Te lojális munkavállaló vagy?

2023. febr. 17. Bálint Ildikó

Miközben minden munkavállaló harmóniára törekszik a munka és a magánélet szerepei között addig minden munkaadó lojális dolgozókra vágyik. Vajon hogy lehet elérni, hogy mindkét fél elégedett legyen?

Te elégedett munkavállaló vagy?

Szeretsz nap, mint nap bejárni dolgozni, vagy megterhelőnek érzed a mindennapos munkavégzést? Napjaikban az Y generáció képviseli az aktív munkaerő piaci szereplők nagyobb részét, így érdemes foglalkozni azzal, hogy mivel érhető el náluk a lojalitás és az elégedettség. Az Y generációba az 1980-as évek folyamán, 1990-es évek elején születettek tartoznak.

Az Y generációról azt tartják, hogy a munka világában fontos szempont számukra például az előrelépési lehetőség, az önmegvalósítás, a karrierépítés lehetősége, az élethosszig tartó tanulás biztosítása (life long learning), tehát a lehetőség arra, hogy folyamatosan valami újat tanulhassanak. Mindennek köszönhetően azonban, ha sikerül is elhelyezkedni egy munkáltatónál, fent áll a veszélye annak, hogy csak rövid ideig érdekfeszítő a számukra, és egy új, érdekesebb munkahely után néznek.

A lojalitás tehát egyre inkább csökken az Y generációnál, pedig néhány egyszerű trükkel a munkaadó elérheti, hogy elégedett és lojális munkavállalói legyenek.

Elég, ha a herzbergi kéttényezős elméletére gondolunk, amelyből ki kell emelni a motivációs tényezőket, amelyek hiánya elégedetlenséget okoz.

Ezek közé a motivációs tényezők közé olyan elemek tartoznak, amelyek sokszor csak odafigyelést igényelnek nagyobb anyagi ráfordítás nélkül:

  • lehetőség a fejlődésre,
  • elismerés,
  • felelősségteljes munkakör,
  • előrelépési lehetőség.

Mivel tartható fent az egyensúly a munka és a magánélet között?

Sokszor azonban ezek a fentebb felsorolt egyszerűnek tűnő intézkedések elmaradnak, sőt a munkáltató sok esetben nem biztosít lehetőséget a családi élettel való összeegyeztethetőségre sem.  Pedig köztudomású, hogy a másik nagy igénye az Y generációnak a rugalmas munkavégzés, a home office, a kötetlen munkarend, amelyet a COVID járvány csak még tovább erősített.

Nemcsak Te jársz ebben a cipőben

Íme, néhány Y generációs munkavállaló véleménye, hogy náluk mi okozza az elégedettség hiányát.

Attila: „Kevés a kihívás, nem elég változatos a munkakör.”

Dóra: „Nincs előrelépési lehetőség, nem ismerik el az erőfeszítéseimet.”

István: „Monotonitás jellemző, rutin jellegű feladatok, a főnök nem áll szóba velem, nem hallgat meg.”

Mónika: „Túl sok a túlóra, a munkaidő nem elegendő a feladatok elvégzésére, még otthon is dolgozni kell, ami a családi élet rovására megy.”

Szeretnél lojális lenni a munkaadódhoz, de mégis dilemmázol, hogy munkahelyet válts, mert nem érzed harmonikusnak az életed, akkor ne halogasd a döntésed, mert az élet túl rövid ahhoz, hogy ne élvezzük!

Csak pozitívan!