapja: az akarat, a szándék megléte, hogy ezentúl másként lesz.

Ha megtörtént a felismerés és megvan az elhatározás is, nincs más hátra, mint

 • Az átláthatóság jegyében költségvetés rendszeres készítése. Ennek fontosságáról már többször is ejtettünk szót, emellett két cikket is készítettünk a témában: Fontos a pénzügyi tudatosság – Tervezzük meg a családi költségvetést és A családi költségvetés előnyei.
 • A vásárlások során mindig megfontoltnak lenni és átgondolt döntéseket hozni. A túlköltekezésre hajlamosak számára ez a legnehezebb… Mert ugye egy költségvetést elkészíteni nem nagy feladat, az már más kérdés, hogy az abban foglaltakat a gyakorlatban is sikerül-e betartani.

Néhány tipp a tervezett és átgondolt vásárlásokhoz:

 • Ha megoldható, akkor egyszerre inkább többet vásárolj, így kevesebbszer kell boltba menni.
  • Minden nagyobb bevásárláshoz ajánlott listát készíteni.
  • Az akciós újságok nem azért vannak, hogy azonnal a szemétben landoljanak. Egy-egy üzletlánc ugyanis olykor igazán jó akciókkal szolgál, így a nagybevásárlások előtt célszerű átnézni az éppen aktuális ajánlatokat. De a papír alapú prospektusok nagy része elektronikus formában is elérhető – ha esetleg te az interneten való böngészést részesíted előnyben.
  • Ha csak néhány dologért ugrasz be egy boltba, tényleg csak azokat vedd meg.
  • Ha váratlan, ám kihagyhatatlan leárazással találod szemben magad, akkor is próbálj meg erősnek lenni, csak azt vedd meg, amire valóban szükség is van.
  • Igyekezd kerülni az olyan üzleteket, ahol eddig hajlamos voltál a legtöbb pénzt elkölteni. Ha például túl sokat adtál ki lábbelire (is), akkor ezután még csak cipőbolt közelébe se menj.
  • A bankkártyádra állíts be – készpénzfelvételi és tranzakciószám – limitet, emellett mindig csak annyi készpénz legyen nálad, amennyit – a költségvetésed alapján – az adott napra szükségesnek tartasz.

Természetesen egyik pillanatról a másikra nem könnyű, sőt szinte lehetetlen a túlköltekezésre való hajlandóságot „kiölni” magunkból. Ám erős akarattal, tudatos pénzügyi tervezéssel, tervezett és átgondolt vásárlásokkal, illetve jó sok kitartással egy idő után sikerülhet. Amennyiben azonban az ember úgy érzi, hogy egyedül nem képes a változtatásra, érdemes külső segítséget igénybe venni – tanácsos szakember fordulni.