Tudom, hogy szeretsz, de megfulladok!

2022. okt. 12. Farkas-Csamangó Tekla

Sokan úgy tartják, hogy a szeretet a legszebb érzés az életben, és szeretni, valamint szeretve lenni az egyik legcsodálatosabb dolog a világon. Csakhogy a szeretettel is vigyázni kell. Ugyanis éppoly káros hatása lehet, mint a dühnek vagy a gyűlöletnek. Viszont szerencsére néhány egyszerű módszerrel elkerülhető a túlszeretés.

Ha túlzásba visszük a szeretetet, azzal csak ártunk a kapcsolatainknak. Mintha túlféltenénk a másikat, vagy egyfolytában féltékenykednénk rá. Olyan ez, mint mikor valaki örömében túl szorosan ölel, és néhány másodpercig úgy érezzük, még a levegőnk is elfogy hirtelen. Csakhogy, amikor túlszeretünk, ez az állapot nem néhány másodpercig tart, hanem szünet nélkül tombol.

Amennyiben a túlszeretés egészségtelen féltékenységgel és folyamatos kontrollmániával társul, még komoly problémákhoz, szorongáshoz, testi panaszokhoz, súlyosabb esetben akár bántalmazáshoz is vezethet. Ilyenkor össze kell szedni minden bátorságot, és fel kell keresni egy szakembert, hiszen segítséget kérni nem szégyen. Sőt gyakran életmentő lépés.

Ugyanakkor a másik fél iránti eltúlzott rajongás kevésbé ártalmasnak vélt formáját sem szabad félvállról venni. Ez az az eset, amikor nem adunk elég teret a másiknak. Lehet, hogy rossz szándék nélkül tesszük, mégis korlátozzuk őt, vagy bizonyos mértékig vagy szinte megszállottan. Nem csak párok között akad erre példa. Testvérek, de szülő-gyermek esetében is gyakori. Ha észrevesszük magunkon a jeleket vagy a spontán „áldozatunk” figyelmeztet, hogy most már elég, ideje egy s mást átgondolnunk.

Biztosan megbízunk a szerettünkben?

Általában azzal magyarázzák a szeretetnek ezt a formáját, hogy egész egyszerűen muszáj ellenőrizniük, beszéltetniük, számon kérniük az illetőt, mert attól félnek, ha nem teszik, valami baja esik.

Ugyanakkor a jelenség nagy százalékban visszavezethető a bizalmatlanságra. A félelem valódi oka pedig az, hogy elvesztik a másikba vetett hitet, vagy okkal, vagy ok nélkül. Párok részéről a megcsalástól való rettegés is szóba jön. A szülők pedig attól tarthatnak, hogy visszafordíthatatlan dolgot tesz gyermekük.

Ám azt igazolják a tapasztalatok, és jó néhány szakember is alátámasztja, hogy érzelmileg mély, stabil környezetben kevésbé fordulnak elő ilyen gondok. Vagyis a gyermek megfontolja tetteit, éppen azért, mert tudja, megbíznak benne. És a megcsalás sem lesz csábító gondolat.

Tehát, ha elfog a félelem, hogy valami rosszat tesz szerettünk, első sorban magunk részéről kell megvizsgálni a bizalmi kérdést.

Hogy állunk a szeretetnyelvvel és a kommunikációval?

Más-más emberek vagyunk, így minden bizonnyal az igényeink sem egyeznek meg teljes mértékben. Megeshet, hogy másként kommunikálunk, vagy egész más a szeretetnyelvünk. Van, akinek minőségi idő, van, akinek élmény kell. Van, akinek nagy beszélgetésekre, van, akinek érintkezésre, például konkrétan érintésre, ölelésre van szüksége.

Néha nagyon furcsán hathat, hogy miért nem érti szerettünk, mit hogyan és miért csinálunk. Azonban teljesen természetes, hogy nem vagyunk egyformák. Ezért, ha bármikor úgy érezzük, valami homályos, és eltévedtünk, vagy éppen nem jó nekünk az, amit a másik tesz, merjünk szólni, beszélni erről. Tanácsos megtenni ezt mindenkinek. Mert megint nem pusztán párok érintettek ebben a kérdéskörben.

A kommunikáció is alakulhat hasonlóan. Hiszen léteznek emberek, akik napi szinten csak néhány mondatot váltanak egymással. Viszont vannak olyanok is, akik képesek hosszú percekig megállás nélkül mesélni. Ilyenkor ők sem feltétlen akarják ráerőltetni magukat embertársaikra, éppen csak az őszinteség és a nyíltság megszokott számukra.

A saját bőrömön tapasztaltam meg, milyen az, mikor egy szűkszavú, távolságtartó ember nem érti, hogy ha megkérdem tőle, miként telt a napja, arra én tényleg kíváncsi vagyok. Neki sok volt a kérdés, nekem kevés a válasz.

Miután sikerült tisztáznunk, hogy számára ez a fajta érdeklődés mennyire idegen, mindkettőnk fejlődött kicsit. Én visszafogtam a – jó szándékú és kíváncsi, viszont ezek szerint idegesítő – kérdezősködést. Ő pedig igyekezett alkalmanként bővebben és átéléssel válaszolni.

Van saját életünk

Végezetül még valami, amit érdemes észben tartani. Ahogy Neked és nekem, úgy a gyermekednek, a szüleidnek, de még a párodnak is van saját élete. Engedjük tehát meg magunknak és a szeretteinknek, hogy ők döntsék el, mit akarnak. Még partnerként együtt élve is kell egy kis személyes tér. Ha ezt érintetlenül hagyjuk, az is lehet, hogy előbb-utóbb bepillantást enged ide az, aki számunkra fontos.

Így elkerülhetőek a nagy veszekedések, a szorongás, a frusztráció és az a bizonyos „Tudom, hogy szeretsz, de megfulladok!” –érzés.