Természetes úton, vagy császármetszéssel jobb a szülés?

2021. okt. 29. Bálint Ildikó

Már a terhesség első szakaszában felvetődik a kismamákban a gondolat, hogy a császármetszés, vagy a természetes szülés lehetősége áll-e közelebb hozzájuk, melyiket szeretnék majd, ha arra kerül a sor. Mindkét oldalról lehet jót és rosszat is hallani, így még az a kismama is kétségekkel van tele, aki már esetleg korábban szült, nemhogy azok, akik első gyermeküket várják.

Rengetegen kismama került már kereszttűzbe amiatt, hogy kifejtették véleményüket az egyes szülési módok előnyei és hátrányairól, megosztva ezt akár a közösségi portálokon. Sok szócsatának adhat táptalajt, ha megkérdezzük az egyes oldal képviselőit, hogy mondják el a véleményüket.

Mi emberek sok mindenben különbözőek vagyunk egymástól, nincs ez másként a szülés folyamatának megélésével sem.

Könnyebb a szülés császármetszéssel?

Sokan azt vallják, hogy a császármetszés azért könnyebb, mert a nőnek nem kell keresztül mennie a tágulási és kitolási szakasz nehézségein, amely a természetes szülés legnehezebb részeiként ismert. A vajúdás hossza egyénenként változó, de sokszor akár hosszú órákig is eltarthat. Ezek az órák nagyon fárasztóak, és megerőltetőek tudnak lenni, különösen, ha időben nagyon elhúzódnak.

A császármetszés ellen pedig az szól, hogy a természetes szülést követően általában 1-2 nap alatt regenerálódik a női szervezet annyira, hogy képes szabadon mozogni, de heteken keresztül is nehezen ülnek-állnak fel, olyan heves fájdalmakkal kell szembe nézniük. Lehet, hogy könnyebb dolguk van abból a szempontból, hogy a több órán át is tartható vajúdási folyamaton nem mennek át, viszont sokáig segítségre szorulnak. Nagyon kell vigyázni a sebre, ezért minden erőteljesebb mozdulat, emelés veszélyes lehet. Így az újszülött ellátása is nagyobb nehézséget okoz a császármetszéssel szülő nőknek.

Igen, maga a szülés folyamata könnyebb a császármetszés esetében, de a regeneráció hossza miatt összességében nehezebb. Pláne, hogy akkor már ott van az édes csöppségünk, akiről gondoskodni kell, és aki nem érti meg, hogy te még lassabb vagy, neked még minden kisebb mozdulatod fájdalommal jár.

A természetes szülés fájdalmai törlődnek a memóriából

Azt mondják, hogy az emberi szervezet 45 egység fájdalmat képes ép ésszel kibírni, a természetes szülés során ugyanakkor 57 egység fájdalommal kell az anyáknak szembe nézni.

Hogy lehet akkor, hogy a legtöbb anyuka mégsem tud utólag visszaemlékezni erre az irtózatos fájdalomra? 3 gyermek természetes módon történő megszületése után jómagam is azt kell, hogy mondjam, hogy nem emlékszem. Persze tudom, hogy nem volt könnyű, tudom, hogy szorítottam a párom kezét (ezt mindenkinek javaslom, hihetetlen erőt tud adni) de mégsem tudok úgy emlékezni egyik szülésemre sem, hogy mekkora fájdalommal járt.

Abban a pillanatban, amikor a csöppség a kezedbe és a mellkasodra kerül ez a fájdalom egy varázsütésre tovaszáll és nincs többé.

Ez az, amit a természetes szülés legnagyobb előnyének nevezhetünk. És utána (ha minden rendben van) viszonylag könnyedén lábra tudsz állni, már „csak” a gát környékén érezhetsz fájdalmat, de az elenyésző az örömödhöz képest és nem hátráltat a baba ellátásában.

Természetesen nincs senkinek joga kizárólagos állást foglalni arról, hogy melyik szülési forma a könnyebb. Mindenki máshogy éli meg a szülést, legyen az természetes, vagy császármetszéssel történő. Más fájdalomküszöbbel bír minden nő, máshogy képes regenerálódni.

Ráadásul hiába tervezzük előre el, hogy természetes szülést szeretnénk, a természet sokszor képes közbeszólni és máshogy alakítani a terveinket. Nőként is más-más adottságokkal rendelkezünk, és bizony a baba méretei is befolyásolják, hogy képesek vagyunk-e természetes úton megszülni. Nem mehetünk ráadásul említés nélkül az esetlegesen felmerülhető komplikációk mellett sem. Adódhatnak olyan problémák, amelyek miatt hiába terveztük el a természetes szülést az orvosunknak más döntést kell meghoznia mind a saját, mind a születendő gyermekünk egészsége érdekében.

Azt azonban biztosra kijelenthetünk, hogy amit a női test véghez visz szüléskor, az a természet csodája, legyen az természetes szülés vagy császármetszés.