Télen még több törődést érdemelnek házi kedvenceink

2021. jan. 23. Szűrös Ivett

Tél van, röpködnek a mínuszok, nem csak éjjel, de nappal is. Ilyenkor különösen fontos, hogy a kint tartott házi kedvenceinkre még több figyelmet fordítsunk, mint egyébként.

Az 1998. évi XXVIII. az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény szerint az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása minden ember erkölcsi kötelessége. A 3. paragrafusban megtalálhatjuk a jó gazda gondosságának megfogalmazását is: az az emberi tevékenység, amely arra irányul, hogy az állat számára olyan életkörülményeket biztosítson, amely az annak fajára, fajtájára és nemére, korára jellemző fizikai, élettani, tenyésztési és etológiai sajátosságainak, egészségi állapotának megfelel, tartási, takarmányozási igényeit kielégíti (elhelyezés, táplálás, gyógykezelés, tisztán tartás, nyugalom, gondozás, kiképzés, nevelés, felügyelet).

Télen, a nagy hidegben még inkább gondot kell fordítani arra, hogy a négylábúak számára legyen kialakítva egy megfelelően szigetelt pihenőhely, amely véd az időjárás viszontagságaitól. Emellett pedig több, illetve lehetőség szerint magasabb tápértékű eledelt adjunk ilyenkor kedvenceinknek, és ivóvizüket is sűrűbben cseréljük. A felelősségteljes gazdik ezt meg is teszik, ám sajnos nem minden állat ilyen szerencsés. Rozsdás vashordó, mellette láncra vert, minden ízében reszkető, csontsovány kutya. Az pedig még ennél is szörnyűbb életkép, ha kölykök is vannak az anyaállat mellett. Sokan még csak képeken láttak hasonlót, de falvakban, családi házas övezetekben és ott, ahol egy-egy udvarra beláthatunk, magunk is szemtanúi lehetünk a magyarországi állattartási kultúrának, illetve annak hiányának.

Sajnos sokan elfeledkeznek róla, vagy éppen félvállról veszik, hogy az állattartás bizony kötelezettségekkel, felelősséggel jár. Állatkínzást követ el, aki indokolatlanul egy gerinces állat egészségkárosodását vagy pusztulását okozza. Ez azonban nem csak egyszeri, fizikai bántalmazás, hanem például nem megfelelő tartás következménye is lehet. Erről Büntető Törvénykönyvünk (2012. C. törvény 244. paragrafusa) rendelkezik.

Minden állatbarát keze ökölbe szorul, amikor meglát egy rossz körülmények között tartott háziállatot, de csak kevesen mernek tenni is valamit. Aki tudomást szerez rossz körülmények között tartott állatról, annak emberi és erkölcsi kötelessége a hatóságok és/vagy az állatvédő szervezetek felé bejelentéssel élni.