Tanulj nyelveket is

2020. ápr. 07. Szűrös Ivett

Amíg az iskolapadot koptatják a gyerekek, nem tudják, milyen jó dolguk is van valójában, hiszen egyetlen dologra kell összpontosítaniuk, ez pedig a tanulás. Persze sokan a hátuk közepére sem kívánják a sulit, és alig várják, hogy végezzenek. Azzal persze még nincsenek tisztában, hogy az élet csak azután kezdődik igazán.

A tapasztaltabbak tanácsait sok diák elengedi a füle mellett, és nem veszi komolyan a tanulást. Igaz, vannak a szerencsések, akiket protekcióval bárhová felvesznek, és nem kell törni magukat, hogy valamit le is tegyenek az asztalra. Emellett akad néhány zseni vagy különleges talentummal megáldott, akiket az iskolarendszer inkább hátráltat. Ha csak nem tartozik valaki az előző csoportok valamelyikébe, ráadásul még lusta is, akkor bizony elég nehéz lesz boldogulnia, és visszagondol még azokra a jó iskolás évekre, amikor elég volt hatkor kelni, nem pedig hajnali négykor a délelőttös műszak miatt.

A tanuláson belül is a különféle nyelvek ismerete a mai nyitott világban szinte elengedhetetlen. Nyilván vannak remek fordítóprogramok, ám azok össze sem hasonlíthatók a saját magunk által „birtokolt” tudással. Akinek az iskolában egy vagy több idegen nyelv elsajátítására lehetősége van, az rendkívül szerencsésnek mondhatja magát. Ugyanis a későbbiekben, ha esetleg szüksége lesz egy nyelvvizsgára, akkor azt munka mellett kell megszereznie, és az nem kevés pénzébe fog kerülni. Persze nem csak a papír számít, sokkal inkább a valós tudás. Hiszen rengeteg embernek van olyan ismeretről bizonyítványa, amivel a gyakorlat hiánya miatt már egyáltalán nem rendelkezik. A nyelvtudásra pedig hatványozottan igaz, hogy használat nélkül az évek során elkopik. Ezért is fontos, hogy ne hagyjuk elveszni a már egyszer megszerzett tudást. Sőt, akinek érzéke van hozzá, az igyekezzen minél több idegen nyelvet elsajátítani, hiszen azok ismerete segítheti a külföldön, valamint a munka világában való boldogulást is. Ezen kívül a nyelvtanulás remek szabadidős kikapcsolódás, főleg úgy, ha például sorozatokat, filmeket nézünk gyakorlás céljából. Talán a gyerekek is motiváltabbak lesznek e téren, ha látják, hogy szüleik, milyen jól beszélnek egy-egy nyelvet, és be tudnak nekik segíteni a házi feladatokban.

Nyilván nem kell minden munkához bizonyítvány, de a nyelvismeret például külföldi nyaralás során is jól jöhet, kiváltképp akkor, ha valaki akár önhibáján kívül is, de bajba kerül. Emellett gyakran előfordul, hogy filmeket, híreket, cikkeket akarva-akaratlanul félrefordítanak, és ezáltal teljesen más értelmet nyer a mondanivaló, mint eredetileg.

Van egy magyar közmondás: Tanulj tinó, ökör lesz belőled. Ez azt jelentette, ha a fiatal szarvasmarha beletanult a kocsi-/ekehúzásba, akkor nem vágták le, hanem felnőtt állat (ökör) lehetett belőle. Ez az emberek esetében annyit tesz, ha tanulsz, akkor „bölcs” leszel. Ha pedig nem, akkor nem fogsz érteni semmihez, haszontalan maradsz. Nyilván nem kell véresen komolyan venni az ilyen régi szólásokat, közmondásokat, sem pedig magunkra venni azokat, vagy megsértődni rajtuk, ám talán némi igazságtartalmuk mégis lehet, így a tanulás sem felesleges időpocsékolás.