Többet költök havonta, mint amit keresek?!

2021. nov. 03. Bálint Ildikó

Te is sokszor érzed azt hó végén, hogy már megint sikerült többet költened, mint szerettél volna, vagy még pontosabban, mint amennyit megengedhettél volna magadnak?

Nem véletlen tartja a régi mondás, hogy:

„Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér”

De hogy lehet ezt betartani, miért érezzük azt, hogy még mindig szükségünk van valamire?

A vásárlás okai

Veled is előfordult már, hogy lelkiismeret furdalásod volt, mert megvettél valamit, amire valójában nem is volt szükséged? A vásárlás élménye pedig könnyen rémálommá és stresszes helyzetté válhat, ha utólag fejtörést okoz, hogy hogyan is fogod tudni kifizetni az árát esetleg visszafizetni a hitelt.

A vásárlás okai mélyen gyökereznek és érzelmi alapra vezethetők vissza.  A reklámok épp arra hivatottak, hogy az érzelmeinkre hatva felkeltsék a vágyunkat, hogy nekünk épp arra van szükségünk, amit azok bemutatnak.

Mielőtt megveszel valamit, amiben nem vagy biztos, hogy szükséged van tegyél fel magadnak egy roppant egyszerű kérdést: jobb lesz nekem az életem, ha ezt most megveszem, javulni fog az életminőségem tőle? Csak akkor vedd meg, ha erre 100%-os bizonyossággal tudsz válaszolni. Mert ha megveszed és csak a bajod lesz vele és egy újabb stresszforrást okoz, akkor ne tedd. Állj ellen. Később hálás leszel magadnak, mert a pénzed is megmarad és nem fogsz bosszankodni miatta.

Ne azért vásárolj meg valamit, hogy javítsd vele az önértékelésedet, hogy más szemében többnek-jobbnak tűnj. Ha így teszel az egy soha véget nem érő hajsza lesz, amit nem fog bírni a pénztárcád. Ne dőlj be a reklámok ígéretének, hogy ha megveszel valamit, akkor más leszel, különlegesebb leszel tőle. Mert az egyediség, egyéniség nem a drága holmikban gyökerezik.

A bőség zavara

A te szekrényeid is tele vannak? Megtudnád mondani, hogy mennyi olyan ruhadarabod van, amit évek óta elő sem vettél? Ma már nemcsak élelmiszerből vásárolunk többet, mint amennyit elfogyasztunk, hanem tárgyakból is. De mi szükségünk van a sok tárgyra?

Azért vásárolunk, mert ebben keressük a boldogságot? A megvásárolt holmitól várjuk, hogy olyan boldogság érzetét fogják kelteni, amit máshonnan nem kapunk meg? Aztán mikor megvan mégsem érzünk semmit, helyette már azon jár az agyunk, hogy valami másra van szükségünk? Az élményt inkább a tárgyak megszerzése adta, miután megszereztük már nem is olyan érdekesek.

Vásárolhatunk dolgokat, néha szükség is van rá, néha tényleg jól tud esni, de hosszú távon ne ebben keressük a boldogságunk forrását. Helyette keressünk élményeket, akár egyedül, akár családunkkal, utazzunk, tanuljunk vagy egyszerűen üljünk le egy könyvet olvasni.

Sokkal mélyebb nyomot fog bennük egy valóban átélt élmény okozni, mint egy újabb tárgy, eszköz, amire őszintén bevallva nincs is szükségünk. Zárd ki az életedből a reklámokat, amennyire tudod, legalábbis ne hagyd, hogy befolyásoljanak, ne akarj más lenni miattuk. Keresd meg azokat az apró örömöket az életedben, amelyek igazán boldoggá fognak tenni és amikre örömmel emlékezel majd vissza.