Túl sok a gyerkőc játéka? – Tippek játékfelhalmozás ellen

2022. jún. 14. Farkas-Csamangó Tekla

A gyerekek akár kicsik, akár nagyok, szeretnek játszani. Ám manapság rengeteg inger éri őket a tévéből, internetről, kortársaiktól, így általában újabb és újabb játékot kérnek. A felnőttek pedig hajlamosak azt megvenni, hogy csemetéjük ne maradjon le semmiről. Mit tehetsz, ha túlzsúfolt a gyerekszoba, viszont véget nem érő gyermeked kívánságlistája?

Számos pszichológus és gyermekekkel foglalkozó szakember hangoztatta már, hogy a játékfelhalmozás nem csak helyigényes és anyagilag megterhelő, hanem egyenesen rossz hatással van a gyermekekre. Mert túl sok tárgy közül nehéz választani. Ráadásul még nehezebb fantáziát, gondolkodást igénylő, vagy csak egy kisautót, netán babát felölelő folyamatban elmerülni, ha megszámlálhatatlan játék van a gyerekszobában. Emiatt feleslegesen terhelődik az idegrendszer és kevesebbé érvényesül a saját belső képi világ. Viszont szerencsére szülőként vagy gyermekekkel sok időt töltő felnőttként megvan az esélyünk arra, hogy formáljunk a helyzeten.

Fontos az életkornak megfelelő, minőségi játék

A játékfelhalmozás ellen már azzal is tehetünk, ha a gyerekek életkorának megfelelő, minőségi játékokat hagyjuk elől. Egyszerű példával élve: egy két–három éves gyereknek felesleges a babacsörgő. Emellett azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a játék hasznos legyen. Segítse a gyermeket a világ vagy önmaga felfedezésében. Viszont csak óvatosan! Sokszor kár kisgyerek kezébe tabletet, villogó, hangos játék laptopot adni. Mert ő maga nagyszerűen elnézegetne egy könyvet is, ha ahhoz szoktatnánk hozzá. Vagy befestené az ujjait, esetleg gyurmázna. Ezek a tevékenységek jól lekötik őket. 

Persze bárki, aki látott már gyermeket, tudhatja, elkerülhetetlenek a kedvenc mesehősök vagy az éppen sláger reklámtermékek. Hogy ezek se eredményezzenek játékfelhalmozást, néha bevethetünk egy-két praktikát.

Cserebere

Jó módszer a játékok időnkénti lecserélése. Tehát azokat a játékokat, plüssöket és egyéb dolgokat, amiket a kicsik már nem használnak, el kell tenni egy zsákba vagy egy dobozba. Ezáltal akár felére vagy negyedére is le lehet csökkenteni a szobában lévő játékmennyiséget. Természetesen nem a kedvencektől kell megválni. Hiába hiányzik egy kereke a kisautónak vagy esik le az egyik szeme a plüssmacinak. Ha az régi, elnyűhetetlen játszópajtás hagyjuk meg.

A cserebere folyamat nem mindig megy könnyen. Habár mi a játékfelhalmozás ellen dolgoznánk, a gyerkőcök valószínűleg nehezen válnak meg tőlük. De ebben az a nagyszerű, hogy megmagyarázhatjuk nekik, néhány hét múlva visszakaphatják, és akkor elviszünk pihentetni a padlásra más játékokat. Ha kicsi kortól alkalmazzuk ezt, akkor gyorsan hozzászoknak. Amikor pedig kipihenték magukat a játékok, és visszatérnek, öröm nézni a gyerekek arcát. Mert úgy fogadják a régieket, mint barátokat. Vagy mint az újonnan kapott ajándékokat.

Elajándékozás, adományozás

Az is megoldás, ha a megunt vagy a polcon álló játékok egy részét elajándékozzuk. Bár ez esetben nem kerülnek vissza újra hozzánk, mégis jó célt szolgálnak. Ugyanis megkaphatják rászorulók, esetleg nehéz sorsú óvodák, kórházak. Igaz, hogy a kisgyerekek féltik a játékaikat, és nem szívesen adják oda másnak, de nem kell elvárni, hogy mindentől megszabaduljanak. Ha mi, felnőttek is keresünk valamit a szekrényünkben, a ruháink vagy a kiegészítőink között, amit belerakhatunk az adománycsomagba, nagy eséllyel követni fogják példánkat a gyerekek. Hiszen teljes természetességgel él bennük a segíteni akarás és a jó szándék.

Jótékonysági licitre ajánlás

Ma már nagyon sok olyan csoport létezik a közösségi média felületein, ahol jótékonysági liciteket indíthatunk szolgáltatás, használati tárgy vagy jó állapotú, újszerű játék felajánlásával. Ilyenkor a játékért kapott összeg nem minket illet, hanem az aktuális támogatottat. Ezekben az online közösségekben legtöbbször beteg, hátrányos helyzetű vagy speciális igényű gyerekeket támogatnak. Ilyen hely például a CsodaCsoport vagy az Angyalok Jótékonysági Licit. Hozzájuk könnyűszerrel csatlakozhatunk és összefoghatunk családon belül, hogy elérjék a céljukat. Ráadásul ennek köszönhetően nem csak több helyünk lesz a lakásban, hanem nemes ügyet is támogatunk. Szinte biztos, hogy a gyerekek ebben is partnerek lesznek. Főleg akkor, ha elmeséljük az ő nyelvükön, kinek és miért szeretnénk segíteni. Ezzel bevonjuk őket egy nagyon fontos ügybe, fejlesztjük a szociális készségeiket, valamint példát mutatunk nekik.

Mindezek mellett kiváló ötlet még az eladás, amivel akár a gyermek zsebpénzét is gyarapíthatjuk. De ez csak néhány tipp a lehetőségek tárházából.