Tippek a nyelvtanuláshoz

2021. ápr. 21. Szűrös Ivett

A nyelvtanulásnak eltérő motivációi lehetnek. Egyesek csak azért tanulnak valamilyen idegen nyelvet, mert az kötelező az iskolában vagy egy képzésen. Míg másoknak komolyabb céljaik vannak, és a későbbiekben hazai vagy külföldi munkavégzés miatt szükségük van nyelvvizsgára is. De olyan is előfordul, hogy valakinek annyira megtetszik egy idegen nyelv, hogy kedvtelésből elkezdeni azt tanulni.

Bármilyen motiváció is álljon a háttérben, most nézzünk meg néhány tippet, melyek segíthetnek abban, hogy a nyelvtanulás könnyebb és hatékonyabb legyen.

A nyelvtanulást vedd komolyan

Teljesen mindegy, hogy iskolában vagy autodidakta módon tanulsz egy nyelvet, sőt a korod sem számít, lehetsz tízéves, de akár negyven is. Ha mód és lehetőség adódik, vagy egyszerűen csak kedvet kapsz a nyelvtanulásra, azt a kezdetektől vedd komolyan! Igen, még akkor is, ha egyáltalán nem érdekel, és pillanatnyilag úgy gondolod, úgysem lesz szükséged erre a tudásra a jövőben. Ha csak nem vagy jós, ezt nem tudhatod előre. Természetesen úgy könnyebb részt venni az órákon, hogy az embert érdekli is az adott nyelv és céljai is vannak vele. Ám nem gondolod, hogy hasznosabb figyelni a nyelvórákon, mint a telefont nyomkodni, rajzolgatni vagy épp álmodozni?

Nyelvet tanulni idő

Nem vagyunk egyformák. Valakinek gyorsabban megy a nyelvtanulás, míg másnak lassabban. Ráadásul az általános vélekedés szerint egyes idegen nyelvek könnyebben elsajátíthatók, de vannak olyanok is, melyeket nehezebb megtanulni. Persze ez is lehet egyénfüggő. Akár jó nyelvérzékkel rendelkezünk, akár lassabban megy nekünk a tanulás, de egy idegen nyelvet nem lehet máról holnapra elsajátítani. Kitartónak és állhatatosnak kell lenni, hogy az ember elérje az előre kitűzött célt, vagyis azt a nyelvi szintet, amelyre valami (pl. munka miatt) szüksége van.

Holtidő – ajándék plusz idő a nyelvtanulásra

Iskolába jársz vagy dolgozol? Esetleg a kettőt együtt? A hétköznapi rohanás mellett csak kevés időd jut a nyelvtanulásra, sőt még hétvégén sem tudsz ezzel annyit foglalkozni, amennyit szeretnél? Egy idegen nyelv elsajátítása viszont időbe telik. Az órák mellett sok gyakorlásra is szükség van, amíg az ember elér egy bizonyos szintet, arról már nem is beszélve, ha valaki kizárólag autodidakta módon tanulja. Ezért javasolt a nap folyamán adódó minden olyan holtidőt kihasználni, amikor be lehet iktatni egy kis tanulást. Érdemes például a táskában tartani egy nyelvkönyvet, amit utazás vagy várakozás közben olvasgathatsz.

Kösd össze a kellemeset a hasznossal

Sokkal könnyebben megy a nyelvtanulás, ha összekapcsolod olyan tevékenységekkel, amiket szeretsz csinálni. Szívesen töltöd a szabadidőd a konyhában, hogy újabbnál újabb finomságokat kreálj a szeretteidnek? Itt az ideje, hogy az éppen tanult idegen nyelven is keresgélj recepteket. De az anyanyelvi sütős-főzős videókból szintén sokat lehet tanulni. Vagy te inkább a passzív szabadidős tevékenységek híve vagy, mint például a film- vagy sorozatnézés? Felejts el a szinkronos változatokat! Inkább nézd eredeti nyelven a kedvenceidet!

Ismétlés a tudás anyja

A nyelvtanulásnál a magolással hosszú távon nem sokra mész. Lehet, hogy egy-egy tesztet sikerrel veszel, miután bebifláztad a fél szótárat, ám egy idegen nyelv elsajátításához sok ismétlésre, illetve a szavak szövegkörnyezetben való alkalmazására is szükség van.

Ha lehet, tölts időt külföldön

Meg vagy elégedve a saját idegen nyelvi (pl. angol) tudásoddal, hiszen tisztában vagy a nyelvtani szabályokkal, sok szót ismersz, sőt szépen olvasol és fordítasz is. Egy nap épp az utcán sétálsz, amikor megállít egy külföldi, aki útbaigazítást kér. Bár megérted, amit kérdez, de hirtelen leblokkolsz, és csak nézel, mint a sült hal, képtelen vagy lefordítani azt az információt, amire a másiknak szüksége lenne. Sajnos gyakori probléma, hogy a nyelvórák keretében csak kevés idő jut a magnóhallgatásra, illetve a szituációs gyakorlatokra. Ezért ha már megvannak az alapok, akkor lehetőség szerint ajánlott rövidebb-hosszabb időt a célnyelvi országban eltölteni. Saját tapasztalatból mondom, hogy egy idegen nyelvet a leginkább anyanyelvi környezetben lehet elsajátítani. Ha erre nincs mód, akkor érdemes minél több filmet és sorozatot eredeti nyelven nézni, illetve külföldi levelezőtársakat és beszélgetőpartnereket keresni.

Ha elég kitartó, szorgalmas és következetes vagy, illetve mind a négy nyelvi készségre (írás, olvasás, beszéd, hallás utáni megértés) egyforma hangsúlyt fektetsz, nem lehet akadálya, hogy elérd az általad kitűzött célt.