Télen állataink is extra gondoskodást igényelnek

2021. nov. 13. Szűrös Ivett

Ősz vége felé közeledünk, az idő érezhetően hidegebbre fordult. Annak ellenére, hogy napközben még vannak derültebb és naposabb órák, éjszakára akár már nulla fok alá is csökkenhet a hőmérséklet. És ilyenkor bizony nem csak mi fázunk, hanem a háznál tartott állataink is megérzik a hőmérséklet-változást.

Azonban még egy egészséges felnőtt képes gondoskodni magáról, úgy többek között például arról, hogy az időjárásnak megfelelően öltözzön, energiadúsan táplálkozzon, és fűtse otthonát, addig a házi kedvencek és a haszonállatok ki vannak szolgáltatva gazdáiknak. Épp ezért minden állattartó kötelessége lenne, hogy a jószágokról való gondoskodásnak maradéktalanul eleget tegyen. Mert ahogyan azt Antoine de Saint-Exupéry megfogalmazta A kis herceg című művében:

„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”

Forrás: citatum.hu

Természetesen egy tapasztalt és felelős gazda tisztában van vele, hogy pontosan milyen szükségletei vannak az állatainak, illetve azokat hogyan elégítse ki. Mi most mégis – mintegy figyelemfelhívásként a kevésbé gondos állattartók számára – összeszedtük azokat a kedvencekkel és haszonállatokkal kapcsolatos legalapvetőbb feladatokat, melyek a hideg időben nagy gondosságot igényelnek.

Először is kezdjük a pihenőhellyel. Igazából minden évszakban, de – a hideg, a hó és fagyok miatt – télen különösen fontos, hogy az állatoknak legyen egy olyan helye, ami az időjárás viszontagságaitól védett. Ez egyrészt azt jelenti, hogy maga a gazdasági épület, ól vagy házikó jól szigetelt és huzatmentes legyen, másrészt pedig a jószágok alá szükséges kellő mennyiségű és minőségű alom, amely melegen tartja őket a leghidegebb napokon is. A haszonállatok (pl. baromfi, sertés) és az olyan kint tartott kedvencek, mint a kutyák vagy a macskák számára az egyik legjobb megoldás, ha szénát, szalmát vagy fűrészport használunk erre a célra. Arra azonban figyeljünk, hogy az átnedvesedett és/vagy piszkos almot rendszeresen cserélni kell.

A megfelelő pihenőhely, és annak tisztán tartása mellett a másik fontos dolog télen az, hogy az állatok rendszeresen kellő mennyiségű energiadús táplálékot és friss vizet kapjanak. A hidegben ugyanis a jószágoknak több energiára van szükségük saját testhőmérsékletük fenntartásához, épp ezért nélkülözhetetlen a megfelelő eledel, sőt ha lehet, akkor ezekben a hónapokban emeljünk is a szokásos adagon. A táplálék mellett az is elengedhetetlen, hogy az állatok előtt mindig legyen friss víz, lehetőleg ne hagyjuk azt befagyni, ezért igyekezzünk sűrűn ellenőrizni, szükség esetén pedig cserélni.

Tipp: Ahol haszonállatokat tartanak, ott általában nagyobb valószínűséggel fordulnak elő rágcsálók  is, különösen télen, amikor is szeretnek behúzódni a hideg elöl, ezért az állatok helyének rendszeres takarítása mellett arra is ügyeljünk, hogy eleségüket úgy és olyan helyen tároljuk, ahol a kártevők ahhoz nem férhetnek hozzá.

Télen arra is próbáljunk figyelni, hogy a hideg ellenére állataink számára a kellő mozgás azért biztosítva legyen. Kedvenceink sétáltatásakor ilyenkor azonban fokozott figyelemmel kell lenni. Különösen az egyébként bent tartott („városi”) ebeket megviselheti a kinti nagy hideg, így ajánlott őket a séta idejére kutyaruhába öltöztetni. A tappancsaikra sem árt cipőt húzni, ez ugyanis nem csupán a hideg talaj érintésétől, de az utakra szórt sótól is véd.

A saját jószágok ellátása mellett az igazi állatbarátok a madarakra is gondolnak. Etetők és itatók kihelyezésével mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy az „égi vándorok” télen se maradjanak élelem és víz nélkül.

Mindenki, aki állatokat tart, felelősséggel tartozik értük, azért, hogy ellátottságuk minden évszakban, így télen is maradéktalanul biztosított legyen.