Társkereső oldalak, és ami mögöttük van

2022. szept. 28. Farkas-Csamangó Tekla

Mára kifejezetten népszerűvé váltak a különböző párkereső felületek a szinglik körében. Hiszen életünk nagy részét kitölti az online tér. Szinte mindent el tudunk intézni néhány kattintással. Vajon az igazi is megtalálható az interneten?

Vannak, akik esküsznek rá, hogy igen. Mondván, ma már hol máshol futhatnának vele össze? Főleg a járványhelyzet óta. Ugyanis hosszú ideig szűk keretek közt teltek a hétköznapok. Ám akadnak olyanok is, akik szkeptikusabbak a témával kapcsolatban. Általában ők azok, akik nehezen nyílnak meg másoknak, és tartanak a netes ismerkedés veszélyeitől. Nézzük hát, mik a lehetőségek, és mire érdemes figyelni az online társkeresők csábító, olykor viszont ködös profiljai között.

A választék szinte határtalan…

Sokféle társkereső platform létezik. A fizetős applikációtól, az ingyenes, bár csak korlátozott funkciókkal elérhető oldalakon át, egészen a konkrét lakhelyre szűkített partnerböngészőkig. Van, amelyet diplomásoknak vagy a felső tízezer tagjainak tartanak fenn. Van, ami nem pusztán chatelést, hanem egyéb megoldásokat is kínál. Példának okáért videós beszélgetést, közösen kitölthető teszteket vagy saját partnerválasztó tippgyűjteményt, esetleg személyre szabott ajánlórendszert. Utóbbi azokat az embereket mutatja meg Neked, akik a személyes fiókod alapján szimpatikusak lehetnek számodra.

Habár ennek köszönhetően valóban nagyobb eséllyel lelhetsz olyan társra, akivel aztán találkozol is, nem árt óvatosnak lenned, ha komoly kapcsolatra vágysz.

Alapvető dolgok, amiket mindenképpen tarts be

Elsőre furcsának tűnhet, hogy szabályokat állíts fel. Hisz a virtuális világban éppen az a jó, hogy gyorsabban ismerkedhetsz. Úgyszólván válogathatsz a lehetséges jelöltjeid között. Ugyanakkor nagyon könnyű valakibe beleszeretni a neten. Főleg abban az esetben, ha már régóta élsz egyedül, és túlzottan a vágyaid vagy a romantikus képzeleted vezérel.

Az online világ izgalma miatt nem kell más a virtuális szerelemhez, mint néhány jól retusált fotó, egy kis álcázott figyelem, jól irányított kérdések, bókok és megnyerő sárm. Ha az illető okos, manipuláció áldozatává is válhatsz. Sajnos máig sokszor fordul elő, hogy csalóba botlik az, aki belebonyolódik egy online kapcsolatba, és belehabarodik egy megfontoltan felépített profilba. Ez egyaránt érinti a nőket és a férfiakat is.

Úgy tudsz védekezni az ilyen helyzetek ellen, hogy nem adsz ki magadról kényes vagy számodra intim információt. Nem küldesz kompromittáló képet, és nem utalsz át senkinek pénzt. Akkor sem, ha azt állítja, hogy bajban van. Hiszen a segítségkérésre nem a társkereső oldal a megoldás!

Ha pedig találkoznátok, mindenképpen nyilvános helyet válassz első randi helyszínnek, hogy kevésbé légy sebezhető. Vagy, ha kellemetlenül érzed magad, hamarabb véget vethess a programnak.

Ha ilyen sok a veszély, mégis mi értelme az egésznek?

Joggal merülhet fel benned ez a kérdés. Hiszen csalókkal és szexpartnerre vadászó emberekkel telis-tele vannak a társkeresők. Még úgy is, hogy egyébként alkalmi kalandorok számára külön weboldalak állnak rendelkezésre.  Ők mégis gyakran a párkapcsolat kereső felületeken veszik el azok kedvét, akik komolyan ismerkednének. Mert elég csak egyszer-kétszer hoppon maradni, máris csökkenhet az önbecsülésed. Ám sose felejtsd el, hogy a boldogságot mindenki megérdemli!

Ha időt szánsz arra, hogy megtaláld azt a személyt, akivel jól kijössz, és szívesen vagy együtt, akkor megéri. Elképzelhető, hogy ehhez túl kell jutnod néhány katasztrofálisan sikerült randin. Vagy furcsa alakon, akinek az online élete teljesen mást tükröz, mint a valóság. De mindennek ellenére higgy saját magadban! Emellett keresd a közös pontokat, a másik értékeit. Természetesen a vonzalom is fontos. Viszont korántsem biztos, hogy a külsőre tökéletes férfi vagy nő az, akivel majd igazán összepasszoltok.

Összességében tehát, lehet, hogy az online társkeresés egyeseknek jó üzlet, mások pedig egyéjszakás kalandokat keresnek. De annak is megvan az esélye, hogy megismersz valakit, akivel jól alakulnak majd a dolgok. Ha tudatos, ugyanakkor elég bátor vagy, valamint rendelkezel némi önismerettel és empátiával, akár az igazi is felbukkanhat az életedben.

Te, hogy látod? Mi rejlik a társkereső oldalak mögött? Pusztán futó kalandok vagy komoly kapcsolatok?  Várjuk véleményedet, tapasztalataidat a témában!