Terhesség alatti étkezés: nemcsak az számít, mennyit, hanem az is, mit eszel!

2022. jún. 21. Diós Anita

Igazán szép, és persze nem kevésbé felelősségteljes időszaka a nők életének a várandósság, amikor a kismama az olyan egyszerű, hétköznapi döntéseivel is segítheti születendő babáját, mint például, hogy milyen eledelt vesz magához. Túlzásba persze nem kell esni az óvatossággal sem, de lássuk, mire kell mindenképpen odafigyelni!

Ma már szerencsére egyre kevésbé tartja magát a nézet, miszerint a várandós nőknek „kettő helyett” kell enniük – valójában a terhesség alatti étkezés során inkább kettejükért kell megfelelően táplálkozni. Nem kizárólag a mennyiség fontos tehát, hanem az elfogyasztott ételek minősége, változatossága és megfelelősége is, ráadásul ami a mennyiséget illeti, koránt sem kell olyan sokkal több kalóriát elfogyasztani, mint azt sokan gondolják.

Alapvetően a terhesség első trimeszterében nem is többet, hanem „jobbat” tanácsos enni, míg a második trimeszterben már napi 150-300, a harmadikban pedig napi legfeljebb megközelítőleg 500 kcal többletenergiával érdemes számolni. Előbbi nagyjából 250-500 milliliter 2,8 százalékos tehéntej vagy 130-250 gramm párolt csirkemell, a második érték pedig 400 gramm párolt csirkemell vagy 130 gramm zabpehelyből, vízzel, cukor nélkül készült zabkása „kalóriatartalmának” felel meg. Pusztán ennyivel kell tehát többet fogyasztaniuk a kismamáknak.

Mindez normál testsúlyú kismamák esetében van így – aki sovány volt, annak természetesen ennél többre is szüksége lehet. Ellenben, még a túlsúlyos nők számára sem javasolt a koplalás a terhesség alatt, hanem esetükben, amennyiben orvosuk azt engedélyezi, a kíméletes testmozgás és a kedvezőbb élettani hatású élelmiszerekre való átállás jelenthet megoldást. Minden esetben fontos ugyanakkor, hogy a várandósok akár a terhesség alatti étkezés mennyiségével kapcsolatban is kérjék ki orvosuk véleményét, amennyiben bizonytalanok.

Alapvető cél a várandósság alatt, hogy a kismama tányérján változatos menüsor jelenjen meg, amely éppúgy tartalmaz különféle zöldségeket és gyümölcsöket, mint teljes kiőrlésű gabonákat, egészséges zsiradékokat, állati és növényi eredetű fehérjéket (például hüvelyeseket, húsokat, halat, tejtermékeket), valamint magvakat, dióféléket is. Jó ötlet lehet a „terhesvitaminok” rendszeres szedése is, amelyek közül többféle is elérhető a patikákban.

Akadnak természetesen olyan ételek és italok is, amelyek kifejezetten kerülendőek. Mindenek előtt az alkoholt kell mellőzni, de – noha nem kifejezetten az étkezéshez kapcsolódik – a dohányzás elhagyása is különösen fontos a fejlődő magzat egészsége érdekében.

A terhesség alatti étkezés fontos aspektusa az is, hogy mit nem eszik a kismama. Tartózkodni érdemes az olyan eledelektől, amelyek fertőzés veszélyét rejtik magukban. Ilyenek lehetnek a nem megfelelően hőkezelt állati eredetű táplálékok (nem pasztörizált, forralatlan „házi tej”, nyers tojás, nyers halból készült sushi, bizonyos lágy sajtok, tatár beefsteak, stb.), de például a nem kellő alapossággal megmosott zöldségek, gyümölcsök is. A méz esetében ugyancsak megvan a fertőzés veszélye, így hőkezelés nélkül mézes ételeket sem ajánlott enni. (Persze, ha a mézeskalácsban szerepel összetevőként a méz, az már teljesen más helyzet…!)

Bizonyos tengeri halak és herkentyűk azért nem ideálisak nagy mennyiségben és rendszeresen fogyasztva, mert nagyobb mennyiségű higanyt tartalmazhatnak. A biztonság kedvéért jobb egészen kerülni a nagy szemű tonhal, a kardhal, vagy éppen a cápa húsát.

A koffeintartalmú italok, például a reggeli rosszullétek ellen olyan jól eső kóla, vagy a megszokásból továbbra is nagy kedvenc tea, kávé fogyasztásával nem szükséges teljesen felhagyni, de a mennyiségét mindenképpen jó ötlet korlátozni. A legtöbb ajánlás szerint napi maximum 200 mg koffein fogyasztása javasolt, de nem árt belegondolni abba, hogy a kávé, tea és kóla mellett például a csokoládé is tartalmaz koffeint.

A gyógynövényteák közül sem mindegyik alkalmazható, ám itt ezek sokfélesége miatt nem is kezdenénk felsorolásba – aki valamilyen gyógynövényt rendszeresen, vagy csak olykor-olykor fogyaszt akár élvezeti értéke, akár hatásai miatt, annak érdemes megkérdeznie orvosától, hogy a terhesség és szoptatás alatt szükséges-e hanyagolnia az adott növényt.