Szülés utáni első hetek

2022. jan. 15. Bálint Ildikó

Minden nő izgatottan várja a gyermeke megszületésének pillanatát. Igyekszik ki-ki a maga módján felkészülni rá, van, aki külön szülésfelkészítő tanfolyamon vesz részt, más a könyveket bújja, vagy mások véleményét kéri ki. Aztán előbb-utóbb mindenki túlesik a szülés csodás pillanatán és elérkezik a hazatérés várva várt pillanata.

Hogy lehet felkészülni erre az időszakra, mire van szüksége a kisbabának és a kismamának, ezekre a kérdésekre keressük a választ a következőkben.

Minden rendben a babámmal?

A legtöbb aggódással valószínűleg az tölt el az első hetekben, hogy minden rendben van-e a kisbabáddal. Minden lélegzetvételét figyeled, számon tartod hányszor kakilt egy nap, hányszor evett, mennyit aludt, nem bukik túl sokszor, megfelelően növekszik-e a súlya.

Ezek persze mind fontosak és oda is kell figyelni rájuk, mert az egészség a legfontosabb. Ha szerencséd van a védőnőddel, akkor ezekben a kérdésekben támogatást kapsz tőle és akár napi kapcsolatban lehettek, ha számodra az megnyugtatóan hat.

De ne izguld túl, ha épp pár napig nem nő a súlya. Sok anyuka stresszel az első időszakban előírt súlynövekedésre és pánikol, ha az ő csemetéje nem úgy gyarapszik, ahogy a nagy könyvben megvan írva. Amíg azt látod, hogy eszik és van széklete, addig ne aggódj még akkor sem, ha csökken a súlya, mert az első hetekben a súlygyarapodás nagyon kiszámíthatatlan.

Minden rendben velem?

A kisbabád szükségleteinek kielégítése mellett ne felejtkezz meg magadról sem. Egy fantasztikus, de egyben nehéz dolgon mentél keresztül, ami miatt a te szervezetednek is pihenésre és nyugalomra van szüksége. Ne sajnáld magadtól az időt pihenésre, regenerálódásra. Felejtsd el a házimunkát és bátran merj segítséget kérni. Sőt, kötelező segítséget kérned. Legyen az a párod, édesanyád, anyósod. Teljesen mindegy, de ne állj neki főzni, mosogatni, vasalni. Neked csak az a dolgod, hogy pihenj, lehetőség szerint tápláld a kisbabádat.

Még, ha úgy érzed, hogy van is energiád, mert nem viselt meg annyira a szülés és nincsenek már fájdalmaid, a testednek akkor is szüksége van a pihenésre. Ha pedig még fájdalmaid is vannak, mert akár egy gátseb, akár egy császármetszés utáni seb is hosszú hetekig képes fájni, akkor engedd meg magadnak, hogy nem csinálsz otthon semmit, hanem hagyod, hogy kiszolgáljanak.

Minden rendben a családommal?

Ha kezd kialakulni egy napi menetrend a baba első heteit illetően és te is érzed magadban az energiát, akkor gondolkozz el, hogy a családod többi tagja hogyan éli meg a változásokat.

Itt akkor vagy a legnehezebb helyzetben, ha már van(nak) nagyobb tesó(k). Próbálj meg a lehetőségeidhez mérten vele/velük is minél több időt tölteni, hogy ne érezhessék azt, hogy mellőzve lettek a kistesó érkezése miatt. Mert ez az érzés esetleg feszültséget alakít ki bennük, amit később nehéz lesz legyűrni. Igyekezz velük olyan közös programokat, közös játszást szervezni, amikor csak ti vagytok és a kicsi nincs veletek. A lényeg, hogy érezzék, hogy az anyukájuk ugyanúgy szereti őket, ott van nekik, csak most a figyelmét már meg kell osztani, de ez semmiben nem befolyásolja az érzelmeket.

És ne felejtkezz el a párodról sem. Ez neki is egy úgy élethelyzet, neki is szokni kell. Remélhetőleg olyan férfit fogtál ki, aki mindenben támogat téged.  Adj neki lehetőséget az érvényesülésre, hogy jól érezhesse magát az apaszerepben, de éreztesd vele azt is, hogy büszke vagy rá és ugyanúgy szereted, mint korábban.

A szülés utáni első hetek minden családtag számára megpróbáltatásokkal járnak, egy új jövevény érkezése a családban felbolygatja a korábbi életet. De meg lehet tanulni alkalmazkodni hozzá, közösen, együtt, egymást segítve mindenkinek sikerülni fog a legtöbbet kihozni a helyzetből.